Menü Bezárás

A tűzhely tisztítása 6 lépésben

Gáztűzhely mosása

A tűzhelyek funkciójuknál fogva melegágyai az olajos, zsíros szennyeződéseknek, amelyek takarítása gyakran olyan küzdelmes és kemény munkát okoz a háziasszonyoknak… Néhány egyszerű lépéssel viszonylag könnyen el lehet azonban intézni a sütő takarítását is, még ha nincs is olyan „csodamódszer”, amivel a munka teljes megspórolása mellett érhetnénk el eredményeket.

1. tipp – Ne cseréld le a jól bevált mosogatószert!

A mosogatószert éppen arra találták ki, hogy a zsíros, olajos szennyeződéseket eltávolíthassuk vele, és természetesen a tűzhelyen sem viselkednek másként az ilyen szennyeződések, mint az edényeken. Lehetőleg ne túl vizes, de azért nedves és mosogatószeres szivacsot használjunk, s azzal mossuk le a tűzhelyről az oda került szennyeződést.

2. tipp – A gáztűzhely rostélyát forró vízzel a legkönnyebb tisztítani

A rostélyon felgyülemlő kosz egy idő után alapos takarítás után kiált. Ilyen esetben érdemes levenni a tűzhelyről, és a mosogató kagylójában vagy egy nagyobb lavórban még majdnem forrásban lévő, forró vizet önteni rá. Elég éppen csak annyit, ami ellepi. Tehetünk a vízbe a plusz hatékonyság jegyében némi zsíroldó mosogatószert is. Ha lehűlt a víz, egy szivaccsal mossuk át alaposan a rostélyokat.

3. tipp – Szódabikarbóna és ecet a tiszta üveglapért

A tűzhely üveglapján is megjelenhetnek makacs szennyeződések, de szerencsére 15 percnyi áztatás legtöbbször meghozza a hatását, különösen, ha ecetes-szódabikarbónás vizet használunk e célra.

4. tipp – Ha levehetőek a tűzhely gombjai, azokat is érdemes áztatni

Szerencsés eset, amikor a tűzhely gombjai leszedhetőek, hiszen körülöttük, és gyakran rajtuk is vannak olyan zugok, amelyeket szinte lehetetlen elérni egy átlagos szivaccsal. Éppen ezért a levehető gombokat jó ötlet áztatva tisztítani, s amíg a gombok áznak, a tűzhely addig nehezebben elérhető, a gombok körüli területét is óvatosan, de hatékonyan letakaríthatjuk.

5. tipp – Időnként a sütőrácsokat is jól mossuk le

A mosogatószeres-meleg vizes áztatás csodákat tesz a sütőrácsokkal is. Mihelyst eleget áztak a rácsok, gyakran elég egy ronggyal vagy konyhai törlővel letörölgetni egyesével a rácsokat, s szinte újjászületve kerülhetnek vissza a sütőbe a rácsok! Máskor esetleg e lépést megelőzően mosogatószeres szivaccsal is szükséges lehet átdörzsölni kissé az erősen szennyeződött sütőrácsot.

6. tipp – Ha van páraelszívód, időnként a zsírszűrőt is tisztítsd vagy cseréld!

A páraelszívó zsírszűrőjéről sokan feledkeznek meg, pedig nem volna szabad! A papír zsírszűrők időnként cserére szorulnak, a műanyag és fém szűrőket viszont hosszú ideig lehet használni, de 1-3 havonta érdemes alaposan megtisztítani őket. A zsíroldó mellett itt is az áztatás lehet a legnagyobb segítségünk!

(A borítókép forrása: pixabay.com / Mike Gattorna)