Menü Bezárás

Ázsiai stílusú, omlós-ropogós dagadó recept (pirított zöldséges tésztával)

Ázsiai dagadó (pork belly) recept

Aki szereti a szezámos csirkét, esetleg bármelyik hasonló ízesítésű húsételt, nagy valószínűséggel ezért a fogásért rajongani fog. Jómagam az első kóstoláskor lepődtem meg, hogy valami még a szezámos csirkénél is ennyivel jobb lehet! 🙂 A pirult, zöldséges tészta pedig tökéletesen kiegészíti a kedvelt ízeket, bár éppenséggel párolt rizzsel tálalva is el tudnám képzelni a húst.

Ennek a dagadó receptnek a lelkét egyrészt a sokak által már jól ismert ázsiai ízvilág adja, másrészt viszont nagyon fontos a hús típusa is. A dagadó a sertés hasa táján található húsrész (konkrétan a hasüreget övező izomrész, angolul pork belly), amelynek egyik különlegessége, hogy szépen átszövi a zsír. Nos, éppen ez utóbbi adja meg a varázsát, ami miatt ehhez a recepthez is tökéletes – talán a legtökéletesebb – választás. (Persze, nehéz ellenállni a kísértésnek, hogy mindig töltsük a dagadót, hiszen kétségkívül úgy is fenséges fogás lesz belőle, de a változatosság ez esetben is meghálálhatja magát.)

A recept harmadik alapvető „kelléke” pedig a dagadó többszörös hőkezelése, pontosabban, először lassú tűz felett főzni, majd pedig némi zsírban sütni kell, mielőtt a kedvelt szósz rákerülhetne. A sütés és főzés együttesének köszönheti a kész étel azt az ellenállhatatlan tulajdonságát, hogy egyszerre lesz omlósan puha, de eközben a külső részein amolyan pirosra sülten ropogós.

Ázsiai dagadó (pork belly) recept
Ázsiai stílusú dagadó (pork belly) recept

A pirított zöldséges tésztát kiváló köret-választásnak találtam ezen dagadó recept mellé, hiszen a zsírosabb, húsos ízek mellé jól esik némi káposztát vagy sárgarépát is harapni olykor. Ennek az elkészítése sem nagy ördöngösség, és alább ugyancsak bemutatom, hogy hogyan teheted meg nagyon egyszerűen. De előbb következzen az ázsiai dagadó receptje!

Hozzávalók (az ázsiai stílusú dagadóhoz):

  • 1 kg dagadó
  • 1,5 liter semlegesebb ízű alaplé (pl. zöldség vagy csirke)
  • Só, bors ízlés szerint
  • Néhány gerezd fokhagyma
  • Egy evőkanál rizsbor (elhagyható)
  • Kevés zsír a sütéshez

A szósz kellékei:

  • 3-4 evőkanál sötét szójaszósz
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál ecet
  • Kevés só (kb. negyed teáskanál megteszi)
  • Bors ízlés szerint
  • 1-2 evőkanál édes chiliszósz
  • 2 evőkanál olaj
  • Kb. egy teáskanálnyi frissen reszelt gyömbér – elhagyható, ha valaki nem kedveli az ízét
  • 2 evőkanál ketchup – ez is elhagyható, valójában nem túl autentikus, viszont nekem bevált
Ázsiai dagadó (pork belly) recept
Ázsiai stílusú dagadó (pork belly) recept

Az ázsiai stílusú dagadó elkészítése:

  1. Szeleteljük kb. ujjnyi vastag csíkokra a dagadót, majd tegyük fel főni az alaplében a fokhagyma, némi só és a rizsbor hozzáadásával lassú tűzön 1,5-2 órára. Akkor végeztünk a főzéssel, ha már jó puha a hús, de még nem esik szét egészen. (Kuktában 20 perc alatt főtt meg a hús, ez szintén jó megoldásnak bizonyult.) A főzés ideje tökéletesen alkalmas a köret elkészítésére, de akár a szósz összetevőit is érdemes lehet már előkészíteni.
  2. A puhára főtt húst vagy még apróbb kockákra vágjuk (ha pálcikával szeretnéd enni, akkor ezt javaslom), vagy a teljes szeleteket kezdjük kevés zsíron ropogósra sütni egy serpenyőben.
  3. Amíg a hús sül, gyorsan össze is keverhetjük a szósz összetevőit egy kisebb tálkában.
  4. Amikor a dagadó már minden oldalán szép pirosas színt nyert, öntsük hozzá a szószt. Folytassuk addig a sütést, amíg a szósz ragacsos, sűrű állagú nem lesz, és közben ne feledkezzünk meg a kevergetésről sem! (Egyrészt, hogy mindenhol érje a húst a szósz, másrészt pedig, mert ekkor már értelemszerűen hamar leéghet az étel, ha elkalandozik a figyelmünk…)
  5. Ezzel a hús el is készült – még melegen érdemes tálalni. Megszórhatjuk kevés szezámmaggal, vagy frissen vágott zöldhagymával.

Hozzávalók a kínai pirított tésztához:

  • 400 gramm tészta (én chow mein típusút használtam, mivel ezt volt a legegyszerűbb beszerezni)
  • 2 közepes répa megpucolva és apró, vékony hasábokra vágva (a répa aprítása megkövetel némi türelmet)
  • Negyed lila káposzta vékonyra aprítva
  • Egy fej vöröshagyma apróra vágva
  • Két-három evőkanál szójaszósz
  • Egy evőkanál ecet
  • Negyed teáskanál só
  • Kevés olaj, a tészta pirításához
  • Igény szerint mungóbabcsíra
Ázsiai dagadó (pork belly) recept
Ázsiai stílusú dagadó (pork belly) recept

A kínai pirított tészta elkészítése:

  1. Először pároljuk meg a zöldségeket – a répát, káposztát és a hagymát.
  2. Amikor a zöldségek már nagyjából elkészültek, lássunk neki a tészta kifőzéséhez. Ehhez kövessük a csomagoláson szereplő útmutatást.
  3. A tésztát egy nagy serpenyőben vagy (ha van) wokban kevés olajon pirítsuk meg a szójaszósz, só és az ecet hozzáadásával. Aki mungóbabcsírát is szeretne tenni a tésztába, annak ezt a hozzávalót is az összepirítás során kell az ételbe helyeznie – tehát semmiképpen se párolja azt korábban a zöldségekkel együtt!
  4. Ezzel lényegében el is készült a tészta, melyet tálaláskor még némi frissen szeletelt zöldhagymával tehetünk még pazarabb csemegévé.