Menü Bezárás

Második világháborús technológia alapján dolgozott ki nem olvadó jégkrémet a Bompas & Parr

Az élelmiszer-tervezéssel foglalkozó Bompas & Parr stúdió nemrégiben megalkotta a világ első „nem olvadó” jégkrémét – ami, valljuk be, nagyon is jól esne ezekben a napokban. Persze, szó sincs arról, hogy egyáltalán nem olvadna el a jégkrém, de 24 Celsius-fokon egy órán át semmi érdemi változást nem lehet észrevenni rajta, s ezt követően is csak lassan olvad el.

A londoni designstúdió állítása szerint a klímaváltozást szem előtt tartva döntött úgy, hogy jégkrémet fejlesztenek, hiszen ahogyan nő a hőmérséklet a világon, úgy egyre nagyobb lesz a kereslet az ilyen hűsítő desszertek iránt.

A Dezeen.com beszámolója szerint a technikai megoldás kiötlésekor igen érdekes forráshoz nyúltak, hiszen egy második világháborús eljárást dolgoztak tovább.

Geoffrey Pkye a fegyveres erők számára szeretett volna egykor olyan szilárd, de kis energia-befektetéssel előállítható anyagot tervezni, amely az óceánokon egyfajta kifutópályaként szolgálhatott volna a repülők számára. Az eredeti anyagban a szilárdra préselt jég mellett faforgács és faőrlemény is lett volna, s az így előállítható anyag különösen erős lett volna: többen a betonhoz hasonlították. Végül ezt a találmányt soha nem használták háborús célokra, ellenben most mégis hasznát vették a felfedezésnek, még ha némileg meglepő módon is.

A Bompas & Pass a jégkrémekben a forgácsot gyümölcsrostokkal helyettesítette, s először 2018 augusztusában mutatta be a „nem olvadó jégkrémet” a Brit Élelmiszer-múzeumban, ahol a látogatók egy nap erejéig meg is kóstolhatták a finomságot.

A borítókép forrása: pixabaay.com / revoltercz