Menü Bezárás

Ha a késeid beszélni tudnának, ez a három kívánságuk lenne hozzád…

Nem sok kellemetlenebb dolog van, mint amikor sütés-főzés előtt életlen kések kerülnek csak a kezünk ügyébe. Még szerencse, hogy vannak olyan „rossz szokások” amelyeket elhagyva jelentősen meghosszabbíthatjuk a kések élettartamát!

Az alábbiakban három olyan szokást mutatunk be, amelyek közül egy vagy több már bizonyára mindenki számára ismerős lesz. Nincs is ezen semmi szégyellni való, hiszen teljesen ártalmatlannak tűnő dolgokról van szó – csakhogy nem azok, ezért viszont a jövőben érdemes lehet ezekre is figyelni.

1. „Ne tegyél mosogatógépbe!”

A mosogatógép feladata, hogy minden koszos edényt és evőeszközt elmosogasson – gondolhatnánk. Van azonban néhány dolog, amit nem érdemes mosogatógépben tisztítani, ilyen például a kés is.

A TheKitchn cikke szerint a mosogatószerek általában nagyon erőteljesen csiszolják az eszközöket, s ez a mosogatási fázisban jellemző mindenféle mozgáshatásokkal együtt egészen egyszerűen elkoptathatja a kések élét.

Ráadásul igazán csak pár másodperces feladat „manuálisan” elmosogatni a késeket, csak arra kell figyelni, hogy szárítás előtt egy puha konyharuhával óvatosan, a kezünkre is ügyelve eltörölgessük.

2. „Ne tárolj a fiókban késtok nélkül!”

Néhányan azért nem szeretik, ha késtok nélkül van a fiókban a kés, mert így adott esetben akár a kisebb balesetek, például az ujjak, kéz elvágásának a kockázata is megnőhet, de egy másik jó oka is van annak, hogy bőrtok kerüljön a késre. Ez pedig az, hogy megőrizzük az élességét, hiszen ha csak találomra a többi eszköz közé kerül a fiókba, úgy az állandó mechanikus hatások hamar megfoszthatják az élességétől. Persze a fából készült késtartók is remek megoldást nyújthatnak.

3. „Ne használj zöldségseprésre!”

Ha sok zöldséget kell egyszerre felszeletelni vagy felkockázni, a legtöbben óhatatlanul is úgy tisztítják meg a felületet, hogy a késsel arrébb söprik a már elkészült zöldségkarikákat vagy -kockákat. Ez nem is volna baj, ha nem a kés élével lefelé történne – ha viszont mindig így söpörjük arrébb a zöldségeket, az is csorbíthatja a kés élességét.

A borítókép forrása: pixabay.com / Werner Heiber