Menü Bezárás

Gâteau au yaourt cseresznyével

Gyors cseresznyés meggyes kevert sütemény

A kevert sütemények mindig is nagyon népszerűek voltak, mert hát valljuk be – nem mindig van idő hosszú órákon át várni a sütemény elkészülésére, és előfordulhat olyan is, hogy ugyan szívesen készítenénk valami finomat, de már igazán nincsen energiánk a nagyon bonyolult receptekre.

A francia joghurtos süti, amely az előkelőnek hangzó gâteau au yaourt nevet viseli (ami mindazonáltal éppen csak annyit tesz: joghurtos sütemény) tökéletes választás azoknak, akik puha, pillanatok alatt elkészíthető és jóformán elronthatatlan sütire vágynak. Mint minden kevert sütit, ezt is készíthetjük többféle formában és akár többféle ízesítéssel is, ez most éppen egy cseresznyével „dúsított” recept.

Hozzávalók:

  • 2 db 125 grammos joghurt (a dobozt ne dogjuk ki: az lesz a mérőeszköz!)
  • 1,5 joghurtos pohárnyi cukor
  • 5 joghurtos pohárnyi liszt
  • 1 joghurtos pohárnyi olaj
  • 3 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál sütőpor
  • Kb. negyed teáskanálnyi rumaroma
  • Egy csipetnyi só
  • Ízlés szerint 1-2 csésze kimagozott cseresznye
Gyors cseresznyés meggyes kevert sütemény
Tényleg percek alatt elkészülhetünk ennek a sütinek a tésztájával

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, illetve helyezzünk sütőpapírt egy közepes méretű tepsibe, esetleg nagyobb torta-vagy piteformába.
  2. Keverjük össze egy nagyobb tálban a tojásokat, a joghurtot, majd a többi hozzávalót is – a cseresznye kivételével –, azután pedig töltsük a tepsibe vagy a formába a tésztát.
  3. Ezután helyezzük szépen a süti tetejére a cseresznyéket. (Ha sokat használunk belőle, akkor egy részét akár a tésztába is keverhetjük előtte, még mielőtt a tepsibe töltenénk a tésztát.)
  4. Az előmelegített sütőben süssük 30-50 percig a süteményt. Ha nagyon pici volt a forma, akkor elképzelhető, hogy több időre lesz szükség, ezért érdemes tűpróbával utána járni, valóban megsült-e belül is a süti. Ehhez óvatosan, egy ponton szúrjunk tűt a sütibe, és húzzuk ki. Ha marad a tűn a képlékeny tésztából, akkor még várni kell.
  5. Ha megsült a sütemény, akkor vegyük ki a tepsit, hagyjuk pár percig hűlni a desszertet, s végezetül vágjuk le a széleit, kockázzuk fel tetszőleges méretűre a belső részeket. Tálaljuk magában vagy porcukorral hintve, esetleg vaníliafagyival, csokis vagy vaníliás öntettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük