Menü Bezárás

5+1 tipp: Hogyan használd a tutorial videókat, hogy tényleg tanulhass belőlük?

Mire jók a tutorial videók?

Az internet tele van jobbnál jobb oktató (tutorial) videókkal, kis túlzással mondhatni, minden témában. Jómagam is ilyen videók segítségével tanultam meg a legtöbb, általam használt szoftver kezelésének csínját-bínját, kezdve az egészen alapvető programoktól egészen az animációs és képszerkesztő szoftverekig.

Egy valamire persze rá kellett ébrednem: a tutorial videó megtekintése önmagában édeskevés a valódi ismeret megszerzéséhez! Hogy hogyan is van értelme az ilyen videók használatának, azt az alábbi néhány pontban próbálom összegezni nektek – remélve, hogy nektek is ugyanazok a trükkök válnak majd be, mint nekem.

1. Munkára fel!

Oké, hogy az egyetemeken és főiskolákon a tanulókat hallgatónak nevezik, de senki nem gondolhatja komolyan, hogy pusztán a passzív hallgatásból vagy nézelődésből bármiféle használható tudás származik. Eredményeket akkor várhatsz, ha bevonod magad a folyamatba, és ténylegesen magad elé veszed az alapanyagokat, az adott szoftvert, vagy azt, ami a tutorialban látottak elsajátításához szükséges. Ha pedig elméleti tudásra szomjazol, úgy mint egy nyelv elsajátítása, vagy éppen az írói készségeid tovább csiszolása, szintén nem lesz elég az oktató videó előtt könyökölve bólogatni – ekkor igyekezz te is hangosan kimondani a hallott szavakat, megalkotni egy-egy mondatot, vagy a videót meg-megállítva jegyzetelni, kipróbálni valamilyen módon az elhangzottakat.

2. Haladj a saját ösvényeden!

A legtöbb tutorial videó, legyen bármilyen informatív és precíz, nem abban a tempóban halad előre, mint a tanulni vágyó. Ráadásul kevésbé hatékony módja a tanulásnak az, ha a látottakat szolgai módon lemásolod, mert így a kreatív gondolkozást, fejtörést, agymunkát legalábbis részben kiiktatod a folyamatból, ami kevésbé tartós eredményhez vezet – vagyis nem ragad meg benned olyan jól és mélyen az új ismeret. Sebaj, van megoldás!

Mindezt kiküszöbölheted, ha a következő módon haladsz a tanulással:

I. Elhatározás → Tűzz ki magad elé egy célt, egy feladatot, amit meg szeretnél csinálni. Képszerkesztő program esetében például egy egyszerű minta megrajzolása, vagy egy effekt használata egy meglévő képen ilyen cél lehet.

II. Próbálkozás → Először rá se nézz az oktató videókra! Amit tudsz, csináld meg magadtól, és akkor is próbálkozz, böngéssz, logikázz, amikor elakadtál.

III. Megvilágosodás → Akkor vedd elő a tutorialt, amikor már úgy érzed, hogy önmagadtól nem tudsz továbblépni egy adott problémán. Meglátod, a videóban látottak így egyfajta „megvilágosodásként” érnek majd, és az agyad képes lesz rögvest helyére tenni azt a hiányzó puzzle-elemet, amely – előzetes próbálkozásaidnak köszönhetően – immár tartósan megmaradhat az elmédben.

IV. Gyakorlás → Ha egyszer sikerült valami, az jó dolog, de a gyakorlat teszi a mestert. Amikor már tutorial nélkül tudsz valamit csinálni, a saját tapasztalataid révén csiszolhatod tovább újdonsült készségedet. Ez a folyamat egyúttal az, amelyiknek köszöngetően a jártasságod ténylegesen készséggé fejlődik.

V. Továbblépés, ötletgyűjtés → A tutorial videóktól továbbra sem kell búcsút mondanod, mert ebben a fázisban már ötletgyűjtés céljára is remekül használhatóak. Egy-egy rejtettebb funkció, technika feltárása a profik számára is újabb ugrást jelent a készség tökéletesítése felé.

3. Rontsd el, és ne szégyelld!

Feltételezzük, hogy nem szívsebészetről, veszélyes elektromos kütyük szereléséről vagy más, nagy tapasztalatot és sok szakmai tudást igénylő témáról nézel tutorialt. (Ami remélhetőleg így is van…) Ilyen esetben nincs miért tartanod attól, hogy hibázol! Láss neki a projektednek, próbálkozz, ne félj a hibáktól, majd lépj tovább – de ne tanulságok nélkül! Ha a hibáidat kudarcként éled meg, sajnos nagyon könnyen elszalaszthatod a tanulás lehetőségét.

Merj ránézni egy elfuserált rajzra, egy bénácskán mozgó animációra, egy összeesett tortára, egy égetésnél szétrepedt kerámiára! Mondhatnám, hogy gondold végig, miért lett ilyen a végeredmény, de valószínűleg magadtól is hamar rájössz majd, hiszen foglalkoztat majd annyira a kérdés (hacsak nem akarod szőnyeg alá seperni minél gyorsabban ezt a látszólagos „kudarcodat”), hogy a cikázó gondolatok és az előtörő emlékek között kialakuljanak az összefüggések. Néha perceken belül, máskor újabb és újabb próbálkozások árán. Talán furcsán hangzik, de olykor a hibázás a tanulás egyik leghatékonyabb módja.

Ha pedig esetleg mégsem jönnél rá magadtól, mi lehetett a hiba, a tutorial videókban alighanem megtalálod a választ, és amikor meglátod magad előtt a gyakran banális okot – és a homlokodra csapsz –, tudni is fogod, legközelebb mire kell jobban figyelned.

4. Jól válaszd meg a tutorialt!

Eléggé alapvető dolog, hogy olyasvalakitől tanulj, aki érti is a dolgát. A világháló remek, ingyenes tutorialokkal van tele, de azért akadnak közöttük kevésbé jók, sőt, félrevezetőek is. Ahol láthatóak a kommentek és az értékelések, ott kevés utánajárással viszonylag megbízható képet alkothatsz magadban arról, hogy vajon mennyire hasznos valójában az adott tutorial.

Problémásabb kissé, amikor nincsenek felhasználói visszajelzések. Ilyenkor némi fenntartással érdemes nekilátni a tutorial használatának, és a józan eszedet is használni kell – ha például valami veszélyes dolgot mutatnának, ne utánozd a látottakat. Persze, néha a visszajelzések sem jelentenek biztosan megbízhatóságot, és a kevés visszajelzés oka is lehet csupán annyi, hogy a készítőnek nincsen kerete reklámozni a videót, és ezért nem találnak rá sokan. (Meglepő, de gyakran éppen a népszerű videógyártók tartalmai a legmegtévesztőbbek, legveszélyesebbek – az elmúlt években például a Facebookon terjedő lájkvadász „life hack” videók nyomán nem egy tűzeset is keletkezett például a kenyérpirító melegszendvicskészítésre való használata nyomán…)

Ugyancsak növelheti a bizalmadat az, ha a videó készítőjének látod néhány referenciamunkáját. Aki például kiváló akvarelleket fest, annak a videójában valószínűleg releváns információk szerepelnek az akvarellfestésről.

5. Nézz videókat több készítőtől!

Meglehet, hogy van egy kedvenc tutorialvideó-készítőd. Ez remek, mert találtál valakit, aki jól végig tud vezetni téged az adott készség egyes lépésein. De lehetőleg ne ragadj le csak nála – minél több alkotó videóit nézed meg, annál többféle megközelítést és technikát ismersz meg, amelyekből kreatívan válogatva könnyebben létrehozhatod a te saját, önmagadat tükröző technikáid. Ne feledd: különösen a kreatív tevékenységeknél a cél soha nem a szolgai másolás, hanem önmagad megtalálása és kifejezése, amihez persze először ismeretszerzésre és próbálkozásokra van szükség.

+1. Tanulóból tanító?

Ha már profinak érzed magad, megpróbálkozhatsz a tutorial videók készítésével és publikálásával. Meglátod, az esetlegesen feltett kérdések és a kommentek nyomán felvetődhetnek olyan dolgok is, amelyeket végiggondolva akár te magad is tovább fejlődhetsz! Bizony, az ember a saját tanítványai révén is rengeteget tanulhat, ami rendkívüli lehetőség…

(A borítókép forrása: pixabay.com / mohamed Hassan)