Menü Bezárás

Klasszikus, omlós linzer, aminek kezdők is bátran nekiláthatnak

A linzer egy igazi kedvenc – karácsonyra, vendégségbe is kiváló, de olykor ideális csemege lehet egy tea és egy különleges baráti beszélgetés mellé is. Szerencsére nem is túlzottan bonyolult az elkészítése, így azok is bátran megpróbálkozhatnak vele, akik korábban vonakodtak a muffinnál bonyolultabb édességeknek nekilátni…

Ugyan, ki ne szeretné a kellemesen omlós, diós-mandulás ízvilágú és egy kis lekvárral karakteressé tett klasszikus aprósüteményt, a linzert? Szerencsére amilyen gyorsan fogy, éppen olyan könnyedén el is készülhet ez a közkedvelt finomság, s leginkább talán arra érdemes csak külön figyelni, hogy ne legyünk felületesek a hozzávalók kimérésekor, valamint a sütéskor is tartsuk magunkat a megadott hőfokhoz és időhöz.

Hozzávalók (a választott forma méretétől függően kb. 25-35 darab összeállított linzerhez):

  • 380 gramm liszt;
  • 140 gramm cukor;
  • 100 gramm darált mandula vagy mandulaliszt (ha így nem találsz a boltban, a hántolt egész mandulákat is könnyedén ledarálhatod például egy diódarálóval);
  • 230 gramm natúr (vagyis nem sós) szoba-hőmérsékletű, felkockázott vaj;
  • 2 közepes méretű tojás (a tojás méretét megtaláljuk a dobozon, most M-es méretűre lesz szükség, ami kb. 55-60 grammos);
  • 1 teáskanál vaníliaaroma/vanília kivonat;
  • Fél teáskanál só;
  • 1 teáskanál sütőpor.

Kelleni fog még:

  • Ízlés szerinti gyümölcslekvár – a klasszikus linzer sárgabarack-lekvárral, esetleg málna vagy eperlekvárral készül, de bátran kísérletezz a kedvenceddel!
  • Némi porcukor a díszítéshez.

Hogyan készül?

  1. Először is vegyél elő egy közepes méretű tálat, majd keverd össze benne a lisztet, a sütőport és a sót. Ezt kis időre hanyagolhatod is most.
  2. Egy másik tálban robotgéppel keverd habosra a vajat a cukorral, és fokozatosan, lehetőleg egyesével add hozzá a tojásokat, majd dolgozd el őket. Ugyanebbe a masszába kerül a vaníliaaroma, majd pedig a darált mandula is, amelyeket már nem a robotgéppel, hanem egy spatulával érdemes csak elkeverni.
  3. Most már összedolgozhatod a két tál tartalmát, s lassacskán kialakíthatsz egy szép, nagy gömböt a tésztából. Ha ez kész, válaszd ketté a tésztagömböt, és mindkét feléből készíts kissé ellaposított gombócokat. Ezeket csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe legalább két órára.
  4. Miután türelmesen kivártad a két órát, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd bélelj kettő vagy három nagyobb tepsit sütőpapírral.
  5. Ezután szórj lisztet a felületre, ahol dolgozni szeretnél, és nyújtsd ki az egyik tésztagömböt nagyjából 3 milliméter vastagra. Szaggass a tésztából egyforma részeket – hogy a sütik aljával vagy a tetejével kezded, az természetesen mindegy. A megmaradt tésztát gyúrd össze, majd nyújtsd ki, és szaggass ebből is ugyanolyan darabokat. Ezt ismételd, amíg még van tészta.
  6. Ha az első adaggal elkészültél, hasonlóképpen járhatsz el a második gömböcnél is, de itt természetesen a másik formát kell majd használnod.
  7. Süsd a linzerek alsó részeit kb. 10, a felső részeit pedig nagyjából 9 percig, amíg azt nem látod, hogy a széleik halvány aranybarnává válnak. Ha elkészültek, vedd ki őket, csak 1-2 perc után vedd le őket a tepsiről, s tedd át egy rácsra hűlni.
  8. Várd meg, amíg teljesen lehűlnek a sütik, s ezután a felső, lyukas részeket hintsd meg ízlésesen porcukorral. Azért most kell ezt megtenned, mert ha csak összeállításuk után porcukroznád a linzerjeidet, a lekvárba is jutna a cukorból – amitől persze még éppoly finom lenne, csak kevésbé adna éles vizuális kontrasztot a lekvár a süti többi részével.
  9. A végére már csak a sütik összeállítása maradt: az alsó részekre kanalazz egy fél, vagy ha úgy szereted, akár egy egész teáskanál lekvárt, majd helyezd rájuk a felső részt.
  10. Ezután érdemes még néhány órát várni a tálalással – ez alatt kellően puhává és omlóssá válik a süti, és jobban össze is áll a felső és az alsó része. Persze, ha nem tudsz már tovább várni, frissen is nekieshetsz – úgy is finom lesz.