Menü Bezárás

Randi a legjobb baráttal? A kutatók szerint nem is rossz ötlet…

Egy ember szívében a legjobb barátok mindig kitüntetett helyet foglalnak el – de vajon származhat abból valami jó, ha egyúttal romantikus érzelmek is fűznek valakit egy kedves barátjához, vagy fordítva? Nos, a tudomány szerint nagyon is származhat!

Gyakori kérdés, hogy vajon mennyire jó az, amikor valaki a szerelmére egyúttal úgy tekint, mint a legjobb barátjára, mindenesetre a LiveScience a Monmouth University közreműködésével készített cikke szerint egyáltalán nem szokatlan ez a felállás. S hogy mennyire nem?

A felmérés során, amely a cikk alapját képezi, összesen 801 amerikai felnőttet kérdeztek meg arról, hogy a párjuk egyúttal a legjobb barátjuk is, vagy pedig mást tartanak a legjobb barátjuknak. Az épp párkapcsolatban lévő személyek 83 százaléka tartotta a párját a legjobb barátjának, és a házasok esetében még magasabb volt ez az arány. Igaz, egy korábbi – ám jóval nagyobb mintával dolgozó, és egyetemisták körében végzett – felmérés szerint a megkérdezettek csupán 44 százaléka tekintett a párjára egyúttal legjobb barátjaként is.

Hogy kiderítsék, az efféle kapcsolatok mennyire tekinthetőek ideálisnak, a kutatók azt is megkérdezték az emberekről, hogy mennyire boldogok a jelenlegi párkapcsolatukban, s a válaszlehetőségek között szerepelt, hogy „rendkívül, nagyon, valamennyire, nem túlzottan”, illetve „egyáltalán nem”. A válaszok alapján összehasonlították azokat a párokat, amelyek tagjai legjobb barátként is gondoltak egymásra azokkal, amelyek tagjai mást tartottak a legjobb barátjuknak.

Így aztán kiderült, hogy azok, akik társukra egyúttal legjobb barátjukként gondoltak, általánosságban sokkal elégedettebbek voltak a másik csoport képviselőinél, amiből arra lehet következtetni, hogy azok a párkapcsolatok, amelyekben a barátságnak, közös érdekeknek és egymás kölcsönös segítésének nagy a szerepe, nagyobb megelégedettséget tudnak okozni – szemben azokkal, amelyek elsősorban heves érzelmekkel és vonzalommal jellemezhetőek.

Ezt egyébként más, korábbi tanulmányok is alátámasztották már, s egy 400 fős mintával dolgozó tanulmány szerint a szakítás esélye is kisebb azoknál a pároknál, akik egymásban barátokra is leltek. Mi több, amikor 350, már legalább 15 éve együtt lévő párt kérdeztek arról, hogy mi a hosszú kapcsolat titka, a két leggyakrabban elhangzott válasz az volt, hogy párjuk a legjobb barátjuk, illetve hogy szeretik társukat, mint embert – ami ugyancsak barátsággal összefüggő érzelmekre utal.

Mindezek fényében úgy tűnik, egyáltalán nem haszontalan dolog barátságos érzelmekre törekedni a párkapcsolatban, hiszen könnyen meglehet, hogy éppen ezzel sikerül azt még boldogabbá tenni.

A borítókép forrása: pixabay.com