Menü Bezárás

330 hektáros „üvegházkomplexum” épülhet Magyarországon

Megújuló energia működteti majd azt a Magyarországra tervezett karbonsemleges „várost”, amely számtalan üvegházával modern mezőgazdasági termelést tesz lehetővé – számolt be róla a Dezeen.com a Bloomberg cikkére hivatkozva.

A portál szerint az egymilliárdos mezőgazdasági központ a tervek szerint Magyarország Ausztriával és Szlovákiával közös határánál épülne fel, s mintegy 330 hektáron terülne el.

Nagy István agrárminiszter közlését idézve a portál azt írta, hogy a fejlesztés „korszakváltást jelez az agráriumban”. A projekten együttes erővel dolgozik az EON, a magyar kormány, valamit a FAKT nevű német építészeti vállalat.

A tervek szerint a kiválasztott helyszínen egy olyan üvegház-komplexum kaphat majd helyet, ahol egész évben folyhat a fűszer- és zöldségnövények termesztése, s egyúttal itt lesz Európa legnagyobb medencés haltenyésztő telepe is. Ha pedig mindez nem volna elég, még mélyhűtőegységek és logisztikai létesítmények is helyet kaphatnak.

A létesítményeket az EON látja el megújuló forrásból származó energiával – a Bloomberg jelentése szerint ez javarészt napenergiát és biogázból nyert áramot jelent majd, de a hűtéshez geotermikus erőművet is szeretnének használni.

A beruházás eredménye egy karbonsemleges mezőgazdasági helyszín lesz, ami annyit tesz, hogy itt – számításba véve a létrehozással járó szennyezést is – hosszabb időintervallumot tekintve nem keletkezik számottevően több szén-dioxid, mint amennyit a teljes rendszer felhasznál.

A borítókép forrása: pixabay.com / wiselywoven