Menü Bezárás

Nyúlcomb recept olaszosan, tepsiben sült zöldségekkel

Olaszos nyúlcomb recept

A magyar háztartásokban nem tartozik a kifejezetten gyakori alapanyagok közé a nyúlhús, s ha mégis találkozunk vele, általában „egyszerűen” megsütik, illetve rántják. Persze, így sem mondanánk nemet az ízletes fogásra – hacsak a nyulak iránti szeretet miatt nem –, de jó tudni, hogy más ízvilágot is előcsalogathatunk a sokoldalú alapanyagból.

A nyúl húsa egészséges és finom csemege, azonban érthető okokból sokan akadnak, akik nem tudják rávenni magukat arra, hogy fogyasszák. (Nem is csoda, hiszen gyerekkorunk óta szinte mindannyian rajongunk a kedves kis állatokért, akik ráadásul a húsvéti szokásainkhoz is szervesen kötődnek.) Nos, ez a recept nem nekik szól, hanem azoknak, akik kedvelik és szívesen fogyasztják a nyúlhúst.

Olaszos nyúlcomb recept
Olaszos nyúlcomb recept – A magyar konyhákban is van helye!

Alapvetően olaszos ízvilágot várhatunk ettől az ételtől, és noha talán kevésbé hozza előtérbe a nyúlhús jellegzetes zamatát, mégis nagyon-nagyon finom fogás. Persze, akadnak benne olyan elemek, amelyek nem annyira az olasz, mintsem inkább a magyar ízlelőbimbóknak hízelegnek (így például a pirospaprika), de úgy vélem, ezek semmit sem vettek el az eredeti recept nyújtotta ízkombóból, csupán icipicit megváltoztatták azt.

Ezt az olaszos nyúlcomb receptet egyébként nemcsak az íze miatt ajánlom bárkinek, hanem azért is, mert alapvetően igen egészséges összetevőkből készül. A paradicsom, az oregánó, a kakukkfű, a bazsalikom, de még a körethez használt zöldségek is fontos ásványi anyag, rost- és vitaminforrások, azon felül pedig maga a nyúlhús is igen pozitív élettani hatásokkal bír. A receptben szereplő – elég sok – vaj ugyan nem igazán kedvez a diétázóknak, de végső soron talán annyira nem is nagy „bűn” ez az adagocska zsiradék, még a fogyózók számára sem. Mi több, a mediterrán étrend követői számára is remek ebéd vagy vacsi lehet az olaszos nyúlcomb!

Olaszos nyúlcomb recept
Olaszos nyúlcomb recept – Az elején kell vajban pirosasra pirítani a combokat

Hozzávalók a nyúlcomb recepthez:

  • 1 kg alaposan megmosott újburgonya
  • 1,5 csésze brokkoli (fagyasztott vagy friss)
  • 1,5 csésze kelbimbó (szintén friss vagy fagyasztott)
  • Kb. két fürt koktélparadicsom (vagy néhány nagyobb paradicsom)
  • 3 liter zöldség alaplé
  • Kevés olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • Négy nyúlcomb
  • 100 gramm vaj
  • Egy-két evőkanál paradicsompüré
  • Egy teáskanál édes pirospaprika
  • Fél-fél teáskanál szárított oregánó és kakukkfű
  • Egy kisebb csokor friss bazsalikom
  • Só, bors ízlés szerint
  • Néhány szem olívabogyó
  • 2 dl száraz fehérbor (elhagyható, ekkor az alapléből lehet pótolni a hiányzó folyadékot)
Olaszos nyúlcomb recept
Olaszos nyúlcomb recept – Íme, a tepsiben pirult zöldségek

Az olaszos nyúlcomb elkészítése:

  1. Először főzzük puhára (de ne túl puhára!) a burgonyát, a brokkolit és a kelbimbót az alaplében két gerezd fokhagyma hozzáadásával.
  2. Szűrjük le a főzéshez használt alaplét, mert ennek egy részét a szósz elkészítéséhez használjuk majd!
  3. A főtt zöldségeket szükség esetén daraboljuk kisebbre, majd helyezzük őket egy tepsibe. Tegyük rájuk a félbevágott koktélparadicsomokat, majd kevés olívaolajjal locsoljuk nyakon az egészet, és 180-200 fokon pirítsuk meg a zöldségeket. (Ízesíteni további sóval, illetve esetleg kakukkfűvel, oregánóval lehet a sütés előtt, de nem feltétlenül szükséges. Emellett néhány karika vöröshagymát is lehet szórni a többi zöldség közé.)
  4. A nyúlcomb elkészítéséhez egy serpenyőre lesz szükségünk. Ebben olvasszuk fel a 100-120 gramm vajat, és pirítsuk meg rajta a combok mindkét oldalát. Ha már itt-ott szép, pirosas színt nyertek, következhet a sózásuk, fűszerezésük. (Ekkor kerül tehát az ételbe a pirospaprika, a bors, a kakukkfű, az oregánó, a megmaradt két gerezd fokhagyma és a bazsalikom is.)
  5. A pirult nyúlcombokra töltsünk annyi leszűrt alaplét, ami majdnem elfedi, illetve adjuk hozzá a bort és a paradicsompürét is. Alacsony tűzön pároljuk a húst puhára, majd a legvégén adjuk hozzá az olívabogyót is.
  6. Amikor a hús már puha, érdemes kivenni a szószból, így immár magasabb hőfokon, viszonylag gyorsan kellemes sűrűségűre főzhetjük le a szószt.
  7. A nyúlcombot tálaljuk a tepsiben sült zöldségekkel, és locsoljuk meg a szósszal.
Olaszos nyúlcomb recept
Olaszos nyúlcomb recept – A zöldségekkel teljes az ízharmónia