Menü Bezárás

Kiváló és egészséges gyümölcs a szeder, és épp szezonja van

Augusztustól egészen az ősz derekáig élvezhetjük a más gyümölcshöz nem hasonlítható, picit fanyar, de egyben kellemesen édeskés szeder pompás ízét, és ha magában már unnánk is olykor, smoothiekba, süteményekbe, joghurthoz, vagy akár egy hűsítő görög gyümölcslevesbe is zárhatjuk e gyümölcs nagyszerű tulajdonságait.

A szedernek nemcsak az íze csodálatos, de az egészségünkre gyakorolt hatásai is említésre érdemesek.

Mindenek előtt érdemes kiemelni magas C-vitamin tartalmát: 100 grammnyi ilyen gyümölcs egy átlagos felnőtt ajánlott napi adagjának mintegy 35 százalékát tartalmazza C-vitaminból. Ez a vitamin fontos szerepet tölt be a fehérjeszintézisben is, így alapvető fontosságú az, hogy elegendő mennyiségben fogyasszuk. Emellett e vitamin antioxidáns tulajdonságokkal is bír, és az immunrendszer működését is segíti.

A szeder újabb remek tulajdonsága, hogy sok, 100 grammjában a napi ajánlott rostmennyiség 14 százalékának megfelelő élelmi rostot tartalmaz, amely – típusától függően – a vércukorszint szabályozásában, az emésztés javításában, de akár az ideális testsúly elérésében is hasznos lehet.

A gyümölcsben található említésre érdemes mennyiségű K-vitamin az egészséges sebgyógyulásban, illetve egyes felvetések szerint az egészséges csontozat megőrzésében játszhat fontos szerepet, miközben a szederben ugyancsak fellelhető A-vitamin az immunrendszer helyes működését, a csontok és fogak épségét, a bőr szépségét, illetve a látás egészségét támogatja.

Mivel a szederben sok antioxidáns, így antocián is található, ezért úgy hihetjük, hogy az egészség általános megőrzéséhez is hozzájárulhat a szabadgyökök káros hatásainak mérséklése révén.

Egy 2009-es, patkányokon folytatott kísérlet során megfigyelték azt is, hogy a kontrollcsoporthoz képest a szedret fogyasztó állatok kognitív és motoros készségei többet javultak, aminek a kutatók felvetése szerint a gyümölcsben található polifenolok jótékony hatása lehet az oka.