Menü Bezárás

Vigyázat – a sólámpa veszélyt jelenthet a házi kedvencekre!

A legtöbben aligha gondolnának arra, hogy a hangulatos világításként is népszerű himalájai sólámpák a házi kedvencekre, különösképpen a kíváncsi kutyákra, cicákra halálos veszélyt is jelenthetnek – pedig így van…

Brit állatorvosok arra hívták fel a háziállat-tartók figyelmét, hogy a himalájai sólámpák a cicák számára mérgezőek lehetnek, ugyanis abban az esetben, ha kíváncsiságból nyalogatni kezdik a sólámpát az állatok, a szervezetükbe olyan nagy mennyiségű só is kerülhet, amely már fájdalmat, hányást, neurológiai tüneteket, s rossz esetben halált is okozhat.

A Metro szerint egy új-zélandi macskatulajdonos maga is tapasztalta, hogy milyen veszélyes is a sómérgezés. A nő egyik macskája furcsán kezdett járni egy reggel: a fejét szokatlanul tartotta, majd később már nyilvánvalóvá vált, hogy a hallása, látása és az egész viselkedése nem stimmel. Mivel a nyelvét sem tudta megfelelően használni a pórul járt cica még inni sem tudott annak ellenére, hogy ezzel is megpróbálkozott.

Az állatorvosnál derült ki, hogy a macska olyan sokáig nyalogatta a sólámpát, hogy sómérgezés következtében ödéma keletkezett az agyában, amely pedig neurológiai problémákat eredményezett. Az állapota már olyan súlyossá vált, hogy életben maradását valóságos csodának tartották. Az állat vérében rendkívül magas sókoncentrációt mutattak ki, holott az étrendje nem tartalmazott jelentősebb mennyiségű sót. Gazdája tudta, egyedül a sólámpa lehet a felelős az esetért, amelyet az utóbbi időben fedezett fel magának a cica.

Szerencsére a pórul járt állat gondos kezelést követően életben maradt, de a történtek nyomán az állatorvosok felhívták a figyelmet a véletlenül bekövetkező sómérgezések veszélyére. Elmondásuk szerint a kutyáknál, macskáknál ennek leggyakoribb oka, hogy a gyerekek elöl hagyott sógyurmáját megeszik, de most kiderült az is, hogy a sólámpa sem veszélytelen.

Persze, nem minden kutya és macska kíváncsi annyira, hogy sólámpát nyalogasson, de legjobb az elővigyázatosság! Érdemes tehát ezeket az egyébként hangulatos lámpákat olyan helyre tenni, ahol az állatok nem érhetik el őket.

A borítókép forrása: pixabay.com / Brett Hondow