Menü Bezárás

Egy tuti lángos recept a nyári szezonra

Házi lángos recept

Évről évre beszédtéma, hogy éppen hol tetőzik a büfés lángosok ára, legtöbbet viszont akkor spórolhatunk, ha nekilátunk otthon elkészíteni a kedvelt nyári eledelt. Az persze biztos, hogy nagy meleget lehet csinálni a konyhában a lángossütögetéssel, de cserébe igazán friss, ropogós, belül puha lesz az elénk kerülő finomság.

A piacokon, vásárokban, strandokon járva már messziről csalogatnak a lángososbódékból áradó illatok, de nem kell azt hinnünk, hogy otthon nem készülhet hasonlóan illatozó és ízletes lángos. Aki még soha nem próbálkozott meg vele, csak bátorítani tudom, hogy tegye meg, mivel egy eléggé olcsó, kiadós, de nagyon finom étel lesz az eredményt.

Hozzávalók a hagyományos lángoshoz:

  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dl szobahőmérsékletű víz
  • 2 teáskanál cukor
  • Negyed teáskanál finom szemű só
  • 0,5 kg liszt
  • 25 dkg élesztő
  • Kettő-három evőkanál napraforgó étolaj

+ olaj a sütéshez, feltétként pedig tejföl, sajt, fokhagymás olaj

Házi lángos recept
Házi lángos recept

A hagyományos lángos elkészítése:

  1. Keverjük el a cukrot a kézmeleg (nem forró!) tejben, s futtassuk fel a cukros tejben az élesztőt. Használható (instant) porélesztő is, ebből egy kis tasakra lesz szükség.
  2. Egy nagyobb tálban keverjük el a lisztet a sóval, majd adjuk hozzá a vizet, tejet és az olajat. Dolgozzuk egybe a tésztát addig, amíg szépen el nem válik a tál falától.
  3. Hagyjuk konyharuhával letakarva kelni a tésztát meleg helyen nagyjából fél óráig, majd szaggassunk belőle maréknyi labdacsokat, amiket ismét fél órára hagyjunk letakarva kelni.
  4. Ha már szépen megkeltek a tésztalabdák, hevítsünk bő olajat egy serpenyőben, majd olajozott kézzel nyújtsuk ki a tésztadarabokat, és süssük ki őket. Pár perc alatt a lángosok mindkét oldala szép aranybarna lesz.
  5. A fokhagymás olaj elkészítéséhez néhány evőkanál olajba törjünk ízlés szerint fokhagymát (vagy granulátumot is használhatunk), enyhén sózzuk, s ezt kenhetjük a lángos tetejére, amelyre a tejfölt és a sajtot halmozhatjuk.