Menü Bezárás

„Tudok én teát főzni!” – Tényleg?

A teafőzés már önmagában nem egészen állja meg a helyét, hiszen a teák általában nem főzetek, hanem forrázatok – lévén, csupán leöntjük őket a forró (vagy éppen már csak nagyon meleg) vízzel. Ez a cikk azonban nem efféle elvi kérdésekkel foglalkozik, hanem nagyon is a teakészítés gyakorlati részére fókuszál, s például azokra a kérdésekre keres választ: mennyi tealevél kell egy adag teához, hogyan szűrjük, vagy éppen milyen hőmérsékletű legyen a víz az egyes teatípusok esetében?

A tea elkészítése annak típusától függően meglehetősen változó lehet, így például a yerba mate és a matcha speciális eljárást igényel, míg más esetekben nagyon fontos lehet odafigyelni arra, hogy a tea típusának megfelelő mennyiséget, hőmérsékletet és áztatási időt válasszunk. Az alábbi táblázat ebben némi segítséget nyújthat, azonban mindenkinek érdemes kitapasztalnia, hogy ő maga mennyire szereti lágyan, vagy éppen erősebben az adott teát.

Ugyancsak hasznos lehet, ha elolvassuk a csomagoláson lévő ajánlást, vagy éppen megkérdezzük a boltban az eladót az adott teához javasolt paraméterekről, hiszen például egy fekete vagy zöld teánál, ha az ízesített, meglehet, hogy más összetevők miatt némileg eltérő áztatási időt vagy vízhőmérsékletet javasolnak majd. Az oolong teáknál is típusonként változhat, hogy mennyi ideig érdemes áztatni őket, így például noha az alábbi táblázatban 2-3 percet tüntettünk fel, akad olyan oolong tea is, amelyet ennél rövidebb ideig, csak mindössze 1,5 percig érdemes áztatni a zsengébb, lágyabb ízhatást kedvelőknek.

De lássuk csak, mik az alapvető értékek a „jó tea” elkészítésénél?

A tea típusa A megfelelő vízhőmérséklet Ideális mennyiség 2-2,5 deciliterhez Áztatás ideje
Hagyományos fekete teák 90-100 °C 1 púpozott teáskanál 3-5 perc
Puerh 90-95 °C Negyed-fél teáskanál 3-5 perc
Darjeeling 90-95 °C 1 púpozott teáskanálnyi 3 perc
Kínai zöld teák 70-85 °C 1 púpozott teáskanál 1,5-2 perc
Japán zöld teák 70-85 °C 1 púpozott teáskanál 2-3 perc
Matcha 70-82 °C Fél teáskanál Keverés mellett 30 mp-1 perc
Fehér teák 70-85 °C 1 púpozott teáskanál 2-3 perc
Gyümölcs- és gyógynövényteák 90-100 °C Változó, általában 1-2 teáskanál Változó, általában 3-6 perc
Oolong teák 85-90 °C 1 púpozott teáskanál 2 perc
Roobibos 90-100 °C 1 púpozott teáskanál 5-10 perc
Yerba mate Hideg vizes áztatás után 65-80 °C 1-2 púpozott teáskanál 3 perc

A fentieken túl is felmerülhetnek még kérdések, így például az, hogy miként érdemes áztatni, illetve szűrni a teát.

A legelterjedtebb megoldást a teafilter jelenti, ám akadnak, akik nem szívesen választanak filteres termékeket attól tartva, hogy azokba kevésbé jó minőségű tea kerül. Ők vásárolhatnak külön papírfiltereket is, amelyekbe azután a szálas teát tölthetik, s így maguk választhatják ki, hogy milyen tea kerüljön a filterbe.

A teatojás egy újabb népszerű megoldás, amely a filterhez hasonló módon működik, de aki nem szereti a teadarabkákat az italban, annak általában mégsem a legjobb választás, mivel különösen a rooibos apró darabkái, de alkalomadtán más tea „törmeléke” is kiosonhat a lyukacskákon, így végső soron a teában kötve ki. Hasonló a helyzet egyébként a kerámia szűrős bögrék esetében is, amelyek főként a nagyobb tealeveleket tartják csak vissza.

A szűrős teatojások és a teaszűrő szitás bögrék ellenben azok számára is tökéletesek lehetnek, akik a fentebb részletezett jelenséget – mármint az apró darabkák a teába jutását – nehezen viselik, hiszen ezekből nem távozik lényegében semmi sem a tea ízét leszámítva… Egyre gyakrabban találkozhatunk csipeszes teatojásokkal is, amelyek egyeseket szinte csábítanak arra, hogy megkevergessék a teatojást a teában, amit azonban azért nem szoktak javasolni, mert úgy lesz kellemesen egyenletes és kiegyensúlyozott a tea íze, ha nem mozgatjuk és kevergetjük a tealeveleket, hanem hagyjuk „szép csendben” ázni. (Mellesleg a teafilterből sem érdemes kipréselni a benne lévő teát éppen ugyanezen okból.)

Többen arra esküsznek, hogy a tealeveleket „szabadon” hagyják ázni a kannában, s csak akkor szűrik le, amikor már szétosztják a kanna tartalmát a csészék között. Ennek az előnye az, hogy így általában intenzívebb lesz a tea íze, hiszen a levelek aromája, íze egészen átjárhatja a vizet anélkül, hogy ebben bármi korlátozná.

A teaszűréshez különböző anyagokból készült szűrőket választhatunk, egyre elterjedtebbek például a bambusz szűrők is. Ezek mind-mind tökéletesen alkalmasak a kiváló tea elkészítéséhez, az egyetlen feladat, hogy megtaláljuk azt, ami nekünk éppen tökéletes.

A teafilterek népszerűek, de azért koránt sem mindenki szereti őket (Forrás: pixabay.com / StockSnap)

A víz minőségére is jó figyelni…

Alapvetően a teához a tealeveleken kívül vízre van szükség, vagyis mindenképpen szót kell ejtenünk ennek a hozzávalónak az ideális tulajdonságairól is… Magyarország nagy részén a víz inkább kemény, mintsem lágy, ami élettani szempontból ugyan cseppet sem hátrányos, de a teakészítéshez jobbára alkalmasabb a lágy víz. Kiváltképpen a fehér és a zöld teáknál fontos, hogy alacsony ásványianyag-tartalmú, nagyon lágy vizeket használjunk a legnagyszerűbb ízélmény eléréséhez. Persze, ha csapvízzel készül a tea, úgy is lehet finom, de nem lesz egészen ugyanolyan íze, mint ha lágy vízzel készülne.

Teatípusok és edények

Ahogyan arról a teaszellemek jellemzésénél már szó esett, a kerámia tárgyak nemcsak a tea színét, de egy idő után az aromáját is átvehetik kissé, így meglehet, hogy ha egy kerámia teáskannában korábban mindig fekete teát készítettünk, akkor legközelebb egy más típusú teánál érezni véljük annak a teának az illatát, netán ízét is. Ezt elkerülendő egy teatípushoz csak egy kerámia kannát szokás használni, ami persze nem túl olcsó mulatság, ha valaki sokféle teát fogyaszt. Számukra, ha érzékenyek az imént kifejtett enyhe íz- és illatélményekre, a porcelán vagy üveg teáskannák jelenthetnek remek megoldást.

Ízlés kérdése…

Hogy kinek milyen is pontosan a „jó tea”, az természetesen nagy mértékben ízlés kérdése. Van, aki egyszerűen csak egy jó forró, citromos-cukros italt szeretne kortyolgatni a téli napokon, mások cukorról és citromról hallani sem akarnak, mert valóban a forrázat íze az, ami lenyűgözi őket, és azt szeretnék egészen élvezni. Megint mások bizonyos típusú teákat szívesen kortyolgatnak tejjel vagy tejszínnel, amit sokan ugyancsak nehezen tudnak elképzelni. Aki tehát nem a fent írtaknak megfelelően szereti készíteni a teát, ugyancsak nem kell kellemetlenül éreznie magát – hiszen attól függően, hogy ki mit vár el a forrázattól, más-más hagyományokat követhet annak elkészítésekor.

A borítókép forrása: pixabay.com / Pexels