Menü Bezárás

Hat dolog, amit megtehetsz gyermeked sikeréért

A sikert persze mindenki másban látja, ugyanakkor vannak olyan dolgok, amelyek azt segíthetik elő, hogy a gyermek később képes legyen tenni azokért a dolgokért, amelyeket szépnek és értékesnek lát, ez pedig talán maga az, amit sikernek nevezhetünk. A számtalanféle sikert sokban meghatározhatja az is, hogy a gyerekek mit látnak és tapasztalnak otthon – így például az alább sorolt szokások is megalapozhatják későbbi sikereiket a magánéletükben vagy a tanulást, karriert illető kérdésekben.

1. Talán a legfontosabb: mutass érdeklődést!

Már a legfiatalabb gyerekeknek is kedvét szegheti, ha a körülöttük lévő világ felfedezésekor a szülők nem osztoznak még egy picit sem a lelkesedésükben.

Éppenséggel, azok a szülők, akik együtt játszanak a kisgyermekükkel, és eközben maguk is érdeklődést mutatnak a játékok iránt, egy 2016 áprilisában a Current Biology nevű lapban publikált tanulmány szerint ezen jó szokással elősegíthetik, hogy a gyermekük hosszabb ideig legyen képes egy-egy dologra odafigyelni.

Talán mondani sem kell, hogy ez később az iskolában nagyon is kifizetődő lesz – hiszen ha végig figyelni tud majd egy 45 perces órán, az sokat segíthet neki a dolgok megértésében, megtanulásában. Igaz, a kutatás kis mintával dolgozott, s a gyerekek így is csak másodpercekig tudtak koncentrálni a játékokra, de azok, akik szülei is érdeklődve figyelték a játékot, akár kétszer olyan hosszú ideig is képesek voltak a játékra fókuszálni.

Olvass!

Ha a gyereknek olvasnak, az nemcsak abban segíthet, hogy a szülő és gyermek jobban kötődjön egymáshoz, de így sokszorosára növelhető a csemeték által ismert szavak száma is, ami pedig később egyszerűbbé teheti számukra az iskolakezdést, valamint az olvasás elsajátítását is. Erről bővebben egy korábbi cikkben is írtunk.

Egy 2010-es kutatás során pedig azt figyelték meg, hogy a Kínában és az Egyesült Államokban élő gyermekek egyaránt sikeresebbek voltak akkor, ha sok könyv volt az otthonukban.

Segíts neki megtanulni, hogyan boldoguljon a társasági helyzetekben

Egy szülő számára talán fárasztó lehet szülinapi bulit rendezni, vagy a különböző zsúrokra, szakkörökre hozni-vinni a gyereket, mégis jó döntés lehet, ha elősegítjük, hogy a gyerkőc ideális társasági életet éljen. A Duke Egyetem és a Pennsylvania Állami Egyetem többéves kutatása szerint azok a gyerekek, akiknek jobb szociális készségei voltak, általában sikeresebbek lettek az életben. Az INC.com cikkében ezzel kapcsolatosan azt írta, hogy azok a gyerekek, akik segítőkészek voltak, és együttműködtek a többiekkel, valamint megértették mások problémáit, nagyobb eséllyel szereztek diplomát, s huszonöt éves korukra teljes munkaidős állást, mint akik rosszabb szociális készségekkel rendelkeztek.

Dicsérd meg az erőfeszítéseiért!

Nem mindig az a célszerű, ha csak az elért eredményekért dicsérik meg a gyerekeket, sőt, voltaképpen az volna az ideális, ha minden szülő díjazná a kemény munkát is, amellyel a gyereke szeretne közelebb jutni a kiszemelt eredményhez.

Noha sokan hajlamosak inkább a tehetsége miatt elhalmozni a csemetét a dicsérettel, ez Carol Dweck, a Stanfordi Egyetem professzora szerint nem az a hozzáállás, amely a gyereket a későbbi sikerekhez hozzásegíti. A szakember szerint azáltal, ha a gyerekeket nem a „velük született” tehetségükért, hanem a munkájukért és a kitartásukért díjazzák, vagyis azért a hozzáállásért, amellyel a feladataikhoz viszonyulnak, megtaníthatják nekik, hogy hogyan tűzzenek ki maguk elé célokat, s dolgozzanak kitartóan azokért. Ráadásul egy-egy csalódás vagy kudarc alkalmával is könnyebben képesek lesznek ismét összeszedni magukat, s további tanulással és munkával elérni a maguk elé kitűzött célokat. h

Ha minden adott, engedd, hogy gondoskodjon egy kis kedvencről

Amint elégnek egy bizonyos fokú érettséget, a gyerekek képesek lehetnek gondoskodni egy házi kedvencről is, ami megtaníthatja őket arra, milyen is felelősséget vállalni egy élőlényért, valamint nap mint nap gondoskodni egy rájuk bízott életről. Megtapasztalhatják, hogy a kedvenceik olykor olyat tesznek, ami számukra kellemetlen – például néha picit hangoskodnak, esetleg alkalomadtán karmolnak –, de ettől a kis állat még mindig az ő kedvencük és felelősségük marad, megtanulhatják ezekkel a kis hibákkal együtt is a rajongásig szeretni az állatukat. Persze, sok esetben elkél a szülői segítség is az állatok gondozásakor, hogy biztosan mindenki számára ideális legyen a helyzet, de ha minden lehetőség adott, érdemes lehet fontolóra venni egy (vagy társas állatok esetén néhány) házi kedvenc érkezését.

A Romper.com portálnak Dr. Jen Trachtenberg, az Icahn School of Medicine orvosi egyetem gyermekgyógyászati adjunktusa elmondta, hogy a háziállat-tartás a gyermeknek többféleképpen is előnyös lehet, így például gyakran kevesebb stresszt él meg az a gyermek, akinek van valamilyen állata, mint akinek nincs, azon felül pedig érzelmi intelligenciájuk is sokat fejlődhet a kedvenccel töltött idő során, valamint kevésbé érzik magukat magányosnak is, ha van egy négylábú (vagy épp tollas) barátjuk.

Ne kíméld egészen a házimunkától!

Sok gyerek boldogan segít a házimunkában – vagy legalábbis próbálkozik ezt megtenni –, másokat azonban picit noszogatni kell. Akárhogy is, kutatások szerint a gyerekek sikeresebbek lehetnek akkor, ha nem kímélik őket teljesen a házi munkától, hanem bevonják őket e tevékenységekbe.

A HuffingtonPost a témához kapcsolódó könyveket is szerző Julie Lythcott-Haims elmondása alapján azt írta, hogy mikor a gyerekek házimunkát végeznek, például kiviszik a szemetet, vagy kimossák a ruháikat, ráébrednek arra, hogy ahhoz, hogy a közösségi élet részeivé váljanak, némi munkát is kell végezniük. Emellett a gyerekek megízlelhetik, hogy mindenki munkájára szükség van ahhoz, hogy a közösség számára jobb helyzet teremtődjön. A HuffingtonPost cikkében dr. Marty Rossmann szavait is idézi, aki szerint ráadásul a gyerkőcök a családi kötelékeiket is szorosabbra fűzhetik, ha hajlandóak házimunkát végezni, ráadásul azáltal, hogy úgy érzik, segítenek a szüleiknek, bátoríthatja őket az az érzés, hogy ők is támogatják a családot.

A borítókép forrása: pixabay.com / Lorri Lang