Aki szereti a kelt süteményeket és az őszies-télies ízvilágot, annak szinte kötelező projekt ez az almás kelt kalács! A lágy tészta a fahéj fűszeres ízével és az alma savanykás zamatával mennyei ízkombinációval kényezteti az ízlelőbimbóinkat, és még a sütemény illata is fenséges!
Hozzávalók az almás kelt kalácshoz:
Töltelék
- 5-6 darab savanyúbb alma (pl. honeycrisp, granny smith, jonatán) lereszelve
- 1 evőkanál fahéj
- Fél csésze cukor
- Negyed teáskanál citromsav VAGY egy citrom kifacsart leve
- Egy csipet só
Tészta
- 0,5 kilogramm kelt tészta süteményliszt vagy finomliszt
- 25 gramm friss élesztő VAGY egy csomag porélesztő
- 3 dl langyos/kézmeleg tej
- 3-4 evőkanál cukor
- Egy csipet só
- Egy csomag vaníliás cukor
- 120 gramm olvasztott, majd szobahőmérsékletre lehűlt vaj
- 2 evőkanál tejföl (elhagyható)
- Egy közepes (M méretű) tojás a tésztába, egy másik pedig majd a sütemény kenéséhez
- Egy-két evőkanál méz, amellyel megkenhetjük a kalács tetejét
- Liszt nyújtáskor a felület beszórásához
Elkészítés:
- Az életsztőt futtassuk fel a langyos tejben.
- Ezalatt nekiláthatunk a további hozzávalók összekészítésének, majd, ha már felfutott az élesztő, keverjük össze az összes alapanyagot. Ügyeljünk arra, hogy ne közvetlenül a hűtőből vegyük ki a szükséges alapanyagokat, mert azok túlzott hűvössége visszavetheti az élesztő áldásos „munkáját”.
- Dagasszuk szép, egynemű tésztává az összekevert alapanyagokat.
- Egy konyharuhával letakarva hagyjuk kelni a tésztát kb. 30 percig.
- Míg kel a tészta, keverjük össze a töltelék hozzávalóit. Kóstolhatjuk is, így ízlés szerint lehet variálni, hogy miből mennyi kerüljön bele.
- Ha letelt a fél óra, lisztezett felületen nyújtsunk a tésztából egy vékonyabb téglalapot.
- Ennek felületén oszlassuk el az almás tölteléket, majd óvatosan, jó szorosan csavarjuk fel a téglalapunkat. Helyezzük kivajazott tepsire, de még ne süssük!
- Letakarva hagyjuk újabb 15-20 percig kelni a tésztát, de mielőtt a sütőbe helyeznénk, ne feledjük azt előmelegíteni.
- Közvetlenül a sütés előtt kenjük meg a kalács tetejét először vékonyan folyékony mézzel, majd pedig felvert tojással.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük pirosra a kalácsot. A szeleteléssel érdemes megvárni, míg lehűl kissé, hiszen úgy könnyebb dolgunk lesz!