Menü Bezárás

Ha szereted a salátákat, ennek a 6 növénynek helye van a kiskertedben!

Ismerős a helyzet, amikor ennél egy jó salátát, de a levélzöldségek kínálata a kisboltban kimerül a jégsaláta és a római saláta képében? Nos, ha előfordult már hasonló, vagy csak szeretnéd különleges, saját termesztésű növényekkel feldobni a salit, nyugodtan válogathatsz az alább sorolt növények közül!

1. Rukkola – vagy másik nevén borsmustár (Eruca sativa)

A rukkola nagyon ízletes, bár picit kesernyés ízvilága számos salátát egészít tökéletessé, és jó hír, hogy egyáltalán nem nagy ördöngösség ennek a néhol akár gyomként is előforduló növénynek a termesztése. Még mielőtt azonban az ültetésre kerül a sor, mérlegelni kell, hogy hol is kapjon helyet, hiszen megfigyelések szerint lágyabb lesz a levelek íze, ha kevésbé napos, és erőteljesebb aromájú, ha napfényes, száraz helyre ültetik. Mindez persze a későbbi vízellátás során is mérvadó információ lehet.

A rukkola számára ideális a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talaj, és már akár március-áprilistól kezdve egészen a nyári kánikulákat megelőző időszakig vethető szabadföldbe. A leveleket folyamatosan is lehet szedni, de akik a erősebb, karakteresebb, kesernyés ízvilágot keresik, azoknak érdemes megvárniuk a virágzást, amikorra a határozott, kissé érdesebb ízek törnek előtérbe a levelekben. A növényt balkonládában is lehet termeszteni.

A vadrukkola esetében is hasonló feltételeket kell biztosítani a növénynek, ám alapvetően gyakran valamivel több utánajárást igényel, hogy e növény vetőmagjával az átlagos kiskerttulajdonos összefusson. Az online növényboltokban mindenesetre érdemes lehet körülnézni, ha valaki vadrukkolát szeretne a kertjébe.

2. Sarkantyúka (Tropaeolum majus)

A sarkantyúka a salátakedvelők számára kétféle hasznos is rejt magában, hiszen nemcsak a levele fogyasztható, de színes virágaival is lehet ízesíteni és dekorálni az eledelt. Fogyasztani szinte csak frissen érdemes, főzés után az íze elhalványul, semlegesebbé válik. Nagy pluszpontot írhat neve mellé a sarkantyúka dekoratív megjelenéséért is (kiváló balkonnövény is válhat belőle), valamint azért, mert távol tartja a kertben a többi növénytől a kártevők (különösen a vértetvek) és kórokozókegy részét.

A növény magját májusban már lehet vetni, azonban ha palántát nevelünk, azt már akár egy hónappal korábban is megkezdhetjük. Vetés előtt érdemes egy éjszakára vízbe áztatni a magokat a gyorsabb csírázás érdekében, míg a palántázást választóknak világos helyen, viszonylag sekély földben érdemes a cserepenként egy, vagy legfeljebb két növénykét gondoznia. Nagyon fontos a kiültetés előtt a szellőztetés is.

A sarkantyúka a tápanyagban gazdag talajt szereti, azonban ha azt látjuk, hogy virágok helyett a levelei fejlődnek nagy mértékben, úgy tudhatjuk, hogy túlzottan is sok tápanyagot juttattunk a földjébe. Nevelhető balkonládában is, de mindenképpen meleg, napos helyet kell neki biztosítani.

Díszít és ízesít a sarkanytyúka (Forrás: pixabay.com / silviarita)

3. Madársaláta, vagyis salátagalambbegy (Valerianella locusta)

A csupán 15-20 centiméterre megnövő galambbegy saláta kellemes, friss, húsos levelei a salátákhoz adva is pompásak, ráadásul fehérjében és karotinban is gazdag a növény hajtásos része. Márciustól kezdődően érdemes folyamatos, kb. 2-3 hetente ismételt utóvetésekkel termeszteni a mezei salátát, méghozzá nem túl tápanyagdús földbe. Különösebb gondoskodást nem igényel, de a korai fejlődési szakaszban a gyomokat mindenképpen érdemes kiirtani a környezetéből. A rendszeres öntözésről ugyancsak nem szabad megfeledkezni.

4. Endívia (Cichorium endivia)

Az endívia igen rég óta ismert élelmiszernövény Európában, termesztése pedig nem igényel nagyobb tapasztalatot sem. Már korán, akár márciusban is vethető, talaja legyen tápanyagban dús, később pedig a rendszeres, bő öntözést is biztosítani kell. A kevésbé napos helyek is megfelelőek lehetnek számára.

5. Tyúkhúr (Stellaria media)

A tyúkhúr, noha szinte mindenhol megtalálható, nagyon kellemes ízű, amellett pedig a népi megfigyelések szerint gyógyhatással i bíró növény. Úgy vélték, a vesét és az epét gyógyíthatja a növény. A tápanyagban gazdagabb, párásabb helyeken a hajtásos részek is szebben, nagyobbra fejlődnek, így például üvegházban, fóliasátorban olyan tyúkhúrt termeszthetünk, amely nemcsak ízletes, de jól is mutat a salátában.

6. Pongyola pitypang, másképp gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

A pitypang is egy olyan növény, amellyel sokfelé találkozhatunk, ráadásul ugyancsak gyógynövénynek vélték a népi gyógyításban. Ugyan keserű íze sokakat elriaszt, a növény leveleit, virágait is felhasználhatjuk salátákhoz – sőt, néhol még pitypangbort is készítenek!

A borítókép forrása: pixabay.com / RitaE