Menü Bezárás

Joghurtos arbutusos (szamócafa-gyümölcs) tejberizs

Egzotikus ízeket kölcsönös az arbutus és a kaffir lime levél a tejberizsnek

A tejberizs azért csodálatos étel, mert egy aprócska változtatással máris egészen újszerű arcát tudja mutatni nekünk. Most éppen arbutus-konzerv alapú változatot mutatunk be, amelyet a limelevél és a joghurt tesz igazán frissítővé.

A dolog úgy áll, hogy megláttam a nyugati szamócafa gyümölcséből készült konzervet, és rögvest arra gondoltam, hogy szívesen megkóstolnám. Amikor már kezemben tartottam a felbontott konzervet, és megéreztem a különös, édes illatot, rögvest eszembe jutott – ki tudja, miért? –, hogy egy finom gyümölcsrizshez is kiválóan passzolna az arbutus.

Neki is láttam hát, és elkészítettem a tejberizst, ami nem okozott csalódást, mert kellemesen frissítő ízvilágot kaptam, ráadásul a színe is szép rózsaszín lett, még ha a fénykép ezt nem is adja vissza egészen…

Hozzávalók:

  • 1 csésze (kb. 200 ml) arbutuskonzerv-lé
  • 1 csésze kerek szemű/sushi rizs (egyáltalán nem mindegy, milyen rizst használunk)
  • Másfél csésze (kb. 300 ml) tej
  • Egy kis doboz natúr joghurt
  • 1-2 db friss kaffir lime levél (helyettesíthető egy fél lime reszelt héjával is, csak arra kell figyelni, hogy bio gyümölcs legyen, amit nem kezeltek vegyszerrel, és csak a héj felső, zöld része kerüljön az ételbe, nehogy keserű legyen miatta)
  • Egy csipet só
  • Kevés cukor, ízlés szerint
  • A szamócafa-konzervből a gyümölcsök a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Tegyük fel főni a rizst a konzervlével, közben kevergessük időnként.
  2. Ha beszívta a folyadék nagyját, öntsük hozzá a tejet, majd idővel (mikor puhulni kezd) a joghurt és a gyümölcsök kivételével adjuk hozzá a többi összetevőt is. Kevergetve főzzük alacsony láng felett a rizst.
  3. Amikor már a tejet is kezdi beszívni a rizs, és érezzük, hogy határozottabban puhul, keverjük hozzá a joghurtot, és főzzük tovább, amíg teljesen meg nem fő.
  4. Tálaljuk az egész gyümölcsökkel a tejberizst.