Menü Bezárás

Három hozzávaló, alig fél óra – Mégis nagyszerű finomság egy tea mellé a shortbread

A shortbread egy viszonylag nagy múltra visszatekintő édes skót keksz, az első nyomtatásban is megjelent receptleírás még 1736-ból ered, egy bizonyos Mrs. McLintock tollából.

Akkoriban ez az édesség nemcsak gyors és egyszerű elkészíthetősége, de olcsósága miatt is rendkívül népszerű volt nemcsak Skóciában, de szerte Britanniában is. Igaz, utóbbihoz hozzá kell tennünk, hogy akkoriban szinte minden család tartott teheneket, és gyakran zablisztet használtak, mivel azt olcsóbban beszerezhették.

A hagyományos shortbread három összetevőből áll: valamilyen lisztből, vajból, illetve cukorból.

Feltehetőleg innen ered egyébként a neve is – angolul a zsiradék megnevezése „shortening”, márpedig a keksz jellegzetes omlós állagát lényegében a vaj határozza meg, hiszen ez akadályozza, hogy a lisztben található glutén – a például a kenyérben és egyéb péksüteményekben gyakran látható – nagyobb „légbuborékokat” okozzon. Más elmélet szerint a középkorban a morzsás állagú ételekre alkalmazott „short” kifejezés a név alapja.

Idővel a shortbread népszerű szereplője lett az ünnepi asztaloknak is, és egyre gyakrabban ízesítették citrushéjjal, fűszerköménnyel, illetve diófélékkel, mogyoróval.

Shortbread három hozzávalóból, gyorsan és egyszerűen

A klasszikus shortbread ugyan sokáig zabliszttel és alacsony hőfok alkalmazásával készült, de búzaliszttel és a szélein picit aranysárgára sülve is nagyon finom (Fotó: Mi-ca.hu)

Most pedig következzen egy igen egyszerű shortbread-recept, amelyhez lényegében mindössze három alapanyagra és alig fél órára lesz szükség…

Hozzávalók (kb. 20 kis téglalap formájú kekszhez):

  • 130 gramm szoba-hőmérsékletű vaj
  • 50 gramm cukor
  • 180 gramm finomliszt VAGY 90 gramm finomliszt és 90 gramm kukoricaliszt keveréke
  • (Egy csipet só, igény szerint)

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra, majd bélelj egy tepsit sütőpapírral.
  2. Egy tálban keverd simára a cukrot és a vajat, majd pedig add hozzá a lisztet, amíg egy gyúrható állagú tésztát nem kapsz. (Ha nagyon mállik és töredezik, általában arra utal, hogy picivel több vaj kell bele, ha pedig túl ragacsos és puha, az a kevés liszt jele lehet.)
  3. Lisztezd be a felületet, amelyen dolgozni szeretnél, majd nyújtsd ki a tésztát kb. 1 centiméter vastagságúra.
  4. Vágd le a tészta egyenetlen széleit, majd a megmaradt téglalapot vágd nagyjából egyforma kis téglalapokra. Díszítéshez végigszurkálhatod őket villával, illetve megszórhatod még egy kevés cukorral.
  5. A szélein levágott tésztát nyújtsd ki, és formázd meg a fentieknek megfelelően.
  6. Süsd a kekszeket az előmelegített sütőben kb. 10-15 percig, amíg a széleik éppen kissé halványbarnás színt nyernek.
  7. Ne ijedj meg, ha ilyenkor még puha a keksz, és semmiképpen ne süsd tovább! A végleges állagát azt követően nyeri el, hogy pár percet hagytad hűlni.