Menü Bezárás

Kutyás nyaralásra fel!

Örök kérdés, hogy vajon mi a legjobb a kutyusnak, amíg a gazdi nyaral. Aki azonban úgy dönt, hogy magával viszi négylábú családtagját is a vakációra, az alábbi cikkben néhány érdekes tippet és fontos tanácsot olvashat, hogy minél élménytelibb és zökkenőmentesebb legyen a közös program.

Indulás előtt – szálláskeresés

Már az indulás előtt némi plusz munkát igényel annak garantálása, hogy kedvencünknek is biztosan legyen megfelelő helye a szálláson. Szerencsére manapság a legtöbb szálláskereső oldalon lehet annak megfelelően szűrni a találatokat, hogy vihető-e állat vagy sem. Ha viszont a leírásban nem részletezik, hogy milyen elhelyezést garantálnak a kedvencnek (például van-e kennelsor esetleg, vagy a szobában oldható meg a kutyus elhelyezése), érdemes lehet telefonon vagy e-mailben egyeztetni ezzel kapcsolatban. Újabb lehetőség, hogy a Kutyabarát.hu oldalt böngészve keressünk alkalmasnak tűnő szállást, amely weboldal ráadásul más kutyabarát szolgáltatásokat is bemutat – például kávézókat, éttermeket, strandokat, múzeumokat…

Még mindig az indulás előtt – utazás, felügyelet kérdése

Fontos eldönteni, hogy mi legyen a kutyával, amíg a család más tagjai olyan programokon (pl. strandolás, mozi, színház, kiállítás, étterem, koncert) vesznek részt, amelyre kutyát nem feltétlenül lehet vinni. Ilyen esetekben kiváló megoldást jelenthet, ha valaki a kutyával marad, de persze meglehet, hogy senki nem „tehető szabaddá” e célra. Ilyen esetben törekedni kell arra, hogy az ebet csak rövid időre hagyják hátra a gazdik (szigorúan csak biztonságos helyen!), és persze feltétlenül elegendő ivóvízzel ellátva. Ha nem elkerülhetőek az olyan hosszabb, akár több órás programok, amelyre a kutya nem vihető, úgy jobb megoldás lehet egy bizalmas barátra vagy rokonra rábízni a nyaralás ideje alatt a kedvencet, vagy ha jól bírja az ilyesmit, a kutyapanzió is megoldás lehet.

Mielőtt útnak indulunk, mindig érdemes utána járni az élő állat szállítására vonatkozó feltételeknek (Forrás: pixabay.com / Vardan Sevan)

A másik sarkalatos pont az utazás megszervezése. Mielőtt valamely tömegközlekedési eszközt igénybe vennénk, érdemes elolvasni, milyen feltételek mellett szállítható kutya.

Az érvényes oltási könyv nélkül természetesen hiba volna útnak indulni, ugyanakkor lehetnek más előírások is.

Hogy kiderüljön, mire számíthatunk, jó döntés lehet már otthon átböngészni azon közlekedési vállalatok honlapján, amelyek járműveit a nyaralás során, vagy az oda jutáshoz igénybe vennénk. A BKK például egy jól átlátható, színes és informatív pdf-fel is segíti a kutyásokat abban, hogy megértsék, mit várnak el tőlük az utazás során. Ebből egyebek mellett kiderül, hogy

„Kis méretű kutyát kézipoggyász méretű, állatok szállítására alkalmas zárt szállítóboxban, ketrecben vagy táskában lehet szállítani, melyből az állat az utazás alatt nem tud kiszabadulni, illetve nem tudja beszennyezni a többi utas ruháját, poggyászát vagy a járművet. Minden egyéb esetben – az állat életkorától, fajtájától és méretétől függetlenül – csak úgy szállítható kutya, ha póráz és felcsatolt szájkosár/pofaszorító van rajta”.

A tájékoztatóból kiderül az is, hogy egy utas egy kutyát szállíthat, valamint egy-egy járművön csupán annyi kutya utazhat, ahány ajtón fel lehet szállni.

A Volán honlapján kiemelik, hogy a vállalat buszaira egy kutya vihető szájkosárral és pórázzal ellátva, s érdekes kitétel az is, hogy „beteg állat az autóbuszba nem vihető be”.

A MÁV honlapján megjelent közlemény szerint már a pót- és helyjegyköteles, és a helyjegyköteles vonatra is lehetséges kutyát vinni, igaz, amint a vonatra lépett a kutya és gazdi, az állatot a kézipoggyász mérethatárt (30×50×80 cm) meg nem haladó méretű szállítóeszközben kell elhelyezni, s az ülésre még e szállítóeszközben sem kerülhet fel az eb. Aki nem tudja, vagy nem szeretné zárt hordozóeszközben vinni a kutyát, még mindig van lehetősége arra, hogy „kötelező helybiztosítással nem érintett” (így például személy-) vonaton pórázon és szájkosárral vigye magával a négylábút. Beteg kutyus egyébként a MÁV járataira sem vihető fel. A vasúttársaság Üzletszabályzatában érdekes kitételek még:

„Kutya csak a 2. kocsiosztályú személykocsiba vihető be. Egy utas legfeljebb 2 kutyát vihet magával. A 2. kocsiosztályú, fülkés kocsi fülkéjébe a kutya csak az ott ülő valamennyi utas beleegyezésével vihető be. A fülkés kocsi egy fülkéjébe legfeljebb 2 utas vihet be kutyát. 20 kg-nál nehezebb, nagy testű kutya csak a személykocsi peronján szállítható”.

A fentieknél jóval kevésbé megengedő az ebek szállítását illetően a MAHART PassNave Személyhajózási vállalat, amelynek Üzletszabályzatában az szerepel:

„Élő állatok higiéniai okokból nem szállíthatók. Ez alól kivételt képez a pórázon vezetett, szájkosarat viselő vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő kutya vagy szolgálatban levő rendőrségi kutya. Ezek szállítása díjmentes”.

Az autóutak során is érdemes külön figyelmet fordítani az ebekre, hiszen a hosszú utazás nagyon megviselheti az állatokat. Éppen ezért néhányszor érdemes megállni, hogy a kutya nézelődhessen, ihasson, elvégezhesse a dolgát. Természetesen fontos az is, hogy a kutyát felügyelet nélkül soha, egyetlen percre se hagyjuk az autóban, kiváltképpen a nyári nagy melegben!

Közös túrák – mire figyeljünk?

Az aktív kikapcsolódás szerelmesei minden bizonnyal túrákat is beiktatnak a nyaralásba, ilyenkor pedig mindenképpen érdemes a kullancsok elleni védelemről gondoskodni a kedvencek számára is, például nyakörvvel, cseppentős oldattal, samponnal. Mivel akadnak olyan kullancs elleni termékek, amelyek az emberekre veszélyesek, ilyet csak akkor használjunk, ha biztos, hogy a gyerekek nem érintkeznek velük – például a kutya simogatása révén.

Védett természeti területeken és nemzeti parkokban járva különösen fontos, hogy mindig legyen póráz a kutyán, ahogyan alapvető elvárás, hogy ne hagyjuk nyilvános helyen a kutya ürülékét.

A túrázás során fontos a kullancsok elleni védelem is (Forrás: pixabay.com / msandersmusic)

Tippek a kutyabarát programokhoz

Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Akár nyaralás alkalmával látogatunk el a Skanzenbe, akár csak hétvégi programként, jó hír, hogy vihetjük a kutyust is. A múzeum szabadtéri részére az ebeket pórázon vezetve lehet bevinni, így mialatt a gyerekek és szülők őseink hagyományaival ismerkednek, a kutya is jól szórakozhat a kellemes szentendrei tájba olvadó néprajzi gyűjtemény helyszínén.

Tisza-tavi Mancsos Pancsoló

Méltatlanul kevés szó esik a remek kelet-magyarországi pihenő- és fürdőhelyeinkről, pedig nemrég megnyílt a régió első kutyabarát strandja is, amelyet a Tisza-tavi Mancsos Pancsoló névre kereszteltek. A strand közel fél hektáros területe gyönyörű helyen biztosítja annak lehetőségét, hogy a kutyák és gazdáik együtt mártózhassanak meg a vízben.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Hazánk egyik Európa Diplomás helyszíne kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt az ősvilág iránt érdeklődő gyerekeknek és felnőtteknek, mindamellett elbűvölő természeti környezet és igazi vadregényes erdő öleli körbe a helyet. A kétlábú látogatókat lombkorona tanösvény, látványos makettek és 4D mozi is várja. A kutyusokat pórázon lehet bevinni a külső részekre.

Kutyás Strand, Fonyód

A kutyások régi álma volt, hogy együtt csobbanhassanak a magyar tenger vizébe a kedvenceikkel. Szerencsére ez az álmuk valóra vált, hiszen két kutyás fürdőhely is létesült a Balatonon, amelyek egyike a fonyódi Kutyás Strand, ahol a nyári melegben együtt múlathatja az időt ember és eb.

Már Magyarországon is találunk kutyabarát fürdőhelyeket (Forrás: pixabay.com / Andry Richardson)

Szarvasi Arborétum

A Szarvasi Arborétum a botanika iránt érdeklődők, valamint a lenyűgöző kerteket kedvelő természetbarátok számára ideális kikapcsolódási lehetőség, ráadásul pórázon, szükség esetén szájkosárral kutyát is be lehet vinni. Fontos azonban, hogy az ide látogatók valóban ügyeljenek az arborétum növényeinek épségére, hiszen hazánk egyik leggyönyörűbb és legnépszerűbb ilyen látványosságára közös felelősségünk vigyázni!

Salföldi Major

A Salföldi Majorban az egész család jól érezheti magát az őshonos állatok, régi mezőgazdasági gépek és eljárások, gyógynövények és általánosságban véve a helyi hagyományok megismerése közben, és jó hír, hogy pórázon vezetett kutyát is be lehet vinni.

Kutyakemping Bugyin

Igazi természetközeli kikapcsolódást ígér a kutyásoknak a bugyi Kutyakemping, ahol a Kisfogas tó vizében ráadásul együtt lubickolhatnak az ebek és gazdáik.

Balatonföldvári kutyabarát fürdőhely

A Balaton két kutyabarát fürdőhelye közül a balatonföldvári az egyik, amely igaz, hogy a fürdőzésre a hamar mélyülő víz miatt nem a legkényelmesebb, de cserébe bőven van hely a parton a játékra, ráadásul még külön illemhelyet is kialakítottak a négylábúaknak.

A borítókép forrása: pixabay.com/ Free-Photos