Menü Bezárás

A téli időszak bájos kedvence a karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz virágzása

A karácsonyi kaktusz egyik rendkívül érdekes tulajdonsága, hogy kifejezetten a téli időszakban találkozhatunk a látványos, általában rózsaszín virágaival. Emellett persze az is növeli vonzerejét, hogy elég egyszerű gondoskodni róla, és a szaporításával sem fog meggyűlni különösebben a bajunk.

A karácsonyi kaktusz hatalmas előnye, hogy igen egyszerűen szaporítható, így nemcsak a lakás több pontját dobhatjuk fel szinte teljesen ingyen vele és „utódaival” egy idő után, de akár annak érdekében is gyökereztethetünk kis hajtásrészeket, hogy aztán odaajándékozzuk őket valakinek, amint eléggé megerősödtek.

Nevét a növény onnan kapta, hogy november vége és január között jellemző a virágzása, vagyis éppen az ünnepi időszakban. A leginkább elterjedt két változata a Schlumbergera x buckley latin nevet viselő hibrid növényke, illetve a Schlumbergera truncata nevű faj, amely érdekes módon Brazília egy kisebb kiterjedésű hegyvidéki területén él endemikus fajként. A trópusi erdők ezen, a természetben nem túl nagy területen elterjedt kaktuszfaja tehát aligha „számított rá”, hogy egykor majd a világ egyik legnagyobb számban és legtöbb helyen szaporított és eladott kaktusza lesz.

Életmódját tekintve említést érdemel, hogy epifiton, vagyis fán élő növényről van szó, amely gyökereivel rögzül a neki otthont nyújtó fa törzséhez. Mindez persze megmagyarázza azt is, hogy kaktusz létére miért kedveli annyira a növény a magasabb páratartalmú levegőt, s miért nem viseli jól a hosszas szárazságot, valamint a tűző napsütést.

A karácsonyi kaktusz szaporítása (gyökereztetés)

Amennyiben idősebb karácsonyi kaktuszunkat szaporítani szeretnénk, ezt vegetatív módon, a hajtás gyökereztetésével tehetjük meg a legegyszerűbben.

Mindössze le kell várni egy rövidebb, de ép és egészséges, „Y” formájú hajtásrészt, amelyet aztán homokkal kevert talajba kell helyezni. Lehetőleg a levágott hajtásrész alsó negyedét lepje el ez a homokos közeg. A talajt ne feledjük egyenletesen benedvesíteni, majd pedig a tűző naptól védett, de fényes helyre kell tenni a – remélhetőleg – gyökeresedő növénykét. Néhány héten belül már megjelenhetnek a kis gyökérkék, de érdemes picit többet várni, hogy biztosan erős gyökerű növényt ültethessünk át.

Aki inkább vízben gyökereztetné a hajtásokat, ezzel is megpróbálkozhat – ilyen esetben fontos a rendszeres vízcsere a folyamat ideje alatt. Ekkor se lepje el a levágott hajtásrészt az alsó negyednél tovább a víz, de ennél alacsonyabb se legyen a vízállás.

A karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozásakor elég néhány alapvető tényezőre odafigyelnünk, s jó eséllyel egészséges, gyönyörű szobanövényt nevelhetünk.

Az egyik ilyen tényező az, hogy megfelelő helyre tegyük a kaktuszt. Ez praktikus esetben azt jelenti, hogy lehetőleg fényes, de a közvetlen napsütéstől védett helyre tegyük – noha voltaképpen félárnyékos környezetben is képes megélni. A levegő hőmérséklete lehetőleg 15-22 fok között legyen.

Nem tesz neki jól a túl száraz levegő sem, így néha érdemes körülötte párásítani, és a rendszeres öntözésről sem feledkezhetünk meg, különösen a tavaszi és nyári időszakban, amikor jó, ha általában nyirkos marad picit a talaj. Egyes öntözések között ugyanakkor érdemes hagyni, hogy kiszikkadjon a talaj, de nem annyira, hogy semmi nedvesség ne maradjon benne. Káros lehet a növény számára, ha folyamatosan „vízben áll”, hiszen úgy melegágyat teremtünk a különböző kórokozóknak, amelyek megtámadhatják az érzékeny, s a természetes közegükben másféle „lakóhelyhez” szokott gyökereket.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Vikki Lambert Kimbrough)