Menü Bezárás

Édes, fűszeres répatorta – Bárki bátran nekiláthat ennek a csodálatos desszertnek

A répatorta elsősorban a kiváló állaga miatt kedvelt csemege, no és persze az is mellette szól, hogy roppant egyszerű elkészíteni, és a benne lévő répa miatt egy átlagos desszertnél még egészségesebb is. Az alább bemutatott verzió érdekességét pedig az a csipetnyi egzotikus fűszerezés adja meg, amellyel a klasszikus recept kiegészül.

Hozzávalók:

  • 120 gramm (egy csésze) búza finomliszt
  • 140 gramm (2/3 csésze) cukor
  • Fél teáskanál sütőpor
  • Fél teáskanál szódabikarbóna
  • Másfél teáskanál őrölt fahéj
  • Fél teáskanál őrölt gyömbér
  • Fél teáskanál kurkuma
  • Fél teáskanál só
  • 2 evőkanál méz
  • 100 gramm (fél csésze) növényi olaj
  • 2 közepes tojás
  • Negyed-fél csésze dióbél apróbb darabokra törve
  • 1,5-2 csésze reszelt répa

Elkészítés:

  1. Pucoljunk meg és reszeljünk le kb. négy darab közepes méretű sárgarépát, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kis tortaformát vagy egy püspökkenyér-formát béleljünk sütőpapírral, szükség esetén, hogy szép, egyenletesen tapadjon a papír, előzőleg ki is vajazhatjuk a formát.
  2. Keverjük össze először a száraz összetevőket (a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket) egy tálban, majd ezt picit tegyük félre.
  3. Egy másik tálban keverjük össze az olajat, a két tojást és a cukrot, azután keverjük össze a két tál tartalmát.
  4. Legvégül a tésztába keverjük bele a mézet, a reszelt répát és a dióbelet.
  5. Töltsük a tésztát a formába, majd süssük az előmelegített sütőben nagyjából 45-60 percig, közben időnként ellenőrizve, hogy tisztán kijön-e már a beleszúrt tű vagy villa a sütiből.
  6. Ha kész, hagyjuk lehűlni, majd tálalhatjuk is.

A borítókép forrása: pixabay.com / Alexas_Fotos