Menü Bezárás

Én, te, mi: Erről árulkodhatnak a személyes névmások egy párkapcsolatban

Rendkívül sokat elárul egy emberről az, hogy hogyan válogatja meg a szavakat, amelyeket használ, még ha ezt ő maga nem is feltétlenül veszi észre. Így például egy friss tanulmány szerint azok, akik hajlamosak az elkerülő típusú kapcsolódásra, kisebb eséllyel használják a „mi” szót, amikor párkapcsolatukról beszélnek, mint mások. A tanulmányt a Social Psychological and Personality Science című lapban publikálták.

Will Dunlop, a kutatás vezető szerzője azt mondta, hogy az egyének által a korábban megélt, a szerelmi életükkel összefüggő élményekkel kapcsolatosan használt személyes névmások némi betekintést nyernek az illetők kötődési típusába. Amint azt kifejtette, a kötődési típusok tipikusan két tényezőben nyilvánulnak meg, amelyek egyike a szorongás (annak mértéke, hogy valaki mennyire gyakran foglalkozik partnere elvesztésének gondolatával, vagy fél ettől), a másik pedig az elkerülés (amely estében az egyén nehezen kerül közel, vagy válik bármiben függővé a partnerétől).

A ScienceDaily beszámolja szerint Dunlop kollégáival mintegy 1400 feljegyzést vizsgált, amelyeket hét korábbi tanulmány során tettek, majd tanulmányozni kezdték a felnőttek párkapcsolati kötődése és a névmások használata közötti összefüggéseket.

Ennek eredményeként azt figyelték meg, hogy az elkerülő és szorongó típusok egyaránt gyakran használták az egyes szám első személyt, s ritkán beszéltek egyes szám többes személyben, ugyanakkor amint kizárták az emberek demográfiai helyzetét és személyiségbeli jegyeit – mint lehetséges torzító tényezőket –, már csak az elkerülő kötődési típusnál volt jelentős a „mi” hiánya.

Dunlop szerint az, ahogyan az emberek a korábbi párkapcsolati élményeikről beszélnek, betekintést engedhet nyerni abba is, hogy miként viselkednek a párkapcsolataikban. A kutató összegezte, hogy a szorongó és elkerülő kötődési típusok egyéni különbségeket jelölnek abban, ahogyan az emberek gondolkoznak, éreznek és viselkednek a párkapcsolataikban, az pedig, hogy az elkerülő típusok gyakran kerülik a „mi” használatát, segíthet megállapítani valakiről, hogy a kötődési típusa ebbe az irányba hajlik.

A kutató véleménye szerint érdekes lenne megtudni például azt is, hogy van-e összefüggés a személyes névmások megválasztása és a párkapcsolattal való elégedettség mértéke között.