Menü Bezárás

Tíz étel, amit érdemes enni a magas rosttartalma miatt (is)

Közismert, hogy az élelmi rostoknak óriási lehet a szerepe az egészséges táplálkozásban és életmódban, és noha egyszerű trükkökkel is növelhetjük az egy nap fogyasztott rostok mennyiségét (így például azzal, ha a burgonyát héjastól esszük), alább tíz igen hasznos eledelt is bemutatunk.

1. Fekete csokoládé

A fekete csokoládét aligha kellene bárkinek is külön ajánlani, de most mégis megtesszük, hiszen azzal, hogy 100 grammjában akár 10,9 gramm rost is lehet, egyike a jelentősebb rosttartalmú ételeknek. Persze, sok minden múlhat a csoki minőségén és alapanyagain is. Mellette szól még, hogy magas az antioxidáns tartalma és számos értékes tápanyag is található benne. Akik kifejezetten egészséges csokit keresnek, érdemes 70 százalék feletti kakaótartalmúakat keresniük az üzletek polcain, máskülönben a túl sok cukor a negatív irányba billentheti a mérleget!

2. Chia mag

Ódákat zengnek a chia mag pozitív egészségi hatásairól, hiszen sok benne a magnézium, foszfor és kalcium is, de talán ennél is érdekesebb, hogy 100 grammnyi ebből a parányi magból nem kevesebb, mint 34,4 gramm rostot tartalmaz.

3. Lenmag

Nem sokkal marad el a chia magtól a lenmag sem, amelynek 100 grammjára általában 27-28 gramm rostot számolhatunk. Ezen felül többféle vitaminban és ásványi anyagban is rendkívül gazdag, és a fehérjetartalma is magas.

4. Mandula

A mandula ízletes és egészséges csemege, amelyben egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavak, E-vitamin, mangán és magnézium is található. Rosttartalma ugyancsak kiemelkedő, hiszen 100 grammban 12,5 gramm rost van.

5. Pattogatott kukorica

Igen, a pattogatott kukorica is beilleszthető az egészséges étrendbe, ha megfelelően (tehát nem túl sok zsiradékkal és sóval megspékelve) készül, és persze, ha nem esünk túlzásba a fogyasztásával. Ha zsiradék nélkül, vagy minimális zsiradékkal készül, akkor 100 grammban akár 14-14,5 gramm rost is lehet.

6. Zab

A zab kása formájában is népszerű és egészséges reggeli, hiszen több vitamin, ásványi anyag is nagyobb mennyiségben található benne, ráadásul az antioxidáns tartalma is elég magas. A benne található béta-glükán nevű rost ráadásul pozitívan hathat a vércukor- és koleszterint szintre is. 100 gramm zabban átlagosan 10,6 gramm rost található.

7. Csicseriborsó

A csicseriborsóban is rengeteg vitamin és ásványi anyag található, ráadásul nem kis „teljesítmény” a részéről az sem, hogy 100 grammjában 7,6 gramm rostot tartalmaz.

8. Lencse

A lencse a babona szerint pénzt, a valóságban azonban ennél talán fontosabbat – egészséget hozhat a házhoz. E hüvelyesben a megannyi értékes tápanyag és a sok növényi fehérje mellett nagyobb mennyiségű rost is található – 100 grammban éppen 7,9 grammnyi.

9. Málna

Ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről sem! A málnában sok C-vitamin és mangán található, ráadásul igazán ízletes is. A rosttartalma is magas, 100 grammra 6,5 gramm rost jut.

10. Körte

A gyümölcsök körében még említést érdemel a körte is, amely nemcsak rendkívül finom, de emellett kiváló rostforrás is, mivel 100 grammjában 3,1 gramm rost található.

A borítókép forrása: pixabay.com / xie mzc