Menü Bezárás

Temérdek vitamin, csekély kalória – ezekből a gyümölcsökből degeszre eheted magad!

Nap mint nap halljuk, hogy az egészséges életmód egyik alappillére a megfelelő mennyiségű zöldség, gyümölcs fogyasztása, többeket azonban elriaszt a gyümölcsevéstől, hogy néhány gyümölcsben viszonylag sok cukor, s így kalória is található. Számukra nyújthat hasznos segítséget az alábbi lista!

Alább ugyanis olyan gyümölcsöket sorolunk, amelyek kalóriatartalma így vagy úgy, de alacsonynak tekinthető.

Alma

Az alma azért került a listára, mert annak ellenére, hogy viszonylag kevés benne a kalória, rendkívül laktató, és sok benne a vitamin, ásványi anyag és a rost is. Egy nagy almában (223 gramm) jellemzően 116 kcal, 5,4 gramm rost, és sokféle vitamin, illetve ásványi anyag található. Emellett egy 124 086 ember megfigyelésével készült kutatás során azt figyelték meg, hogy egy négyéves időszak során azok, akik naponta ettek almát, jellemzően majdnem egy kilogramm súlyt vesztettek. Ennek talán az lehet az oka, hogy az alma annak ellenére is laktató, hogy kevés benne a kalória, így az emberek kevesebbet ettek a más, magasabb kalóriatartalmú eledelekből. Megfigyelések szerint egyébként a legideálisabb az almát „természetes formájában”, tehát nem például almaléként fogyasztani.

Grapefruit

A grapefruit azért nagyszerű eledel, mert miközben egy fél gyümölcs csak átlagosan 38-40 kcalt tartalmaz, a C-vitamin bevitelének ajánlott napi mennyiségét is 65 százalékban fedezni tudjuk vele, miközben a piros változatok az A-vitamin napi ajánlott bevitelének 28 százalékát tartalmazzák. Mindamellett rostok és egyéb vitaminok, ásványi anyagok is vannak benne.

Áfonya

A bogyós gyümölcsök közül az áfonya és az eper is ideális választás lehet azoknak, akik alacsony kalóriatartalmú finomságot szeretnének. Fél csésze (74 gramm) áfonyában például csak 42 kalória van, de eközben a napi ajánlott C-vitamin-bevitel és mangánbevitel 12 százalékát tartalmazza, a K-vitaminból pedig az ajánlott mennyiség 18 százalékát. Eközben kutatások szerint a benne található természetes, kék színt adó festékanyag különösen jót tesz az szív- és érrendszer egészségének.

Eper

Egy csésze (150 gramm) eper kevesebb, mint 50 kalóriát tartalmaz, miközben a napi ajánlott C-vitamin-bevitel 150, illetve a napi ajánlott mangánbevitel 30 százalékát tartalmazza. Ha pedig mindez nem volna elég, a benne található 3 gramm élelmi rost ugyancsak hozzájárul az egészséges anyagcseréhez.

Kivi

Egy 70 grammos kiviben alig 45 kalória van, ellenben például C-vitamin, E-vitamin, élelmi rost és folsav is található benne. Egyes kutatások szerint akár a vércukorszint szabályozásában is segíthet, valamint elősegítheti a bélrendszer ideálisabb működését, miközben pedig a koleszterinszintet csökkenti.

Dinnye

A sárgadinnyék (ahogyan a görögdinnyék is) kevés kalóriát, de sok folyadékot tartalmaznak, ami különösen a nyári időben nagy segítséget jelenthet a szervezet megfelelő hidratálásában. Emellett egy csészényi (150-160 gramm) sárgadinnyében fajtától függően 45-60 kcal mellett sok rost, kálium, C-vitamin, béta-karotin és egyéb hasznos anyagok is vannak.

A borítókép forrása: pixabay.com / Skyblue09