Menü Bezárás

Meglepően sokrétű gyógynövény a fodormenta

A fodormenta egyes hormonális eredetű problémák enyhítése mellett javíthatja például az emésztést is, valamint felveheti a harcot a torokfájással is. A leggyakrabban talán teaként alkalmazzák ezt a jellegzetes ízű gyógynövényt, de nem ritka ételek alapanyagaként, netán illóolajként hasznosítva sem. (Utóbbi esetben természetesen belsőleg nem lehet alkalmazni.) Sokan a borsmentánál kellemesebb, édeskésebb íze miatt részesítik előnyben.

A fodormentát hagyományosan a hányinger, puffadás, rossz emésztés, fejfájás, hasi görcsök és a torokfájás „ellenszereként” fogyasztották, fogyasztják – leginkább tea formájában –, de külsőleg alkalmazva az sem ritka, hogy a gyulladások, izomfájdalom, netán a pattanások ellen vessék be például borogatás formájában.

Akadnak is olyan korábbi kutatások, amelyek eredményei arra utalnak, hogy ez a kellemes illatú és ízű gyógynövény valóban hasznos lehet többféle probléma ellen. A MedicalNewsToday.com cikkében például említést tesz egy olyan, a Food Chemistry nevű lapban megjelent tanulmányról, amely szerint a fodormenta kivonata kiváló antioxidáns tevékenységgel bír, valamint említésre érdemes a flavonoid- és fenoltartalma is.

Amint pedig az egy, a 2011-es Nemzetközi Környezeti és Mezőgazdasági Mérnöki Konferencián bemutatott tanulmányból kiderül, a növénynek gombaölő tulajdonságai is vannak, továbbá segíthet az emésztőrendszeri problémák enyhítésében is a gyomor izmainak ellazítása révén.

Ha pedig mindez még nem lenne elég, egy – a Phytotherapy Research nevű lapban publikált – tanulmány szerint egy olyan ötnapos kúra, amelynek során a nők napi két csésze fodormenta teát fogyasztanak, csökkenti az androgén hormonok szintjét a túlzott szőrnövekedéssel (vagyis hirsutizmussal) küzdő nők esetében. Egy másik, harmincnapos kísérlet során a kutatásba vont negyvenegy policisztás ovárium szindrómával küzdő nő esetében is hasonló eredményeket értek el a fodormentateával.

Nemcsak feltételezett pozitív hatásai, de – kerti növényként – látványos megjelenése miatt is kedvelt a fodormenta (Forrás: pixabay.com / WikimediaImages)

Susan Farr, a Saint Louis Egyetem orvostudományi karának professzora pedig egy kutatásukkal kapcsolatosan elmondta, hogy a fodormenta és a rozmaring kivonata javíthatja a tanulási készséget és a memóriát, ami pedig a korral együtt járó kognitív hanyatlást segíthet megelőzni, enyhíteni.

Gyakorta használják még a fodormenta teáját torokfájás, rossz szájszag, nátha, fejfájás, fáradtság és a túlzott stressz enyhítésére is.

Egyes kutatások szerint ugyanakkor napi négy csésze fodormenta tea a férfiak esetében negatívan hathat a nemi vágyakra – vagyis csökkenti a libidót –, eközben azonban rágcsálókon végzett kísérletek már nem támasztották alá ezt a feltételezett hatást.

Nem is olyan régen a Reddit egyik legnépszerűbb bőrápolási tanácsokkal foglalkozó csoportjában is felkapott gyógynövény lett, miután állítólag a hormonális eredetű pattanások eltüntetésében is hasznos segítséget jelent a belőle készült tea. Ugyanakkor az ELLE Australia nevű lap által megszólaltatott bőrgyógyász elmondta, hogy egyelőre nem találkozott olyan megbízható forrással, amely megerősítené a fodormenta ilyetén pozitív hatásait. Noha az androgén hormonok szerepét ő is hangsúlyozta a hormonális eredetű pattanások megjelenésével összefüggésben, egyértelművé tette, hogy a legfontosabb a megfelelő orvosságok és orvosi kezelés mellett az egészséges étrend fogyasztása a probléma kezelésében.

A fodormenta kétségtelenül egy sokoldalú és hasznos gyógynövény, de bármilyen kellemetlen tünet jelentkezése esetén fontos kikérni az orvos véleményét, s jobb, ha nem hagyatkozunk csupán „házi praktikákra” és népi gyógymódokra.

Borítókép: pixabay.com / Free-Photos