Menü Bezárás

Amikor a design a cicák szolgálatába áll…

Sokak számára nem is kérdés, hogy a négylábú kedvencüket elhalmozzák mindenféle földi jóval, és éppenséggel akadnak is luxusszámba menő cicabútorok és kiegészítők, amelyek közül válogatni lehet. Más kérdés persze, hogy vajon ezek a különleges tárgyak valóban a cicák kényelmét szolgálják-e, vagy inkább stílusos kiegészítők az otthonokba – de akárhogy is, néhány érdekes ötlet azért akad közöttük.

Távjáték cicáknak és gazdiknak

A Petcube Play voltképpen egy interaktív rendszer, amely azt teszi lehetővé, hogy egy tetszetős küllemű beltéri kamera, egy beépített lézeres játék és hangszóró, valamint a cicák gazdájának iOS vagy Android rendszerrel futó mobilja segítségével az állatokkal távolról is lehessen játszani. Emellett persze valós időben szemmel is lehet tartani az otthon maradt állatokat. Azt pedig, hogy a Petcube Play-re mennyire mutatkozik igény, mi sem mutatja jobban annál, hogy a Kickstarteren indított közösségi finanszírozó projekt viszonylag hamar sikerrel zárult.

Cicagubók a Meyou tervezésében

A Meyou Paris termékei könnyedén meghódíthatják azon cicagazdik szívét, akik egyúttal a formatervezés és a letisztult, modern lakberendezés rajongói is, hiszen a kellemes színekben elérhető és elegáns megjelenésű macskabútorok könnyedén beilleszthetőek a legtöbb „minimalista” megjelenésű otthonba. Ráadásul a gömbölyded formák és a fonalgombolyagra emlékeztető megjelenés egyfajta otthonosságot és meghittséget sugallhatnak.

A cicagubók önmagukban használva akár játéknak is megállják a helyüket, hiszen a macska ide-oda guríthatja, míg a vázzal együtt kényelmes kis kuckó lesz belőle a négylábú lakótársak számára. Ha pedig mindez nem volna elég, a macskabútor még kaparófaként is megállja a helyét, ezzel talán megmentve a szobanövényeket és a bútorlábakat…

Luxus cicaházak a kóbor állatokért

Nem különösebben ritka, hogy a tervezők jótékony célokat segítve lássanak neki egy-egy munkának, és noha számos példát találhatnánk erre, az Architects for Animals 2016-ban indított Giving Shelter elnevezésű akciójáról ejtünk most szót bővebben. Ez a kezdeményezés azért is különleges, mert a Dezeen.com beszámolója szerint a Los Angeles vezető formatervezői és építészei által megálmodott tizenkét kültéri cicaházat online bocsátották árverésre, és a befolyt összeget egy civil szervezet, a FixNation számra ajánlották fel. Ez a szervezet azon dolgozik, hogy minél kevesebb kiszolgáltatott helyzetben lévő kóbor macska lásson napvilágot, s ennek érdekében az otthontalan állatokat ivartalanítják. Az Arktura és a BuroHappold a közösen tervezett cicaházuk készítéséről egy látványos videót is megosztott, ami lentebb is megtekinthető!

A rá következő évben – vagyis 2017-ben – ugyancsak szerveztek egy hasonló akciót a FixNation javára, amelyre a Terremoto Landscape és az Arktura egy természetközeli cicabúvóhellyel rukkolt elő, amiről ugyancsak közreadtak egy videós összeállítást.

A cicák ősi ösztöneit és gazdáik modern otthonát egyezteti össze a Tuft + Paw a macskabútoraival

A macskáknak ingergazdag környezetre van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak, és a viselkedésük is kiegyensúlyozott maradjon, és noha pár száz forintból is szuper kis játékokat állíthatunk össze a kedvenceknek, akadnak, akik ezzel nem érik be. A Tuft + Paw például valóságos macskajátszóteret tervezett a lakásban élő cicáknak különböző anyagokból és több funkcióval, így az új cicabútor birtokba vételekor a négylábúak kedvükre fedezhetik fel a kaparófákat, a kényelmes kis zugokat és a mászó részt is. Más kérdés, hogy elég nagy otthonra lehet szükség ahhoz, hogy egy ilyen tekintélyes méretű macskajátszótérnek valaki helyet találjon benne…

Rózsaszín-sárga cicabirodalom a Bureau Spectaculartől

A Bureau Spectacular minden jóval felszerelt macskabirodalma – ami egyszerre játék, pihenő- és búvóhely a cicáknak – első ránézésre a színei miatt leginkább egy gyermekszobára emlékeztet, ráadásul ezt a benyomást erősítik a cicaház-szerte felbukkanó pici emberfigurák is, amelyek játékfigurákra emlékeztethetnek. Bár kétségtelenül sokan kezdenek a cicájukra szinte saját gyermekükként tekinteni, a koncepció alapja mégsem ez volt. A cicatorony érdekessége, hogy bútorszerű elemekből épül fel, így például bizonyos elemeit kabátakasztóra vagy cipőtárolóra emlékeztetnek, egyúttal viszont egyfajta építészeti makettként is értelmezhető. Ami igazán érdekessé teszi ezt a projektet, az tehát éppen a több szinten is értelmezhető mivolta.

Hao Ruan CicAsztala egyszerre macska-búvóhely és stílusos bútor

CATable névvel tervezett a macskáknak is kedvező asztalt Hao Ruan, aki már maga is tudja, milyen keservesen nehéz dolog is a cicát távol tartani a laptoptól munka közben. Az asztalban rejlő több kézzel faragott kisebb-nagyobb üreg ellenben ellenállhatatlanul csalogató lehet a cicáknak, akik így talán hajlandóak lehetnek egy időre magára hagyni gazdájukat a munkával. Talán… Emellett természetesen arra is alkalmas lehet a macskák kíváncsiságát felkeltő asztal, hogy kicsivel ingergazdagabbá, élvezetesebbé váljon számukra a lakás.

Zárásként…

A fenti cicabútorok persze mind szépek és jók, de vajon ha a világot a macskák szemével nézzük, vajon lehet-e bármi a világon érdekesebb és kényelmesebb, mint egy kellemes kis kartondoboz, egy asztalfiók, vagy akár egy jó meleg, radiátor-közeli ablakpárkány, ahonnan a madarakat lehet lesni…?

Egy szép cicabútor kétségtelenül látványos… De vajon a macskák szemében menőbb ennél a szuper kartondoboznál? (Forrás: pixabay.com / obpia30)

Borítókép: pixabay.com / lshman000