Menü Bezárás

Hallottál már a faggyúfáról? Most azt is megtudhatod, mire jó az illóolaja!

Kubeba illóolaj

A faggyúfa, avagy kubeba (Litsea cubeba) Tajvan egyik őshonos fás szárú növénye, amely különleges habitusa miatt olykor inkább faként, máskor cserjeként igyekszik elfoglalni a helyét természetes élőhelyén.

A növényt a hagyományos orvoslásban számtalan bajra tartották gyógyírnak, azonban kutatások is igazolták a növény illóolajának egy igen érdekes tulajdonságát.

Egy 2017-es kutatás során három illóolaj antimikrobális tulajdonságait mérték fel. Az érintett növények a faggyúfa mellett a citrom és a rozmaring voltak, amelyeket bőrfertőzésekért felelőssé tehető kórokozók ellen vetettek be. Az egyik kórokozó éppenséggel az aknés bőrt okozó Staphylococcus epidermidis volt.

Noha mindhárom illóolaj fel tudta venni valamilyen szinten a harcot a vizsgált kórokozókkal, a faggyúfa olajánál figyelték meg a legjelentősebb antimikrobális hatást.

A kubebaolaj felénk talán még kevésbé ismert, éppen ezért kisebb mértékben tanulmányozott a hatása is, viszont a hagyományos keleti orvoslás és a megfigyelések szerint segít a gyomorpanaszok enyhítésében és a légzőszervek megfelelő működésének fenntartásában, csökkenti a fertőzések kialakulásának veszélyét, mérsékli az izomfájdalmat, csökkenti az olyan bőrproblémák súlyosságát, mint az ekcéma vagy az aknés bőr, illetve nyugtató, stresszoldó hatással is bír.

Fontos azonban megjegyezni, hogy alkalmazásakor nem szabad túlzásokba esni, és jobb, ha a krónikus betegek csak szakemberrel történő konzultációt követően használják a kubebaolajat. Gyermekek és várandós, illetve szoptató nők számára nem ajánlott a használata, és a házi kedvenceket illetően sincsen arra garancia, hogy a növény illóolajának használata biztonságos volna. Különösen, mert egy tanulmányban kitérnek arra is, hogy a növény feltehetőleg enyhén mérgező is, hiszen igen nagy mennyiségben fogyasztva az egérkísérletek kevésbé szerencsés egyedeinél sajnos károsodások és elhullás következett be.

Az illóolaj alkalmazása külsőlegesen (a bőrre helyezve) vagy párologtatva történhet, utóbbi esetben nagyobb kockázattól általában nem kell tartani, de az esetleges bőrirritáció elkerülése érdekében mindig valamilyen hordozó olajjal vagy zsiradékkal keverve kell a helyileg történő használatot eszközölni.

Megfelelő körülmények között tárolva a faggyúfa illóolaja akár két-három éven át is megőrzi minőségét, ehhez azonban az kell, hogy megfelelően hűvös, a naptól védett tárolóhelyet találjunk az üvegcsének.

Kiváló gomba- és baktériumölő hatásának, no és persze kellemes, citrusos illatának köszönhetően a kubebaolaj arra is tökéletesen alkalmas lehet, hogy takarításhoz, felülettisztításhoz használjuk. Ehhez a tisztításhoz vagy felmosáshoz használt vízbe érdemes tenni néhány csepp illóolajat.

A kreatívok is jó hasznát vehetik ennek az illóolajnak, hiszen például szappanba vegyítve nemcsak különlegesen finom illatot lehet elérni vele, hanem egyúttal a pattanásos bőr ellen is lehet használni a faggyúfaolajos szappant. Az aknés bőrre a házi szappanok közül az olíva alapúak kiválóak lehetnek, és egy kis kozmetikai agyagpor, parajdi só, netán kecsketej is kerülhet még beléjük.

(A borítókép forrása: pixabay.com)