A répatorta elsősorban a kiváló állaga miatt kedvelt csemege, no és persze az is mellette szól, hogy roppant egyszerű elkészíteni, és a benne lévő répa miatt egy átlagos desszertnél még egészségesebb is. Az alább bemutatott verzió érdekességét pedig az a csipetnyi egzotikus fűszerezés adja meg, amellyel a klasszikus recept kiegészül.
Hozzávalók:
- 120 gramm (egy csésze) búza finomliszt
- 140 gramm (2/3 csésze) cukor
- Fél teáskanál sütőpor
- Fél teáskanál szódabikarbóna
- Másfél teáskanál őrölt fahéj
- Fél teáskanál őrölt gyömbér
- Fél teáskanál kurkuma
- Fél teáskanál só
- 2 evőkanál méz
- 100 gramm (fél csésze) növényi olaj
- 2 közepes tojás
- Negyed-fél csésze dióbél apróbb darabokra törve
- 1,5-2 csésze reszelt répa
Elkészítés:
- Pucoljunk meg és reszeljünk le kb. négy darab közepes méretű sárgarépát, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kis tortaformát vagy egy püspökkenyér-formát béleljünk sütőpapírral, szükség esetén, hogy szép, egyenletesen tapadjon a papír, előzőleg ki is vajazhatjuk a formát.
- Keverjük össze először a száraz összetevőket (a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszereket) egy tálban, majd ezt picit tegyük félre.
- Egy másik tálban keverjük össze az olajat, a két tojást és a cukrot, azután keverjük össze a két tál tartalmát.
- Legvégül a tésztába keverjük bele a mézet, a reszelt répát és a dióbelet.
- Töltsük a tésztát a formába, majd süssük az előmelegített sütőben nagyjából 45-60 percig, közben időnként ellenőrizve, hogy tisztán kijön-e már a beleszúrt tű vagy villa a sütiből.
- Ha kész, hagyjuk lehűlni, majd tálalhatjuk is.
A borítókép forrása: pixabay.com / Alexas_Fotos