Menü Bezárás

Csak chipsen és sült krumplin élt, ezért megvakult egy 17 éves fiú

Sült krumpli, chips

A rendkívül egyoldalú táplálkozás számos súlyos következménnyel járhat, szakértők például egy olyan esetet ismertettek, amikor egy tizenhét éves fiú visszafordíthatatlan látáskárosodást szenvedett azért, mert lényegében semmi mást nem evett éveken át, mint sült krumplit és chipset. Igaz, az orvos korábban írt fel neki táplálékkiegészítőt, de a fiatal ezt sem szedte.

A BBC nemrég arról írt, hogy bristoli szemészek egy fiú példáján hívták fel a figyelmet a túl egyoldalú táplálkozás veszélyeire. A tizenéves általános iskola után kezdett a sült krumplin és a chipsen kívül minden ételtől ódzkodni, elmondása szerint azért, mert „nem bírta az állagukat”, a változatosságot pedig csupán néhány szelet sonka és szalámi, illetve esetenként fehér kenyér jelentette.

A fiatal először tizennégy éves korában ment háziorvoshoz azzal, hogy nem érzi jól magát, és állandó fáradtság gyötri. Az orvos felismerte, hogy B12-vitamin-hiánya van, amire étrend-kiegészítőt írt fel, de a fiú nem szedte ezt, és az étrendjén sem változtatott.

Három év múlva a bristoli szemészeti kórházban kezdték kezelni egyre romló látása miatt, s itt derült ki, hogy a fiúnak nemcsak súlyos B12-vitamin-hiánya volt, de nem volt a szervezetében elegendő D-vitamin, szelén és több más fontos tápanyag és vitamin sem.

Az őt kezelő Dr. Denize Atan azt mondta, hogy a páciense zöldséget és gyümölcsöt egyáltalán nem evett, emellett pedig főként chipsen és sült krumplin élt, amit esetenként egy-egy szelet sonkával, szalámival vagy kevés fehér kenyérrel „egészített ki”.

A fiatal a súlya alapján ugyan nem volt alultáplált, de a rendkívüli tápanyaghiány miatt mégis alultápláltnak minősült. Alultápláltsága hatására – az ő korában megdöbbentő módon – még a csontozatából is eltűntek az ásványi anyagok. Emellett vaknak minősítették őt, mivel csupán némi periferiális látása maradt meg, de már például olvasni, autót vezetni, vagy éppen tévézni sem tud.

A borítókép forrása: pixabay.com / Ande_Hazel