Menü Bezárás

Ötletes és tetszetős az Ecocapsule, az ára viszont egyelőre több mint borsos

A szlovák Ecocapsule vállalat miniatűr „lakókapszulája” nemcsak letisztult és minimalista megjelenésével, de környezetbarát funkcióival is felhívja magára a figyelmet.

Egyelőre persze eléggé borsos az ára, ám akár lesz ez másként, akár nem, a 2019. május 10. és 22. között esedékes rangos New York-i designfesztiválon mindenesetre képviseltetheti majd magát az aprócska lakóalkalmatosság.

A gyártó szerint az Ecocapsule egy olyan „okos és önfenntartó” mikrolakás, amely egyaránt felhasználja a nap- és a szélenergiát, s ilyen módon lehetővé teszi, hogy a használói akár egy, a lakott területektől és infrastruktúrától távol eső területen is meglehetős „luxusban” leljék gyönyörüket a lakókapszulájukban.

Az előbbieken túl az esővíz gyűjtése és felhasználása is megoldott, ezzel újabb lehetőségeket nyújtva a leendő tulajdonosoknak a szélesebb körű kényelmi funkciók eléréséhez szinte bármilyen környezetben.

A javasolt felhasználási módok közt említik például a vendéglátást, valamint tervezői szerint az Ecocapsule alkalmas lehet mobilirodának, kutatóállomásnak, mobil lakóhelynek, de még vidéki szállásnak is – vagy éppen annak, amire a tulajdonosai csak szánják a jövőben.

Egy-egy Ecocapsule legfeljebb két felnőttnek tud kényelmesen helyet biztosítani, számukra viszont olyan kényelmi funkciókat is elérhetővé tesz akár a civilizációtól távol is, mint például a csapvíz, a beépített konyha, a lehúzható wc, a kihajtható ágy és a meleg vizes zuhany – emellett pedig a tárolásra is elég sok helyet alakítottak ki.

A lakókapszulák kifinomult megjelenése mindamellett nem a véletlen műve, hiszen eredetileg az esztétikus építészeti terveiről ismert Nice&Wise designstúdió kezdte megtervezni a tojásdad mobilotthont.

Eddig a lakókapszulát jelölték már a Lexus Design Awardra (2015-ben), valamint tavaly képviseltethette magát a pozsonyi UNIQ épületében is néhány limitált kiadású lakókapszulával. Most gyártója újabb sikerként könyvelheti el, hogy a NYCxDESIGN nevezetű rangos fesztiválon is bemutatkozhat majd a nagyközönség előtt.

Egyelőre persze nem éppen olcsóak ezek a környezetbarát miniotthonok, hiszen az első ötven darab ára 79 900 eurótól (átszámítva mintegy 24 millió 700 ezer forinttól) indul majd.

(Borítókép: pixabay.com / Bishnu Sarangi)