Menü Bezárás

Elbűvölőek a teaszellemek, és most megtudhatod azt is, mi a funkciójuk!

A teaszellemek a kínai teaszertartás részét képezik, voltaképpen azonban nem (vagyis nem elsősorban) spirituális, hanem gyakorta gyakorlati céljaik vannak. Persze amellett, hogy az esztétikus kis tárgyak a gazdáik büszkeségei lehetnek, s idővel alighanem a szívükhöz is nőnek…

Érdekes jelenség, hogy míg a világ más tájain, ideértve Kínát is, ahonnan az egész hagyomány ered, a teaszellemeket sokkal hétköznapibb, egyúttal talán barátságosabbnak is tűnő névvel illetik, addig Magyarországon valamiért a teaszellem megnevezés látszik meghonosodni. A kerámia szobrokat nevezik például „teakedvencnek”, de „teaszeretők kedvencének” is, aminek alighanem az az oka, hogy a sok évnyi gondoskodás után valóban szinte úgy hozzá tud nőni egy-egy ilyen kis szobrocska az emberek szívéhez, mintha háziállatról lenne szó.

Ami köze a teaszellemnek – kissé túlzóan spiritualizált magyar neve ellenére – a szellemvilághoz van, az talán csak annyi, hogy úgy hitték, jó szerencsét hoz a gazdájára. Egyesek emellett úgy vélik, hogy az ősi áldozati szokásokból is átplántálódott valamennyi a teaszellemre, s mikor teázás közben az emberek gondoskodnak a teaszellemükről, azzal egy ilyen áldozatot elevenítenek fel, de már csak szimbolikus síkon. Igaz, ez a nézet továbbra is inkább egyfajta hipotézis csupán.

A teakedvencnek manapság leggyakrabban dekorációs céljai vannak, hiszen szép és stílusos elemei lehetnek egy-egy autentikus kínai teáskészletnek, netán másféle teáskészleteknek is, kiváltképpen akkor, ha valóban művészi értéket képviselő, egyedi szobrocskáról van szó.

Korábban a fentieknél sokkalta gyakorlatiasabb, és talán fontosabb szerep is jutott egyes teakedvencnek, méghozzá abban, hogy a segítségükkel megállapíthassák, megfelelő-e a teához melegített víz hőmérséklete.

A teakedvencek egy részét úgy alakították ki, hogy egyetlen apró mélyedést vájtak beléjük, amelyet teakészítéskor félig töltöttek a vízzel, s a víz a hőmérsékletének függvényében maradt bent, vagy csordult ki. Ráadásul minél melegebb volt a víz, annál gyorsabban távozott a teakedvencből.

A hagyományosan speciális yixing agyagból készített teakedvencek története sok száz évre nyúlik vissza, amikor is a finom és értékes anyag a csészék és kannák készítésekor megmaradt darabjaiból a kézművesek kis figurákat kezdtek alkotni. Ezeket a teáskészletekkel együtt égették ki, s később a szettek elemeiként adták át az új tulajdonosoknak. Mivel maradék agyagból készültek, a teaszellemek általában aprók voltak, ellenben a legkülönbözőbb motívumok és stílusjegyek tűnnek fel rajtuk, hiszen egyedi művészi alkotásokról volt szó. (Jó esetben még a mai teaszellemek is művész vagy kézműves kezei által születnek.)

A teakedvencekről sokan úgy gondoskodtak, mint a valódi kedvencekről – mikor véget ért a teaszertartás, a megmaradt teát a kerámia figurákra öntötték, ezáltal idővel a kis tárgyba mintegy beivódott a tea illata. Mindez azt is jelenti, hogy a különböző típusú teákhoz a legérzékenyebb szimatú teakedvelők külön-külön teakedvencet „tartottak”.

Ha megfelelően gondoskodnak róla, a teaszellem az évek előrehaladtával csak még simább felületű és értékesebb lesz.

Noha évszázadok múltak már az első teakedvenc megszületése óta, most ismét egyre népszerűbbé kezdenek válni – jóllehet, már nem csak hagyományos kerámiából készülnek, ráadásul az eredeti felhasználási módjukban kreatív csavart jelent, hogy megjelentek a színváltós teakedvencek is. Aki látott már hőre színt váltó bögrét, alighanem sejti, hogy ezek miként működnek.

Meglehet, hogy már neked is van egy helyes kis teakedvenced, netán tervezed, hogy beszereznél egyet. Ilyen esetben érdemes figyelned arra, hogy a színe és illata tisztaságának megőrzéséhez egy teakedvencet csak egyféle teával használj, a legerőteljesebb hatásért a pu-erh teát választhatod. Soha ne mosd szappannal, hacsak nem szeretnéd, hogy elveszítse a színét – egyszerűen öblögesd vízzel tisztításkor. Tartósan viszont nem érdemes a vízben áztatni, mert ha nem vagy szerencsés, akár csúnyán el is változhat a színe. Néha érdemes lehet egy kis kefét használva teával átdörzsölni a szobrocskát (ismét csak fontos, hogy a megszokott fajta teát használd), majd pedig áttörölgetni egy textilszalvétával, netán más, nem túl durva szövésű konyhai textíliával.

Borítókép forrása: pixabay.com / aniu7839