Menü Bezárás

A Ford a tűzijáték-pánikos kutyusokra is gondolt

Sajnos továbbra is gyakori, hogy a tűzijátékokat néhányan más emberek és élőlények érdekeit szinte egészen figyelmen kívül hagyva használják, elsősorban a szilveszteri-újévi mulatságok alkalmával. A Ford nemrégiben ezt a problémát „dolgozta fel” egy új projektjével, ami pedig nem más, mint egy szupertetszetős, modern és leleményes kutyaházikó.

Az autógyártó természetesen nem áll át a jövőben az állattartási kiegészítők tervezésére, a zajcsökkentő kutyaházikót elsősorban azért tervezték meg, hogy ezzel is szemléltessék, mi mindent sikerül elérniük az egyébként az autók fejlesztésére megalkotott újításaikkal.

Első ránézésre a Noise-Cancelling Kennel nevezetű tárgy beillene egy stílusos modern otthon kicsinyített változatának is, a kellemesen puha, éjszakai égboltot idéző fények pedig tökéletesen szemléltetik azt, ami az egész projekt szíve-lelke: a nyugalmat.

Mert a nyugalomnál talán semmire nincsen nagyobb szüksége azoknak az ebeknek, akik a tűzijátékok morajától és villódzásától tartva szinte fejvesztve menekülnének egy békésebb zugba.

A kutyaház az aktív zajszűrős fejhallgatókhoz, vagy éppenséggel a Ford új SUV modelljéhez, az Edge-hez hasonlatosan csökkenti a zavaró hangokat. Amíg azonban a járgány esetében a motor hangja az, amelyet kiküszöböl a technológia, addig a kutyaháznál a tűzijáték dörejét nem engedi a védett kis kuckóba jutni.

A technológia nagyon egyszerűen fogalmazva úgy működik, hogy mikrofonokat helyeznek el oda, ahonnan a zavaró hang érkezik (így például az autónál a motorba), majd a hangrendszer segítségével az észlelt hanggal „ellentétes” jelzést bocsátanak ki. Így a hanghullámok lényegében elsimítják egymást, aminek köszönhetően az autó utasai, vagy e projekt esetében a kutyák már jóformán semmit nem hallanak a zajokból.

A kutyaház az aktív zajszűrés mellett a nagy sűrűségű parafa burkolatnak is köszönheti rendkívüli zajcsökkentő tulajdonságait, amelyek hatására a bent tartózkodó eb alig észlel bármit is a külső zajokból.

Mivel egyelőre csak egy prototípusról van szó, ezért sajnos bármilyen érdekesnek is tűnik a kutyaházikó, megvásárolni nem lehet.

A borítókép forrása: pixabay.com / StockSnap