Menü Bezárás

Olyanok ezek a házikók, mintha mesekönyvek lapjairól elevenedtek volna meg!

Válogatásunkban olyan egyedi, páratlanul elbűvölő hangulatú házikókat mutatunk be, amelyek pillanatok alatt megragadják a képzelőerőnket, és egy mesebeli világba kalauzolnak el. A felvételek láttán máris szinte egy erdőben érezhetjük magunkat, ahol a csendet csak a madárcsicsergés és a levelek suttogása töri meg olykor.

Óceánparti miniház mesebeli hangulattal

A miniházak napjainkban egyre népszerűbbek, és noha nem ritka, hogy ezeket a parányi otthonokat óriási gonddal rendezzék be, a Brit Kolumbiához tartozó Vancouver-szigeten egy olyan kis gyöngyszem is található, amely sok szempontból is kiemelkedik még az ilyen házikók közül is. Mindenek előtt érdekes, hogy kizárólag a környéken fellelhető anyagokat használtak a ház felépítésénél, a fa zsindelyeket pedig egyesével hajlították, hogy egyáltalán lehetséges legyen a tető gömbölyded formáit létrehozni. A belső térbe cseppenve a vendéget (vagy éppen a ház tulajdonosát) egy nagyon is modern, ám kellően letisztult és természetes anyagokat használó enteriőr fogadja, így aztán a mesebeli ház ténylegesen kényelmes, modern otthon is egyben.

Lombház az erdő mélyén

Ennek az apró erdei lombháznak a megtervezésekor valóban minden részletre figyeltek, ahogyan igyekeztek azon is, hogy a belső tér is harmóniában legyen a természettel, amely körülveszi. Hogy még természetesebb legyen az egész kis otthon, a felhasznált anyagok nagy része is természetközeli, s így például nemcsak tetszetős faanyagok, de egy valódi, élő és lélegző mohafal is megtalálható az épületben. A mérete ellenére nem szűkös a lombház, hiszen leleményes megoldásokkal, így például galériás hálóval használtak ki minden zugot, miközben még a dekorációknak is jutott hely.

Mohával borított kuckó az esőerdő közepén

Az Olympic Nemzeti Park esőerdejében megbújva szinte eggyé válik a természetes környezetével egy mohos tetejű, alaprajzában szándékosan katedrálisra emlékeztető ház, amelynek szinte minden alkotóeleme a közeli erdőből származik. Készítője, Jacob Witzling nem is titkolja, hogy amikor egy könyvében a miniházakról olvasott, menten hobbitokat, meselényeket és elképzelt világokat vizionált, s ez ihlette őt arra is, hogy a saját erdei házát elkészítse. Amelyik alapanyag pedig nem a természetből származik, az javarészt újrafelhasznált, korábban már kidobásra szánt anyag.

Zsindely-borította lakosztály az erdő mélyén

Az alább látható kívül-belül természetes házat Alban „Snoopy” Pfisterer, a Love nevű rockegyüttes egykori dobosa építette, ugyancsak Washington egy erdős részén. Igyekezett minél inkább elrejteni az ember-alkotta elemeket, mivel meggyőződése, hogy a természethez foghatót emberi kéz nem tud alkotni, s ennek megfelelően a külső és belső terek egyaránt a természet szépségét dicsérik: gyakran látható a fák, ágak természetes, íves formája is a bútorokon, szerkezeti elemeken.

Több tucat parányi ablakkal tekint a természetbe ez a bámulatos kis vályogház

Az agyag, illetve vályog napjainkban kevésbé elterjedt építőanyag, pedig ez a házikó is bebizonyítja, hogy rendkívül jól alakítható, formázható a segítségével például a belső tér is. Ennek a háznak érdekessége még a több, esztétikusan leválasztott helyiség, valamint a számos aprócska, az erdőbe néző ablak is, amelyek rejtelmes, mesebeli hangulatot sugároznak. A mennyezet íves mivolta és a természetes anyagok használata pedig mind-mind hozzáadnak ennek a kis mesterműnek a szépségéhez.

Otthonos, egyedi faházak a természet lágy ölén

A következő videókban két további természetközeli házikó látható, amelyek egyaránt egészen egyediek, és nemcsak megjelenésük, de elhelyezkedésük is mesebeli és varázslatos.

A borítókép forrása: pixabay.com / Steven Iodice