Menü Bezárás

Mesés almás-fahéjas kelt kalács, amit szinte lehetetlen elrontani!

Finom almás kelt kalács recept

Aki szereti a kelt süteményeket és az őszies-télies ízvilágot, annak szinte kötelező projekt ez az almás kelt kalács! A lágy tészta a fahéj fűszeres ízével és az alma savanykás zamatával mennyei ízkombinációval kényezteti az ízlelőbimbóinkat, és még a sütemény illata is fenséges!

Hozzávalók az almás kelt kalácshoz:

Töltelék

  • 5-6 darab savanyúbb alma (pl. honeycrisp, granny smith, jonatán) lereszelve
  • 1 evőkanál fahéj
  • Fél csésze cukor
  • Negyed teáskanál citromsav VAGY egy citrom kifacsart leve
  • Egy csipet só

Tészta

  • 0,5 kilogramm kelt tészta süteményliszt vagy finomliszt
  • 25 gramm friss élesztő VAGY egy csomag porélesztő
  • 3 dl langyos/kézmeleg tej
  • 3-4 evőkanál cukor
  • Egy csipet só
  • Egy csomag vaníliás cukor
  • 120 gramm olvasztott, majd szobahőmérsékletre lehűlt vaj
  • 2 evőkanál tejföl (elhagyható)
  • Egy közepes (M méretű) tojás a tésztába, egy másik pedig majd a sütemény kenéséhez
  • Egy-két evőkanál méz, amellyel megkenhetjük a kalács tetejét
  • Liszt nyújtáskor a felület beszórásához

Elkészítés:

  1. Az életsztőt futtassuk fel a langyos tejben.
  2. Ezalatt nekiláthatunk a további hozzávalók összekészítésének, majd, ha már felfutott az élesztő, keverjük össze az összes alapanyagot. Ügyeljünk arra, hogy ne közvetlenül a hűtőből vegyük ki a szükséges alapanyagokat, mert azok túlzott hűvössége visszavetheti az élesztő áldásos „munkáját”.
  3. Dagasszuk szép, egynemű tésztává az összekevert alapanyagokat.
  4. Egy konyharuhával letakarva hagyjuk kelni a tésztát kb. 30 percig.
  5. Míg kel a tészta, keverjük össze a töltelék hozzávalóit. Kóstolhatjuk is, így ízlés szerint lehet variálni, hogy miből mennyi kerüljön bele.
  6. Ha letelt a fél óra, lisztezett felületen nyújtsunk a tésztából egy vékonyabb téglalapot.
  7. Ennek felületén oszlassuk el az almás tölteléket, majd óvatosan, jó szorosan csavarjuk fel a téglalapunkat. Helyezzük kivajazott tepsire, de még ne süssük!
  8. Letakarva hagyjuk újabb 15-20 percig kelni a tésztát, de mielőtt a sütőbe helyeznénk, ne feledjük azt előmelegíteni.
  9. Közvetlenül a sütés előtt kenjük meg a kalács tetejét először vékonyan folyékony mézzel, majd pedig felvert tojással.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük pirosra a kalácsot. A szeleteléssel érdemes megvárni, míg lehűl kissé, hiszen úgy könnyebb dolgunk lesz!