Menü Bezárás

Tényleg használ a fehér zaj a babáknak?

Fehér zaj hasfájós babáknak alváshoz

És miért nyugszik meg a hasfájós baba a monoton fehér zajtól? (+ hasznos linkek, ahol lejátszható fehér zajt találtok a babának)

Kevés kétségbeejtőbb élmény van, mint amikor órákon át sír a baba, és már a ringatás, éneklés, szopizás és sok egyéb kudarcba fulladó kísérlet sem nyugtatja meg. Alkalomadtán azonban szerencsére a fehér zaj is segíthet a babáknak, akiket a monoton zúgás akár néhány másodperc alatt is képes megnyugtatni.

Mi is a fehér zaj?

Először is nem árt tisztázni, hogy mi a fehér zaj. Aki hallott már adás nélkül „zümmögő” rádiót, netán morajló vízesést, annak talán nem is kell elmagyarázni, hogy miféle hanghatásra kell gondolni, hiszen alapvetően ezek lényegüket tekintve fehér zajnak tekinthetőek.

Amennyiben egyszerűen definiálni szeretnénk, a fehér zaj egy olyan „hanghatás”, amelynek során valamennyi, vagy közel valamennyi, az emberi fül által érzékelhető frekvencia felcsendül közel azonos mértékben. Az elmúlt években többen is tanulmányozták az emberre gyakorolt hatását, s úgy tűnik, hogy nemcsak az elalvásban segíthet, hanem akár az ADHD tüneteit is csitíthatja átmenetileg, valamint megnyugtathatja a síró kisgyermekeket, a felnőttek munkateljesítményét pedig javíthatja.

Biztonságos-e a fehér zaj a babáknak?

Valószínűleg feltételezhetjük, hogy az időnként, megfelelő hangerővel lejátszott fehér zaj nincsen semmilyen káros hatással a kisgyermekekre és a felnőttekre sem.

Ugyanakkor – még ha ártalmatlannak tűnik is egy olyan egyszerű dolog, mint némi monoton zajhatás – a LiveScience egy 2014-es cikkében a Pediatrics szaklapban megjelent publikáció alapján arról ír, hogy a fehérzaj-hanggépek rendszeres használat esetén veszélyeztethetik a gyermekek hallását és beszédfejlődését, valamint akár tanulási zavarokhoz is vezethetnek hosszú távon. A kutatás során tizennégy ilyen eszközt, s azok hatásait vizsgálták, amelyek közül több is túl hangosnak bizonyult. Mint megjegyezték, a kisbabák hallójárata még némileg szélesebb és egyenesebb, mint a felnőtteké, ami miatt a magasabb frekvenciájú hangokat még „hangosabban” hallhatják a picik. Ráadásul a hallójáratuk még fejlődésben is van, így különösen fontos, hogy ne legyen állandóan túl nagy zajban a baba. Amit tenni lehet ez esetben: lehetőleg csak halkan játsszuk le a fehér zajt a babáknak, és a hangszórót vagy a fehérzaj-hanggépet ne a kiságyba vagy annak közvetlen közelébe, hanem kissé távolabb helyezzük el.

Némileg a fentieknek ellentmondó eredményeket publikáltak a Cell Reports nevű lapban a Baseli Egyetem kutatói, akik azt figyelték meg, hogy a folyamatos fehér zaj akár fejlesztheti is a hallást. Azonban nagyon fontos megjegyezni, hogy itt felnőtteket vontak be a kutatásba, s nem pedig a babák hallására gyakorolt hatásokat célozták alaposabban megismerni. (Forrás)

Noha nem gyermekekről, és nem szigorúan vett fehér zajról van szó, az is érdekes, hogy egy, a városi madarakat vizsgáló 2017-es tanulmányban – melynek eredményeiről a Forbes is írt – azt fogalmazták meg, hogy amennyiben a megfigyelt madárfajok egyedei folyamatosan a város monoton, fehér zajhoz hasonló hanghatásainak voltak kitéve, végül a fajra általában jellemzőhöz képest szegényesebb lett – úgyszólván – az „énekkincsük”. Pontosabban, a madarak rövidebb ideig, és szűkebb frekvenciatartományból merítve daloltak, ami azért is lehet meglepő, mert a tollasok életében alapvető fontosságú a megfelelő ének a párkeresésben. Egy újabb tanulmány során pedig arra jutottak, hogy a jelek szerint nem is azért változik a madarak éneke, mert így a város zaját esetlegesen „kiküszöbölhetik”, hanem elképzelhetőnek tartják, hogy pusztán az állandó zaj egy negatív „pszichológiai” mellékhatásáról van szó. (Forrás)

Mindezek fényében talán megfontolandó, hogy kitegyük-e állandó zajhatásnak a babát, azonban alighanem az is valószínűsíthető, hogy a csak időnként, még kellemes hangerővel lejátszott fehér zajnak nincsen ártalmas hatása. Jóllehet, a babát gyakran az anyuka, apuka hangja és az éneklés, mondókázás is megnyugtatja, természetesen akadhatnak olyan esetek, amikor éppen a fehér zaj mellett döntenek a szülők.

Hol találok fehér zajt a babának?

Szerencsére ma már nem kell különböző, sok energiát fogyasztó háztartási gépeket működtetni ahhoz, hogy fehér zajt kapjunk. (Különösen káros lehet ráadásul például a porszívó hangja, amely jelentősen meghaladhatja a babák fülének még ideális hangerősséget, ha hozzájuk közel működtetjük az eszközt.)

Egyrészt beszerezhetőek fehérzaj-hanggépek, amelyeknek a célja kifejezetten az ilyen zajok lejátszása. Igaz, a fentieknek megfelelően ezeknél nem árt az óvatosság, ami a hangerőt és az elhelyezést illeti.

A másik népszerű forrást a különböző alkalmazások jelentik, amelyeket a mobileszközökre lehet letölteni, nem ritkán akár ingyenesen. Ennek egy példája a Dream_Studio alkalmazása, de mind Androidra, mind pedig iOS-re bőséggel akadnak appok.

A legegyszerűbben és leggyorsabban mégis a YouTube-on találhatunk rá egy-egy hosszú, akár több órás fehérzaj-videóra, amelynek lejátszásához nem is kell más, csak valamilyen eszköz, internetkapcsolat, valamint természetesen vezetékes vagy bluetooth-hangszóró. (Telefon, laptop vagy tablet esetében még ez sem feltétlenül…)

A népszerű videómegosztó portálon aztán tényleg mindenféle fehér zaj közül válogathatunk – akadnak ventilátor hanghoz hasonlatosak, egyszerű, monoton zümmögések, vízesésre emlékeztető morajlások, de akár egy kellemes, nyári vihar megnyugtató hangjai is. Sőt, madárdalos videókból sincsen hiány, ami ugyan nem fehér zaj, de szintén megnyugtató hatású, és kutatások szerint a felnőttek mentális egészségét is támogathatja a gyakran hallott madárdal…

Természetes hangok is lehetnek hasznosak – fehér zaj a természetben, egy kis vízesésnél

Tulajdonképpen miért használ a fehér zaj?

Sokféle elmélet született arról, hogy a gyermekek és felnőttek számára miért hat ilyen megnyugtatóan a fehér zaj.

Ezek egyike, hogy a babákat a méhben hallottakra emlékezteti a folytonos, zúgó hanghatás. Amint arról már korábban is írtam, a babák ugyanis eléggé korán hallani kezdenek az anyaméhben, így akár valóban elképzelhető az, hogy az onnan hozott emlékekre rezonálnak a zúgó-búgó és morajló hanghatások.

Mások úgy vélik, hogy a fehér zaj pusztán a környezet kellemetlen, kiszámíthatatlan vagy egyszerűen zavaró hanghatásait segít figyelmen kívül hagyni. Ez is logikusnak tűnik, hiszen az éjszakai csendben olyan, nappal észre sem vehető hangok is megzavarnak a pihenésben, mint például a szomszéd szobában nyikorgó padló, vagy a konyhai csap addig fel nem fedezett csepegése. A fehér zaj másik előnye, hogy igen monoton, és anélkül foglalja le az agyunkat, hogy túlterhelné.

Tanulás során egyébként szintén hasznos lehet egyeseknek a fehér zaj, éppen azért, mert úgy köti le az agyat, s úgy fedi el a környezet zajait, hogy nem „kell” különösebb figyelmet fordítani rá, hiszen monotonitása miatt annyira nem fogjuk „érdekesnek” találni, hogy elterelje a figyelmünket.

Persze, nem mindenkire feltétlenül ugyanúgy hat a fehér zaj. Egy, a Behavioral and Brain Functions nevű lapban megjelent tanulmány szerint például az osztályban lejátszott fehér zaj a figyelemzavarral küzdő gyerekeknek ugyan segített a tanulásban, de társaiknak, akiknek figyelmével nem voltak gondok, gyakran inkább nehézséget okozott. (Forrás)

Csak a babákra van hatással a fehér zaj?

Az általunk fehér zajként megélt hangok nem feltétlenül hatnak ugyanúgy a különböző fajokra, hiszen az egyes állatok más-más frekvenciatartományt képesek hallani – így az ember is más tartományt érzékel, mint például egy kutya, macska, netán éppenséggel egy madár, amely jelentősen eltérő hangtartományt lehet képes érzékelni.

Mégis, egyesek tanácsolják, hogy a nagy tűzijátékok alkalmával a gazdik játsszanak le fehér zajt a kutyájuk, macskájuk, lovuk megnyugtatására. Noha legjobb ismeretem szerint nincs olyan kutatás, amely alátámasztaná a fehér zaj megnyugtató hatását ezen fajok bármelyike esetében, az bizonyos, hogy az állandó, kiszámítható zajhatás segít az állatoknak a hirtelen, váratlanul felmorajló dörrenések elviselésében. Így tehát valószínűleg tényleg segít a gazdi azzal, ha egy-egy alkalommal kihasználja a fehér zaj monoton kiszámíthatóságát kiskedvence megnyugtatására.

Különösen érdekes továbbá egy egereken végzett kutatás eredménye is: eszerint a viszonylag rövid ideig hangos zajhatásnak kitett, s emiatt enyhe halláskárosodást szenvedő állatok hallása javult a később lejátszott fehér zaj hatására. A The Journal of Neuroscience nevű lapban megjelent tanulmányban a ScienceDaily cikke szerint azt látták bizonyítottnak, hogy a hangos zaj hatására az agy középső részében történt szerkezeti átalakulást (amely az egerek rosszabb hallását előidézte) mintegy visszafordította a közvetlenül a káros zajhatást követően lejátszott monoton, csendesebb fehér zaj.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Tú Nguyễn)