Menü Bezárás

Ennek az 5 növénynek a levegőtisztítás a szuperképessége

Egyes növényeket nemcsak a szépségük miatt, de akár azért is érdemes lehet nevelni otthon, mert a szobáinkat egészségesebb, tisztább hellyé teszik. Hogy melyek a legkiválóbb légtisztító szobanövények – a NASA „Clean Air” nevű kutatása szerint –, az az alábbi listából kiderül.

1. Flamingó

Ki ne ismerné a viszonylag könnyen nevelhető, és az árnyasabb helyeket is jól tűrő flamingót? A szív alakú leveleiről és egészen egyedi megjelenésű virágairól ismert növény a NASA kutatása szerint a benzolt, a formaldehidet, a triklór-etilént, az ammóniát, illetve a xilolt is képes számottevő, de természetesen nem tökéletes mértékben kiszűrni a helyiség levegőjéből. Óvatosságra ad azonban okot, hogy mérgező, így akinek kisgyermeke van, netán háziállatot tart a lakásban (különösen olyan növénnyel táplálkozót, mint a rágcsálók vagy a papagájok), annak mindig figyelnie kell arra, nehogy a gyerkőc vagy a kis kedvenc kíváncsiságból megkóstolja a növényt.

2. Borostyán

A borostyánok közt akadnak, amelyeket szobanövényként is nevelhetünk. A leveleikkel díszítő örökzöld borostyánok ugyan picivel több gondoskodást igényelhetnek, de ezt csodálatos leveleikkel és remek levegőtisztító képességükkel nagyon is meghálálják. Hatásukra csökkenhet a formaldehid, a xilol, a triklór-etilén és a benzol szintje is a szobák levegőjében. Sajnos ennek a növénynek is van mérgező hatása, így a flamingónál írottak ugyanúgy érvényesek rá is.

3. Szobai szanszeviéria

Szobai szanszeviéria, anyósnyelv, szobai tigrisnövény… A három megnevezés ugyanazt a növénykét takarja, amely leveleivel és virágaival is elbűvölő dísze lehet a szobának. A benzol, a formaldehid, a triklór-etilén és a xilol szintjét egyaránt csökkentheti. Ahogyan az előző kettő növény, úgy az anyósnyelv is mérgező a gyerekek és állatok számára is.

4. Csüngő csokrosinda

Végre egy kiváló légtisztító növény, ami a kutyák és macskák számára nem mérgező! A zöldike néven is ismert csüngő csokrosinda rendkívül hálás növény: nevetségesen kevés gondoskodásért cserébe temérdek pici sarjat hoz, ráadásul különösen a formaldehid és a xilol szintjét csökkentheti.

5. Tarka sárkányfa

A tarka sárkányfa igen népszerű dísznövény, amely ráadásul világosabb és kevésbé világos helyeken egyaránt jól érezheti magát. A levegőből elsősorban a benzolt, a formaldehidet, a triklór-etilént és a xilolt szűri ki. Jó tulajdonságai ellenére a kisgyerekes, vagy házi kedvencet tartó háztartásokba mérgező hatása miatt ez a növény sem igazán ajánlatos.

Noha a fenti növények tisztíthatják a levegőt, természetesen nem lehet kizárólag rájuk hagyatkozni. Amennyiben káros, szennyező anyagok vannak a lakás levegőjében, úgy a problémát mindenképpen szakértő segítséggel kell megoldani.

A borítókép forrása: pixabay.com / Makil96