Menü Bezárás

Mit kell tudni az opálossá, homályossá váló üvegpoharakról?

Néha mosogatógépből kivéve, netán hagyományos mosogatások után is azt vehetjük észre, hogy az egykor makulátlan felületű, tökéletesen átlátszó üvegpoharak az idő múlásával homályosak, opálosak lesznek, mintha egy vékony fehér réteg kezdené belepni őket. Szerencsére sok esetben van megoldás a problémára, de a megelőzésre is érdemes egy kis figyelmet fordítani!

Ha előfordult már, hogy a homályos, opálos üvegpoharakat látva kétségeid támadtak, s azon kezdtél tűnődni, vajon mit ronthattál el, előzetesben annyit leszögezhetünk, hogy valószínűleg nem a te munkáddal volt a baj, hanem a vízzel.

Magyarországon több településen, így például a fővárosban és a Dunántúl bizonyos részein is kemény a víz, míg a délkeleti országrészben jellemző legkevésbé ez a „probléma” a MaVíz térképe szerint. Természetesen valódi problémáról azért nem beszélhetünk, mert a kemény vízben található kalciumnak és magnéziumnak például pozitív élettani hatást tulajdonítanak – eközben azonban számos konyhai eszközön, de még a szoba díszeként szolgáló akváriumon is kellemetlen nyomot hagyhatnak ezek az ásványi anyagok.

A poharakat sem kerüli el a probléma: a homályos, fehéres színű réteget gyakorta éppen ezek az ásványi anyagok okozzák, arról nem is beszélve, hogy egy picivel kevésbé hatékony a mosogatószerek és a szennyeződések eltávolítása is kemény, mint lágy vizet használva a mosogatáshoz, de az így a poharakon maradó szennyeződést természetesen gondos mosogatással elég egyszerű eltávolítani. Annak pedig, hogy mosogatógép használata mellett sokszor látványosabb a fehéres elszíneződés, alighanem az az oka, hogy kézi mosogatáskor mégis csak rövidebb ideig érintkeznek a poharak a vízzel, hiszen úgy pár másodperc alatt hatékonyan meg lehet tisztítani a többségüket.

Rosszabb a helyzet akkor, amikor az elszíneződést nem valamilyen lerakódás okozza az üvegen, hanem parányi, de annál több karcolás – ezen ugyanis nem lehet segíteni. A poharak felületén megjelenő pici sérülések, karcolások oka lehet például a túl forró víz, a mosogatószerek túlzásba vitt használata, de akár az is, ha a mosogatógépbe helyezés előtt túl sokat tisztogatjuk őket.

Itt a megelőzés jelenthet csak megoldást, vagyis ha efféle problémát észlelünk, érdemes a mosogatógépet alacsonyabb hőmérsékletű programra állítani, és jót tehet az is, ha kevesebb, illetve kevésbé erős hatású mosogatószert használunk. Noha a mosogatógépbe helyezés előtti „előmosogatás” olykor szükséges, olyan esetben mégis érdemes lehet kerülni, amikor nem indokolja semmi. Ha például csak vizet, limonádét ittunk egy pohárból, minek is kellene előmosogatni…?

Első ránézésre persze nem könnyű megállapítani, hogy mi is lehet a probléma forrása, ugyanakkor ha tudjuk, hogy lakóhelyünkön kemény vagy félkemény a víz, talán érdemes lehet tenni egy próbát a The Kitchn által javasolt, mellesleg pofonegyszerű trükkel.

Ehhez mindenek előtt ecetre és egy tiszta rongyra lesz szükség, a tisztítás lépéseit pedig lentebb részletezzük pontokba szedve.

  1. Tégy dugót a mosogatótálcába, majd töltsd meg felerészben ecettel, felerészben pedig vízzel. Ha nem tudod, vagy nem szeretnéd a mosogatótálcát használni, például egy nagy lavór is megfelelő lehet.
  2. Áztasd az elhomályosodott poharakat az ecetes vízbe nagyjából fél óráig, ha minden részüket ellepi a víz – vagy pedig több részletben fél-fél órára, ha a pohár egészét egyszerre nem lepi be a víz.
  3. Ezután vedd ki a vízből az egyik poharat, öblítsd le, és nézd meg, tisztult-e már. Ha úgy látod, hogy tiszta, kiveheted a poharakat, ha pedig ugyan javult valamit a helyzet, de nem az igazi, érdemes újabb fél órára visszatenni a vízbe. Amennyiben semmi javulás nem látható, de nagyon elszánt vagy, ugyancsak megpróbálkozhatsz újabb fél óra áztatással.
  4. Amikor végre öblítés után a kívánt eredményekkel szembesülsz, kézmeleg vízzel öblítsd le az összes poharat, majd pedig egy ronggyal törölgesd le őket alaposan, de azért lehetőleg óvatosan. Ezzel sikerült is visszaadnod a poharaid régi fényét, és továbbra is büszkén használhatod őket, ahogyan korábban!

Meglehet, hogy az ecetes vízben áztatás nem használ. Ilyen esetben arra lehet gyanakodni, hogy nem lerakódás vagy szennyeződés okozta a poharak elhomályosodását, hanem kis karcolások. Ezekkel sajnos nem igazán van mit tenni, de az esztétikai kellemetlenségeken túl más problémát nem igazán jelent szerencsére a helyzet.

A borítókép forrása: pixabay,com / congerdesign