Menü Bezárás

Nemcsak mesés illatuk miatt kiválóak a takarításhoz az illóolajok

Napjainkban egyre többen fordulnak az elterjedt termékek helyett a természetes és környezetkímélő megoldásokhoz, amelyeket néhányan még egészségesebb megoldásnak is látnak. Az illóolajok például az otthon tisztításához antibakteriális, gombaölő hatásuk miatt is kiválóak lehetnek.

Tény, hogy az illóolajok nem minden esetben alkalmazhatóak fertőtlenítésre a nagyobb erejű fertőtlenítőszerek helyett, de több hétköznapi feladatra nyugodt szívvel használhatóak, ide értve például a padló vagy bizonyos használati tárgyak, bútorok tisztítását is.

A megfelelő illóolaj kiválasztása több dologtól is függ, kezdve attól, hogy milyen illatot kedvelsz leginkább, s folytatva azzal, hogy inkább baktériumölő vagy gombaölő tulajdonságú olajra van-e szükséged, hiszen az egyes illóolajok más-más tulajdonságokkal rendelkeznek. Akadnak illóolajok, amelyek még nyugtató vagy a gondolkozást serkentő tulajdonságokkal is rendelkeznek, előbbire a levendula, utóbbira pedig egyes megfigyelések szerint például a rozmaring is jó példa.

Egy-egy liter vízhez általában 1-2 teáskanál illóolajat érdemes tenni, ha apró felületek (például mosogatókagyló, asztal, kisebb falfelület) tisztítására használnánk a keveréket, míg felmosásnál ideális megoldás lehet az egész vízbe a már megszokott felmosószer mellé adagolni pár cseppet, akár vegyesen is. Az első kísérleteknél érdemes kisebb mennyiségeket használni, aztán folyamatosan lehet változtatni, kombinálni a „receptet”.

Nézzük néhány elterjedt illóolaj hatásait!

Teafaolaj: A teafaolaj megfigyelések szerint ideális a penészesedés megelőzésére és a már meglévő kisebb penészfoltok felszámolására is, de gombaölő hatásai mellett ráadásul némi antibakteriális hatást is tulajdonítanak neki. Éppen ezért a fürdőszoba, az ablakok, a mosogatókagylók külső falainak és a padlónak az általános tisztítására is alkalmas lehet. Néha érdemes a szemetest is áttörölgetni vele, még akkor is, ha az a zacskó miatt látszólag makulátlan.

Fenyő illóolaj takarításhoz
A fenyő illóolaja antibakteriális és gombaölő hatásai miatt kiváló takarításhoz (Forrás: pixabay.com / Free-Photos)

Fenyő illóolaj: Sokan szeretnek egy-egy csepp fenyő illóolajat is adni a felmosóvízhez, de a bútorok ápolása során is előszeretettel alkalmazott illóolajról van szó. Előnye egyrészt az, hogy fenséges az illata, másfelől pedig bizonyos mértéken megelőzheti a penész és egyes gyakori baktériumok terjedését is. Elsősorban keményfák tisztításához ajánlatos, de a csempéket, köveket is át lehet vele törölgetni.

Citrom illóolaj: A citrom illóolaja baktériumok és gombák ellen is védelmet nyújthat, és akadnak felületek, amelyeket kifehérít, de legalábbis kivilágosít. Arról pedig, hogy friss, üde illatot csempész a lakásba, talán már külön nem is kell szólnunk…!

Narancs illóolaj: A zsíros szennyeződések eltávolítására az egyik legkiválóbb illóolaj a narancsé! Emellett a citrom illóolajhoz hasonlatosan finom illatú, világosító hatású, továbbá a baktériumok és gombák ellen is védelmet nyújthat.

Levendula illóolaj takarításhoz
A levendula illóolaja csodálatos illatot is áraszt (Forrás: pixabay.com / Couleur)

Levendula illóolaj: A világ egyik legkellemesebb és legromantikusabb illatát a levendula árassza magából, de e növény illóolaja antimikrobális, antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért aztán nagyon hasznos a takarításhoz és a tisztításhoz.

Borsmenta illóolaj: A borsmenta illóolaja elsősorban antibakteriális tulajdonságai miatt kedvelt – már, a takarítás tekintetében –, de pár cseppet vízzel elegyítve olyan sprayt is készíthetünk, amelyet az ajtóknál, ablakoknál használva a rovarok egy részét távol tarthatjuk a lakástól.

Jógaszőnyeg, fitneszszőnyeg tisztításához már pár csepp illóolaj is elég!

Akár jógához, akár fitneszgyakorlatokhoz használjuk, ezek a puha, érdes felületű szőnyegek egy idő után sajnos elkoszolódnak a felületükön, és legrosszabb esetben akár bizonyos baktériumok, penészgombák vagy allergének is meghúzhatják magukat rajtuk. Érdemes tehát minden edzés után gyorsan letakarítani a fitneszszőnyeget, amihez alapvetően tényleg csak pár pillanatra, és egy előzőleg néhány összetevőből elkészített illóolajos spray-re lesz szükség.

A spray elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükséged:

Egy kisebb spray-s palack, akár ahhoz hasonló, amivel a szobanövényeket lehet gondozni,

  • Lágy víz
  • 2-3 csepp teafaolaj
  • 1-2 csepp levendulaolaj
Jógamatrac karbantartása
A jógamatracon baktériumok, gombák telepedhetnek meg, ha nincs rendszeresen tisztítva (Forrás: pixabay.com / StockSnap)

Az elkészítés is nagyon egyszerű: először töltsd meg a palackot vízzel, majd add hozzá az illóolajakat, azután pedig rázd fel a palack tartalmát, s permetezz belőle a jógamatrac egyik oldalára. 5-10 perc száradásra lesz szüksége, de tiszta, száraz ruhával áttörölgetve hamarabb is megszárad. Ezután fordítsd meg a jógaszőnyeget, és a másik oldalát is tisztítsd meg, majd csak akkor tedd el, ha egészen megszáradt.

Ennek az eljárásnak egyik előnye, hogy a levendula megnyugtató hatású illóolaja tovább javíthatja a hangulatod egy-egy jól sikerült jógázás vagy edzés után.

Fontos figyelmeztetés: A kisgyerekeket, háziállatokat jobb óvni az illóolajoktól

A babák közelében nem feltétlenül biztonságos az illóolajok használata, illetve nagyon fontos figyelni arra is, hogy a kisgyermekek nehogy egyenek, igyanak ezekből. Érdemes szakember, így például orvos véleményét is kikérni arról, hogy vajon biztonsággal használható-e egy-egy illóolaj gyerekek közelében.

Ha cicák vannak a háznál, akkor is van néhány illóolaj, amellyel jó elővigyázatosnak lenni. Ilyen például a fahéj, a teafa, a kakukkfű, az eukaliptusz, a citrus, a nyír, a szegfűszeg és az oregánó illóolaja is a népszerűbb növények közül. A kutyusoknál pedig még az ánizs és a boróka illóolaja is okozhat problémát. Ezek adott esetben csak néhány állatnál jelentkeznek allergiás reakciót kiváltva, míg más esetekben az okoz csak bajt, ha túl nagy mennyiségben érintkezik az állat – e kérdésben az állatorvos tanácsára érdemes hagyatkozni.

A borítókép forrása: pixabay.com / Monfocus