Menü Bezárás

Ezeket a dokumentumfilmeket ne hagyd ki a Netflixen!

Számos tulajdonsága lehet egy dokumentumfilmnek, ami miatt érdemes időt szakítani a megtekintésére, mindenek előtt azonban az olyan alkotásokat emelném most ki, amelyek tágíthatják a látókörünket, kérdéseket vetnek fel, illetve olyan ismereteket adnak át, amelyekhez egyébként nehezen juthatnánk hozzá más forrásból.

A gombák lenyűgöző világa

Amikor először találkoztam A gombák lenyűgöző világával a Netflixes kínálatban, vonakodtam megnézni azt gondolva, hogy aligha lesz különösebben lebilincselő egy gombákról szóló dokumentumfilm. Nagyobbat nem is tévedhettem volna! Szerencsére végül mégis rávettem magam, hogy belekukkantsak, és ki kell, hogy jelentsem, a film elejétől a végéig tartogatott olyan információkat, fejtegetéseket, tapasztalatokat és a hétköznapitól eltérő nézőpontokat, amelyek miatt végig izgalmas és érdekfeszítő maradt. A film képi világa is mozgalmasabb és gyakorta lenyűgözőbb volt, mint arra a téma alapján számítottam, ráadásul újabb „plusz pontként” említeném azt, hogy a gyakorlatban is a gombákkal foglalkozó embereket is megszólaltattak a tudományos világ képviselői mellett. A filmben a gombák a természetben betöltött szerepe, az erdőkben való „kapcsolattartó” ereje, az esetleges, az emberi evolúcióra kifejtett hatásuk és többé vagy kevésbé alátámasztott gyógyhatásaik is felelevenedtek, így meglehetősen komplex képet nyer a néző ezekről az ősi, titokzatos, és gyakran méltatlanul mellőzött élőlényekről.

Volt egyszer egy téka

Sokan nosztalgiával gondolnak vissza a videotékákra, amelyek mára már szinte teljesen eltűntek. Ez az egyébként magyar készítésű dokumentumfilm nemcsak emléket állít a videokölcsönzőknek, de egyúttal érdekes történeteket, anekdotákat is megismertet a nézővel a tékákban zajló közösségi életről, filmböngészésről, ihletmerítésről, nehézségekről és emlékezetes élményekről. Végig szórakoztató, kellemesen informatív és nem kissé nosztalgikus dokumentumfilmről van szó, ami kifejezetten ajánlható azok számára, akik gyerekként, fiatalon szabadidejükben a kazetták borítóit böngészve igyekeztek megtalálni a legjobb szórakozást nyújtó filmeket. A Volt egyszer egy téka már a Netflixen is elérhető, szóval ha teheted, érdemes meglesni!

Tanítóm, a polip

Alapvetően egy kedves, átérezhető történettel ismertet meg a Tanítóm, a polip, s ebbe a keretbe ágyazva néhány érdekes, sőt, megdöbbentő tényt is megismerhetünk a világ legeszesebb puhatestűivel kapcsolatban. Túl sok új információt ugyan nem tartogat a dokumentumfilm a tengerek nyolckarú, félénk ragadozóival kapcsolatban, de mélyen elgondolkoztathatja a nézőt a természet sokféleségéről és akár arról is, hogy mennyire másféle módon nyilvánulhat meg az állati intelligencia egy olyan puhatestű esetében, amely szinte mindenben különbözik tőlünk, emlősöktől, és mégis olyan eszes lehet, mint például egy kutya, vagy egy macska. Nem kevésbé érdekes, amint ez a tőlünk rettentő különböző életforma egyfajta kapcsolatot alakít ki egy emberrel, amely kapcsolat aztán rövidke, pár száz napos élete legvégéig kitart.

Formula 1: Hajsza a túlélésért

Mindenek előtt le kell szögeznem, hogy a témának egyáltalán nem vagyok a rajongója, a dokumentumfilm-sorozat azonban ezzel együtt kifejezetten érdekfeszítő és már-már izgalmas volt. A bemutatott történések a leírás szerint a valóságon alapulnak, már némileg a fordulatokra élezték ki a film által életre keltett jeleneteket. Ez egyébként teljesen elnézhető a készítőknek, mivel valószínűleg nem az volt a dokumentumfilm célja, hogy a lehető legpontosabban mutassa be az autóversenyzés kulisszatitkait, hanem ehelyett egy könnyen emészthető, de érdekes tényeket és információkat is felvonultató sorozatot kínálnak a nézőknek.

Misha és a farkasok

Misha Defonseca gyermekként állítása szerint a vadonban útnak indulva menekült meg a nácik elől, s ennek során néhány vadon élő farkas támogatását is élvezhette. Az amerikai nőnek Túlélni farkasok közt címmel regénye is jelent meg, amellyel nemcsak világhírre, de nagy sikerre is szert tett nemcsak ő, de a kiadója is. Legalábbis egy darabig… A dokumentumfilm nem szűkölködik fordulatokban, és viszonylag sok érintett nézőpontját bemutatva vezet végig azon az úton, amelyet a Defonseca által tálalt történet bejárt.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Mohammad Mahir Borhan)