Menü Bezárás

5 tipp a pénztárcabarát zöldség- és gyümölcsvásárláshoz

Nap mint nap halljuk, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök nélkülözhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz, így aztán jó esetben gyakran kedvet is kapunk ahhoz, hogy minél több ilyen eledelt együnk. De hogyan is hozhatjuk ki a legtöbbet a pénzünkből, ha zöldséget, gyümölcsöt vásárolunk?

1. Irány a piac!

A helyi piacoknak gyakran megvan az az előnye, hogy őstermelőkkel is találkozhatunk, akik egészen friss termékeket kínálnak. Ezekről talán mondani sem kell, hogy sokkal tovább elállnak, mint a külföldről hazánkba szállított és talán már több napja „úton lévő” zöldségek és gyümölcsök – vagyis, nyugodt szívvel vásárolhatunk picit nagyobb adagot is anélkül, hogy attól kellene tartani, túl hamar megromlik a megvásárolt áru, amit így ki kellene dobnunk. Emellett szerencsés esetben olcsóbban vásárolhatunk a piacokon hazai gyümölcsöket és zöldségeket, mint a boltokban, hiszen közvetlenül a termelőtől vehetjük meg, így a kereskedők haszna kiiktatható a képletből. Ugyanakkor érdemes figyelni, nincs-e valami turpisság a dologban: a tapasztalatok szerint találkozni lehet sajnos olyan esetekkel, amikor magyarként árulnak külföldről származó terméket, leginkább epret, fehér paprikát.

2. Gondozz saját konyhakertet!

A saját konyhakert előnye, hogy csekély befektetéssel több-kevesebb zöldséghez, gyümölcshöz lehet jutni általa, ráadásul nem titok az sem, hogy mikor, milyen szerek érték a növényt. Az is remek ötlet lehet, ha „bio” megoldásokkal próbálkozunk, ami néhány négyzetméteren könnyebben kivitelezhető, mint a mezőgazdasági termelésben. A konyhakert legnagyobb hátránya az, hogy időigényes folyamat a gondozása, de ha valaki megszereti a kerti teendőket, akár egy új, egészséges hobbival is gazdagodhat az élete.

3. Vásárolj szezonzöldséget és -gyümölcsöt!

Érdemes nyomon követni, hogy melyik zöldségnek, gyümölcsnek van éppen szezonja, nemcsak azért, mert így valószínűleg akad a választékban friss, hazai termék is, de azért is, mert ilyenkor olykor a megszokott ár töredékéért is hozzá lehet jutni az adott eledelhez.

4. Az előre csomagolt gyümölcsök súlyát is figyeld!

Előfordulhatnak olyan esetek, amikor bizonyos zöldségeket/gyümölcsöket előre csomagolnak, és nem a súlyuk, hanem a darabszám alapján. Ilyenkor, még ha nem is különösen nagyok az eltérések, valamennyivel több zöldséghez/gyümölcshöz juthatsz hozzá akkor, ha azt a csomagot választod, amelynek nagyobb a súlya.

5. A fagyasztott termékek közt is érdemes szétnézni

A közkeletű hiedelemmel ellentétben a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma korántsem biztos, hogy alacsonyabb a frissekénél, és akadnak olyan esetek, amikor éppen a fagyasztott termékek vásárlása a legolcsóbb lehetőség. Persze, az így vett alapanyagok állaga már nem lesz ugyanolyan, mint a frisseké, de süteményekbe, levesekbe, szószokhoz, főzelékekhez és még rengetegféle ételhez így is tökéletesek. Ha pedig egy zöldségnek vagy gyümölcsnek épp nincsen szezonja, jó eséllyel érdemes lehet a körülnézni a fagyasztott termékek között is, hiszen könnyen meglehet, hogy ott kedvezőbb áron futunk össze az adott alapanyaggal, amire épp szükségünk van. Újabb pozitívum, hogy a fagyasztott termékek otthon is tovább elállnak, így akkor sincsen gond, ha nem tudjuk azonnal felhasználni őket, csak napok vagy hetek múltán.