Menü Bezárás

Engedd, hogy lepkék és méhek népesítsék be a kertet!

Lepke- és méhecskebarát kertet nem is olyan nehéz kialakítani, és aki nem irtózik ezektől a rovaroktól, vagy éppenséggel kifejezetten szeretné a jelenlétükkel egy picivel életbelibbé és mozgalmasabbá varázsolni a kertet, pár egyszerű trükkel viszonylag hamar sikereket is érhet el.

Manapság gyakran esik szó arról, hogy milyen kemény kihívások is állnak a beporzó rovarok, így például a méhek elé szerte a világon, ez pedig sokakat ösztönöz arra, hogy egy kis figyelmességgel tegyenek az emberiség számára is fontos kis állatok túléléséért és egészségéért. Megint mások inkább csak szívesen gyönyörködnének a színpompás lepkékben, amikor éppen kedvenc gyümölcsfájuk árnyékában pihennek – de akárhogy is, a megoldást ugyanazok az átalakítások jelentik számukra.

Mi is tehetünk azért, hogy az őshonos rovarok számára kicsit barátságosabb legyen a környék (Fotó: Mi-ca.hu)

Jó, ha jut hely egy kis „természetnek” a kertben

Ha a méhekről esik szó, gyakran halljuk, mennyire fontos például virágos növényeket ültetni – ám talán ennél is fontosabb, hogy maradjon akár csak egy kevés nem bolygatott rész a kertben. Míg a legtöbbeknek ugyanis elsőre a (nyugati) mézelő méhek jutnak eszébe, számos vadon élő őshonos méhfaj is él a hazánkban, „akik” talán még nagyobb bajban vannak, mint a háziméhek. Mivel ezeknek a méheknek egy része a földben lel otthonra, akár úgy is, hogy vakondjáratokba húzódik be, így kedvezhetünk számukra azzal, ha a kertben háborítatlanul hagyunk egy kis területet.

A lepkékkel is hasonló a helyzet, hiszen mielőtt színes ékkövekként időznének a virágok között, előbb hernyókként cseperednek. Csakhogy ehhez megfelelő táplálékra is szükségük van, és ha nem szeretnénk, hogy a kedvenc dísz- vagy haszonnövényeinket dézsmálják, jól jöhet egy olyan kertrészlet, amelynek életébe nem igazán avatkozunk be. Itt érdemes permetezést is hanyagolni, mert természetesen az is végezhet a hernyókkal.

Egy kis természetes zug a kertben jól jöhet a lepkék számára is (Fotó: Mi-ca.hu)

Esztétikai szempontból persze kevéssé ideális egy burjánzó kertrészlet, de ha sikerült olyan helyet találni, ami nincs nagyon szem előtt, akkor alapvetően nem befolyásolja negatívan a kert küllemét.

A megfelelő növények kiválasztása

Jó hír, hogy egy ügyesen kialakított lepkekert sokkalta színpompásabb és változatosabb, mint a sokfelé még mindig divatos, az élővilág számára kedvezőtlen, mindamellett pedig eléggé unalmas „tuja-rövidre nyírt gyep párosítás”. És eddig még csak a látványról beszéltünk – hiszen a virágzó növények bódító illata legalább olyan kellemes felüdülést tud okozni egy-egy kerti pihenés alkalmával, mint maga a növények látványa maga – ritkán látni például a formára nyírt tujákat szagolgató kerttulajdonosokat vagy vendégeket, de például az orgonákat és a sétányrózsákat annál több dicsérettel illetik… Így tehát a megfelelő növényválasztás aligha jár kompromisszumokkal, sőt, akár még pompásabbá is tehetjük a kertet.

Amikor lepke- vagy méhbarát kertet tervezünk, mindenek előtt arra kell figyelni, hogy az év minden időszakában legyen növény, amely virágzik. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy sokféle növényt ültetünk, így jó eséllyel mindig akad, amelyik épp virágot bont. Vannak persze olyan növények, amiket kifejezetten szeretnek a lepkék, ezekről alább egy kis lista is látható.

Ha sokféle növényt ültetünk, jó eséllyel mindig lesz valami, ami a rovarok rendelkezésére áll (Fotó: pixabay.com)
  • Orgona: Igaz, hogy csak viszonylag rövid ideig virágzik, de eközben számos lepkét csalogathat a kertbe, ráadásul évről-évre virágba borítja április végén, május elején a kertet.
  • Sétányrózsa: Élénk narancssárga színével a sétányrózsa hamar magára vonja a figyelmet a kertben, de nem is csak az emberek figyelmét ragadja meg, hanem a lepkékét is.
  • Kerti lepkevirág: A kerti lepkevirágot nevezik a „szegény ember orchideájának” is, nem is véletlenül, hiszen pazar színeit és megnyerő formáját látva kevesen gondolnák, hogy valójában a burgonyafélék, s nem a kosborfélék közé tartozik. Mindamellett a lepkék számára is igazán vonzó ez a kerti dísznövény.
  • Kúpvirág: A kúpvirág nagymamáink kertjének is egyik jellegzetes virága volt, és nem véletlen az sem, hogy sokaknak a nagyi kertjében kószáló lepkékkel együtt ugrik be a képe – hiszen lepkék szinte teljesen odavannak érte.
  • Bársonyvirág (büdöske): A bársonyvirág is sokak számára lehet ismerős, alacsony növése ellenére érdemes ültetni, mert nagyon látványosak a narancsos színű virágai, s emellett a lepkék is kedvelik.
  • Dísznapraforgó: A napraforgók élénk színeikkel lenyűgözik a kertben gyönyörködőket, s emellett a lepkéket, méheket is vonzzák.
Érdemes minél többféle növényt ültetni (Forrás: pixabay.com / MrGajowy3)
  • Lonc: A loncok rendkívül népszerűek a kolibrire emlékeztető kacsafarkú szenderek körében, amellett pedig többnyire igen kellemes az illatuk is.
  • Sásliliom: Egészen pompás megjelenésével a sásliliom uralhatja a kertnek azt a részét, ahová ültették, de nemcsak az emberek, a lepkék is kedvüket lelik a pazar küllemű növényben.
  • Kokárdavirág: A kúpvirághoz hasonlóan a kokárdavirág is kedvelt kerti növény, amely alkalmas a lepkék csalogatására is.
  • Levendula: A mediterrán hangulatot és páratlanul kellemes illatot árasztó levendula nemcsak a lepkék kedvence lehet, de teaként, limonádéba vagy süteménybe téve akár saját eledelünket/italainkat is ízesebbé tehetjük vele.
  • Fekete bodza: Talán mondani sem kell, hogy a bodza is nagy kedvence a lepkéknek, ráadásul a virágából készült szörpöt az emberek sem vetik meg… Persze, ilyen esetben fontos figyelni arra, hogy ne keverjük össze például a mérgező gyalogbodzával!
  • Hajnalka: Kerítésre futtatva igazán kellemes, némileg „vidéki” hangulatot kelt a hajnalka, amelynek „személyében” egyúttal a kacsafarkú szender egyik legkedveltebb növényét tarthatjuk számon.
  • Petúnia: A muskátli mellett a petúnia talán az egyik legnépszerűbb balkonnövény, aminek előnye az is, hogy a kertbe csalogathatja a más említett szendereket.
  • Bugás lángvirág: A sziklakertek egyik leglátványosabb növénye lehet a lángvirág, amelyet történetesen a lepkék is nagyon szeretnek – köztük például a szender is.
  • Estike: Ugyancsak a szender látogatja előszeretettel.
  • Szagos bükköny: Ezt az illatos növényt is előszeretettel keresik fel a lepkék, ha tehetik.
  • „Vadvirágok”: Nem feltétlenül kell megszabadulnunk a virágot hozó gyomoktól sem, így például az árvacsalán különösen a poszméhek számára kifejezetten vonzó kis növényke.
Néhány vadvirág különösen vonzó is lehet a lepkék számára (Fotó: Mi-ca.hu)
  • Virágot hozó konyhakerti növények: A konyhakerti növényeket alapvetően nem a viráguk miatt neveljük, de kétségtelenül ilyesféle hasznuk is van – például az eper, a borsó, vagy éppen a bab is egészen tetszetős virágot hoz.

A növények közt említést érdemelnek még a gyümölcstermő fák és cserjék is, hiszen ezek nem csupán a virágaikkal, de néhány szem lepottyant és erjedni hagyott gyümölccsel is csalogathatják a lepkéket. Természetesen az erjedő gyümölcsöket észlelve a „kellemetlenkedő” darazsak is a helyszínre gyűlhetnek, így amit azért persze ugyancsak érdemes szem előtt tartani, különösen, ha valaki tart ezektől a rovaroktól.

Egyéb fontos kertelemek

Egy-egy lapos kő vagy kisebb szikla előnyös lehet a kert egy viszonylag napos részén, hiszen ezekre leszállva a rovarok „napozhatnak”. Ugyancsak jó szolgálatot tesz számukra egy-egy mesterséges pocsolya, vagy ami ennél esztétikusabb, egy kis tavacska, amely lehetőleg fokozatosan mélyül, tehát legalább egy sekély része van. Még jobb, ha egy kis sarat is találhatnak körülötte az állatok. Ha tóra nincsen lehetőség vagy hely, egy kisebb itató is megteszi, ami látványos is, és hasznos is nemcsak a rovarok, de a madarak számára is. Aki még ennyivel sem éri be, akár gyümölcsetetőt is kitehet a lepkéknek – de persze megvan az esély arra, hogy ezt is látogatni kezdik például darazsak is.

A vegyszerek használatát érdemes minimálisra csökkenteni a kertben (Fotó: Mi-ca.hu)

Vegyszermentesen!

Érdemes minél inkább kerülni a vegyszerek használatát, már csak azért is, mert több kártevő ellen viszonylag jól működő praktikát is akadnak, amelyeket egy átlagos méretű hobbikertben még egészen nagy sikerrel lehet is alkalmazni.