Menü Bezárás

Kutya-macska barátság – Hogyan szoktathatod össze kis kedvenceidet?

Kitten and jack russell terrier friends

Nincs feltétlenül könnyű dolgunk akkor, ha egy kutyát és egy cicát össze szeretnénk szoktatni, hiszen még népmeséknek, szólásoknak és mondásoknak is kiindulási pontja a két faj nem mindig felhőtlen viszonya.

Miért nem szeretik a kutyák a macskákat, és a macskák a kutyákat?

Mindenek előtt, természetesen nem általánosíthatunk – nem igaz, hogy a két faj képviselői ne lehetnének nagyon is jóban!

A probléma forrása elsősorban az, hogy két ennyire különböző faj esetében nem jön ösztönösen a kommunikáció. Csak hogy lássuk, miről is van szó: a kutyának még a medvék, sőt, a fókák, a borzok, a parányi kis menyétek, a vadászgörények, a macskamedvék, hovatovább, a rozmárok is közelebbi rokonai, mint az otthonainkat velük megosztó cicák. Vagy nézhetjük mindezt a másik faj szemszögéből is: az oroszlánok, cibetmacskák, sőt, még a hiénák is közelebb állnak hozzájuk, mint az ebek. (Ha pedig magunkat is el szeretnénk helyezni a térképen, nos, a helyzet úgy áll, hogy az ember még távolabbi rokona csak e két fajnak, s az egerek, patkányok, makik és nyulak is szorosabb rokoni kötelékeket oszthatnak meg velünk.)

A természet csodája azonban, hogy még ekkora evolúciós „szakadék” ellenére is képesek ezek a megannyi alapvető tulajdonságukban különböző állatok megtanulni egymás kommunikációs jelzéseit, „nyelvezetét”. Ehhez ugyanakkor megfelelő környezetre, s alkalomadtán némi nevelésre van szükségük.

Mind a kutyák, mind pedig a macskák esetében nagyon gyakori jelenség, hogy a fiatal állatok nem a megfelelő kutyával vagy macskával találják szembe magukat. Elég egy jól irányzott pofon a szomszéd Cirmitől, és meglehet, hogy a kiskutya többé nem lehetséges játszópajtásként tekint a macskára, hanem betolakodóként, vagy akár egyfajta prédaként, míg a kismacskák számára nagyon megrázó élményt jelenthetnek a szomszédos ebek támadásai. (Ami egyébként a lakásban tartott macskák esetében elkerülhető incidens.)

Természetesen emellett egyes kutyafajták hajlamosabbak ellenségesen fellépni a macskákkal szemben, hiszen például a kotorékebek szelektálása során évszázadokon át fontos szempont volt, hogy képesek legyenek a kisebb ragadozókkal is hevesen és bátran szembeszállni.

A két faj közötti különbségek dacára van remény a barátságra (Fotó: pixabay.com)

Fontos alapelvek az összeszoktatáskor

1. Légy türelmes, legyen az ismerkedés fokozatos! Ha például egy-egy alkalommal csak pár percig tűri a macska a kutyát, vagy a kutya ennyi ideig tudja tűrtőztetni magát a macska kergetésétől, akkor se erőtesd tovább, hanem ismét helyezd külön az állatokat, majd később folytasd az összeszoktatást.

2. Légy tisztában az állatok viselkedésével! Fontos alaposan ismerni a kutyák és a macskák metakommunikációját, jelzéseit, hiszen egy lépéssel mindig előrébb kell gondolkoznod, mint ők teszik. Ha az egyik állat félelem vagy agresszió jeleit mutatja, ideje közbeavatkozni! Ha nem vagy tisztában az állatok viselkedésével, érdemes segítséget kérni.

3. Ne légy a kelleténél szigorúbb! Nem jó, ha a büntetésre alapozod az összeszoktatás folyamatát, hiszen a cél az, hogy pozitív élményekkel barátkozzon össze a két állat. A jutalmazást viszont nyugodtan bevetheted – ha a kutyus például parancsszóra felhagy egy nem kívánt viselkedéssel, mindenképpen jó ötlet a jutalom.

4. Előzd meg a féltékenységet! Ha új állat érkezik a házhoz, a már meglévő kedvencet alaposan kizökkentheti a maga kis „harmóniájából”, amennyiben azt tapasztalja, hogy a gazdi figyelme az újdonsült lakótársra korlátozódik. Így aztán nagyon fontos, hogy mindkét állatnak bőven kijusson a törődésből és a finom falatokból is.

5. Kérj hozzáértő segítséget! No, persze itt nem az internetes fórumokra gondolunk elsősorban, ahol névtelenül bárki írhat bármilyen tanácsot. Egy tapasztalt kutyás, vagy akár egy tréner nagy segítség lehet akár a két állat összeszoktatásában is.

6. Gondoskodj állataid fizikai és mentális jóllétéről! Egy nem eléggé diverz környezetben élő, szorongó, netán a túlzott büntetéssel “pesszimizmusra nevelt” állat egy új lakótárs érkezését sokkal nagyobb eséllyel fogja fel kellemetlen, ijesztő vagy zavaró eseményként, mint egy olyan kedvenc, akinek testi-lelki egészsége rendben van.

Ismerned kell az állataidat, ha szeretnéd, hogy ők is megismerhessék egymást (Fotó: pixabay.com / Jan Barkmann)

Hogyan szoktassuk össze a kiscicát és a kiskutyát?

Alapvető szabály, hogy minél fiatalabb korban szoktatjuk össze a kedvenceinket, annál valószínűbb, hogy sikerül kettejük között barátságos viszonyt kialakítanunk.

Különösen az első időszakban nagyon fontos, hogy a kutya és a macska olyan helyen találkozzanak, ahol mindketten biztonságban érzik magukat. Persze, ekkor még folyamatos felügyeletet igényelnek, s ha épp nem vagyunk a közelükben, jó, ha más-más helyre zárjuk őket. Sokat segít a későbbiekben is, ha mindkét állatnak van olyan kis kuckója, ahová, amikor csak igényli, visszahúzódhat.

Nem árt mindenféle szituációban alaposan megfigyelnünk, hogyan viselkednek az állataink. Egyebek mellett az etetés is kritikussá válhat rossz esetben, hiszen a cicákat nehéz megakadályozni abban, hogy a kutya etetőtáljához kíváncsiskodjanak, míg az ebek gyakran hevesen védelmezik a táplálékukat. Ha azt látjuk, hogy a kutya agresszívan reagál evés közben a macska közeledtére, ne hagyjuk annyiban, és szóljunk rá. Jobb megtanítani neki idejében, hogy a macskát evés közben sem bánthatja, mint később amiatt aggódni, hogy „mi van, ha mégis épp evés közben megy oda a macska”.

Ha a kutya az első találkozásokkor kergetni kezdi a macskát, ezt semmiképpen ne hagyjuk annyiban! Csak addig hagyjuk őket együtt, amíg barátságosan viselkednek egymással, máskülönben picit olyan lehet a helyzet, mintha megjutalmaznánk a kutyát egy nem kívánt viselkedésért – hiszen sok fajta esetében maga a vadászat és a másik állat kergetése egyet jelent a jutalommal.

A felnőtt állatok esetében még nagyobb körültekintés lehet szükséges, mint a kölyköknél – és igaz ez akkor is, ha csak az egyik állat felnőtt. A kiscicák például gyakran még nem félnek a kutyáktól, így túl merészen közelednek hozzájuk (ami viszont a macskákkal esetlegesen már rossz tapasztalatot szerzett ebből nem kívánt reakciót válthat ki), míg a kölyökkutyák esetében tartósan rossz élményt okozhat egy felnőtt macskától kapott figyelmeztető „tasli”. Két felnőtt állat esetében természetesen már óvatosabb közeledésre lehet számítani, de itt éppen a másik állattal szembeni kölcsönös fenntartás okozhat nehézséget, amelyet csak sok-sok türelemmel és fokozatossággal lehet orvosolni.

Idősebb állatok esetében még fontosabb a türelem (Forrás: pixabay.com / Peter Morth)

Nem minden kutya és macska lesz jó barát

Vannak kutyafajták, amelyeket nagyon nehéz lehet összeszoktatni a macskákkal. Ilyenek például a kotorékebek és egyes más vadászkutyák is, ahol szinte borítékolva van, hogy egy felnőtt kutya, ha addig nem szokott össze a macskákkal, egyfajta „prédaként” fog rájuk tekintenki. Sok esetben ilyenkor a cél már csak az, hogy a két állat elviselje egymást – noha kölyökként gyakran ezek a kutyák is jól összeszoktathatóak a cicákkal.

Az alábbi fajták egyedeivel lehet a legtöbb „probléma”, ha macskával szoktatnád össze őket:

  • Whippet – Hajlamos a macskák kergetésére
  • Afgán agár – Vadászkutyaként hajlamos lehet a macskák kergetésére, és akár bánthatja is őket
  • Angol agár – Hasonló a helyzet, mint a whippet esetében
  • Olasz agár – Az olasz agár is előszeretettel kergeti a cicákat
  • Jack russell terrier – Fürge és konok kotorékebről van szó, így nem feltétlenül van mellette biztonságban a cica
  • Foxterrier – A fentebbi állítások rá is igazak
  • Schipperke – A kártevőirtásra is szelektált kiskutyában élénk a vadászösztön, ráadásul nagyon aktív és energikus eb, így a macskával nem mindig jön ki jól
  • Szamojéd – Ez a csodálatos megjelenésű kutya is élénk vadászösztöne miatt igényel kiemelt figyelmet, ha macskával együtt szeretnénk tartani
  • Welsh corgi – A corgik karaktere, habitusa, és persze a jellegzetes „csipkelődése” nem feltételnül teszi őket a macskák legjobb barátjává
  • Border collie – Ugyan jobbára barátságos kutyákról van szó, a broder colliek a kisebb állatokat terelhetik, ami számukra természetesen nem feltétlenül kellemes élmény, főleg, ha állandósul a helyzet
  • Afrikai oroszlánkutya – Vadászösztöne és hihetetlen testi ereje miatt ez a kutya sem a legjobb választás macska mellé
Természetesen nem állíthatjuk kategorikusan, hogy ez vagy az a fajta semmiképpen nem tud együtt élni a macskával (A szerző felvétele)

Az alábbi fajták – noha minden kutya önálló „személyiséggel” rendelkezik – általában jobban kijönnek a macskákkal:

  • Golden és labrador retriever – etetésnél mindenképpen bizonyosodjunk meg arról, nem védelmezi-e a közismerten torkos retrieverünk az eledelt
  • Dalmata
  • Mopsz
  • Törpespicc
  • Máltai selyemkutya
  • Uszkár
  • Papillon
  • Boxer
  • A spánielek zöme
  • Pekingi palotakutya

Természetesen szó sincs arról, hogy a fentebbi két csoport kőbe volna vésve, hiszen sok türelemmel, megfelelő neveléssel, és persze fiatalkori szocializációval a legtöbb kutyát össze lehet szoktatni a cicával. No és persze arra sincsen garancia, hogy a második csoportba tartozó ebek ne lehetnének ellenségesek a macskákkal szemben – vagyis az ő esetükben is időt kell fordítani a nevelésre és a szocializáció elősegítésére.