Menü Bezárás

Mizu jókan szelídgesztenyével – könnyed desszert, akár a délutáni tea mellé is

Mizu jókan recept

A hagyományos japán desszertek ritkán olyan habos-babos, csupakalória sütemények, mint amelyekhez mi hozzászokhattunk, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne volnának finomak. Az persze biztos, hogy hozzá kell szokni a kissé visszafogottabb és különösebb ízvilághoz, de ahogyan a mizu jókan is, többségében szép, könnyed és viszonylag gyomorkímélő finomságokról van szó.

A jókan egy zselés állagú édesség, amelynek fő összetevői az agar agar vagy az ahelyett használt kanten (egyfajta birsalmazselé) mellett a víz és a vörös azukibab-paszta. A vegánok is bátran fogyaszthatják ezt a desszertet, hiszen szemben az állati zselatinnal, a kanten egy növényi eredetű alapanyag, az agar-agar pedig tengeri alga feldolgozásával készül.

Ezek a zselésítő anyagok ráadásul szobahőmérsékleten is megtartják ideális állagukat, szemben a zselatinnal, amelyet jobbára hűtőben kell tárolni a fogyasztást megelőzően.

Még az olyan egyszerű ételeknek is, mint a jókan, lehet többféle variációja. Nem is csak ízükben térnek el ezek egymástól, de abban is, hogy a két fő „vonal” közül melyiket követik az elkészítőik. A neri jókanban több a zselésítő anyag, így egy sokkal szilárdabb, sűrűbbnek ható édesség az eredmény. A mizu jókan ellenben több víz hozzáadásával készül, aminek köszönhetően valamivel könnyedebb is lesz.

Hozzávalók a mizu jókanhoz:

  • 400 gramm azuki vörösbab-paszta (olyan kell, amelyben nincsen benne a bab héja, ezt pedig gyakran „koshian” jelzővel illetik)
  • 350 ml víz
  • 4 gramm agar-agar vagy kanten
  • Egy befőttesüvegnyi szelídgesztenye
  • Egy csipet só
  • (Igény szerint még egy kevés cukor is kerülhet bele)

Elkészítés:

Készítsünk elő egy kb. 12*12*5 cm nagyságú sütőformát.

Egy kisebb lábasban olvasszuk fel a csomagoláson látható instrukcióknak megfelelően az agar-agart a vízben. Ehhez általában pár percig forralni kell majd a vizet.

Alacsony láng felett adjuk a vízhez a babpasztát, s kevergetés közben várjuk meg, amíg feloldódik benne. Ha kész, pár (max. 5) percig tegyük félre hűlni.

Töltsük ki a lábas tartalmának kb. a kétharmadát a sütőformába, és szobahőmérsékleten hagyjuk szilárdulni kb. 10 percig. Közben a maradék masszát fedjük le, hogy az lassabban szilárduljon.

A már szilárd rétegre helyezzünk sorban gesztenyéket.

Végül a maradék masszát is töltsük a sütőformába, és várjuk meg, amíg lehűl annyira, hogy a hűtőbe lehessen tenni.

Tálalás előtt hagyjuk a mizu jókant a hűtőben 2-3 órára.

Érdemes úgy kockákra vágni a desszertet, hogy mindegyik részébe jusson gesztenye is. Egyebek mellett a zöld tea is jól megy a jókan mellé.