Menü Bezárás

A CNN is felfigyelt ezekre a romantikus hangulatú magyar városokra

A CNN egy tizenötös listát állított össze Közép-Európa legromantikusabb hangulatú kisvárosairól, és büszkeségünkre több magyar város is szerepelt a listán. Noha a lista külföldi turistáknak készült, talán a magyar utazók is kedvet kaphatnak hozzá, hogy felfedezzék hazánk ezen gyöngyszemeit.

Szentendre

Ki ne ismerné hazánkban legalább képekről a festők városának kedves, macskaköves Duna-menti utcáit és a megannyi kiállítóhelyet, árnyas fát, kellemes padocskát, amelyek tökéletes alkalmat adnak egy kis kulturális kalandozásra, vagy akár egy romantikus nyáresti sétára? Nos, mostantól még többen fedezhetik fel maguknak, ugyanis a CNN nemcsak Magyarország, de egyúttal Közép-Európa egyik legromantikusabb kisvárosa közt sorolta a Budapesthez közeli várost.

A cikkben kiemelték az itt található számos galériát, a helyi művészek tárlatait, a színes utcákat és múzeumokat, valamint a folyóparti kiruccanás lehetőségét is. Emellett felhívták a turisták figyelmét arra a tényre is, hogy ha már egyszer Szentendrére ellátogatnak, Esztergom sincsen éppen messze, amely nemcsak csodálatos bazilikával örvendezteti meg az utazókat, de ráadásul az oda vezető (egyébként az elmúlt években felújított, a szerk.) vasútvonal is különösen romantikus élményt nyújt a tájnak köszönhetően, amelyen áthalad.

Tokaj

A listán szerepelt Tokaj is, mint Magyarország „borászati büszkesége”, ahol világszerte ismert borokat palackoznak. Ezek közül, amint azt felidézik, a Tokaji Aszú a legismertebb, s nem is véletlenül, hiszen ez a világ legrégebbi botrytizált bora. Kiemelték még a számos borospincét, amelyet a város történelmi épületei koronáznak meg a kis romantikára vágyó turista számára.

Eger

Egerrel kapcsolatosan nemcsak azt emelték ki, hogy Magyarország egyik legszebb városáról van szó, hanem azt is, hogy bizony a borászatban is kiemelkedő a szerepe és tekintélye, egyebek mellett az Egri Bikavér is itt készül. Szó esett még a termálfürdőkről, valamint a középkori várról, ahol „a török hadsereget legyőzte egy kis magyar haderő a tizenhatodik században”.

Balatonfüred

Méltán került a listára Balatonfüred is, amelynek békés légkörét és számos programlehetőségét – ide értve a túrázást, az éttermek felfedezését, a jachtozást és a tóparti sétákat – egyaránt méltatták a cikkben. Természetesen megemlítették a közeli Tihanyi apátságot is, amelynek környékéről ráadásul az egyik legcsodálatosabb kilátás nyílik a tóra.

A listán szerepelt még a lengyelországi Sandomierz, Kazimierz Dolny, Krynica-Zdrój és Sopot, a csehországi Český Krumlov, Kutná Hora, Mikulov, Mariánské Lázně és Telč, a Szlovákiában található Selmecbánya (Banská Štiavnica) és Trencsén (Trenčín) is.

A borítókép forrása: pixabay.com / jhj881