Menü Bezárás

Nagyon bevált kenyérmentő ötletek

Száraz kenyér felhasználása

Van az úgy, hogy időnként nem annyi kenyér fogy, mint általában. Ilyenkor persze rossz érzéssel tölt el látni a nyakunkon maradt kenyeret, hiszen értékes élelmiszerről van szó, ami nem azért készült, hogy aztán a kukában landoljon. Ha érdekel, mit tehetsz a kenyér kidobása helyett, olvass tovább!

Napjainkra az egykori természetes élőhelyek egyre nagyobb, immár ijesztően nagy része szántó, legelő vagy más, mezőgazdasági termelésbe vont terület. Ez hosszú távon sem a talajminőségnek, sem pedig a biodiverzitásnak nem kedvez, márpedig néhány másik tényező mellett éppen ezek határozzák meg a mezőgazdasági termelés sikerességét. (Ne feledjük, hogy az ember nem más élőlényektől függetlenül van a bolygón, hanem állandóan, a legalapvetőbb létszükségleteihez van szüksége az általuk nyújtott ökoszisztéma-szolgáltatásoskra és arra az egyensúlyra, amelyet egyébként olyan buzgón látszik felborítani…)

Hogy mit tehetünk mi ez ellen otthonainkban? Úgy tűnhet, hogy szinte semmit, hiszen parányi szemcsék vagyunk csupán a fogyasztás hatalmas sivatagában. Viszont akadnak olyan apróságok, amiket különösebb erőfeszítés nélkül megtehetünk – ilyen például a fogyasztás csökkentése, illetve az élelmiszerpazarlás megfékezése, amely természetesen szorosan összefügg az előbbivel.

Ezen belül is egy parányi – de szerintem azért szóra érdemes – kérdéskör a kidobásra ítélt kenyér felhasználása. Mivel itt praktikus kérdésről van szó, jobbnak is látom, ha máris a lényegre térek – következzenek hát a tippek!

1. Bundás kenyér

Avagy „pain perdu” (elveszett kenyér), ahogyan franciául igen találóan nevezik. Valójában ez a szikkadt kenyér egyik legnépszerűbb felhasználási módja, hiszen percek alatt ízletes reggeli, vacsora, vagy akár főzelékkísérő készíthető akkor, ha akad otthon még egy-két tojás is azon a nyakunkon maradt pár szelet kenyéren kívül.

A hagyományos, felénk elterjedt bundás kenyér sósan készül – pár csipet finom szemű sóra, fél kilogramm kenyérhez kb. három-négy darab felvert tojásra, illetve a sütéshez étolajra van szükség. A kenyérszeleteket egy villa segítségével megforgatjuk a felvert, enyhén sózott tojásban, majd forró, bő olajban mindkét oldalukat szép barnára sütjük. Végül egy konyhai papírtörlőn érdemes lecsepegtetni őket, hogy ne legyenek túl olajosak.

A french toast ellenben leggyakrabban édes csemege, amit gyümölccsel, lekvárral, mézzel, juharsziruppal is fogyaszthatunk. Ehhez a tojás mellett (kb. fél kilogramm kenyérszelet esetében) kétharmad csésze tejre, három tojásra, egy csomag bourbon vaníliás cukorra, kevés őrölt fahéjra, egy csipet sóra és kettő evőkanál natúr vajra lesz szükség. A vaj a sütéshez kell, a többi összetevőt összekeverjük, majd ebbe forgatjuk a kenyérszeleteket, mielőtt a vajon mindkét oldalukat enyhén barnásra sütjük. (Mivel itt a zsiradék nem lepi el egészen a kenyérszeleteket, tökéletesen természetesen nem lesz barna a kenyér, mint a bő olajban kisütött változat esetében.)

2. Zsemlemorzsa

A másik klasszikus megoldás a szikkadt kenyér felhasználására a zsemlemorzsa-készítés. Nagyon fontos, hogy jól szellőző helyen (pl. sütőrácson) szárítsuk ki a kenyeret, mielőtt nekilátnánk lereszelni. A lereszelt száraz kenyeret tegyük el jól zárható edénybe vagy befőttesüvegbe, vagy használjuk azonnal.

3. Kruton

Akár a levesekhez, sajtfondue-khöz, salátákhoz is tökéletes választás lehet egy adag finom kruton, amit nagyon gyorsan és könnyedén elkészíthetünk a szikkadt kenyérből. Először is kockázzuk fel, majd enyhén olajozzuk a kenyeret, majd sütőpapírral bélelt tepsin, 150 fokon süssük a kenyérkockákat pirulásig. Ezt követően hagyjuk őket lehűlni, majd akár egy-két napon át is elállnak szobahőmérsékleten – de mivel nagyon finomak, és akár nasiként is megállják a helyüket némi sóval és esetleg fűszerezéssel, ezért aligha lesznek ilyen hosszú életűek. A felkockázott kenyeret a mélyhűtőbe is tehetjük, így még pár hónap múlva is bármikor elővehetünk egy adagot, ha friss krutont szeretnénk készíteni.

4. Kovi ubi

A kovászos uborka a nyári szezon nagy slágere. Készüljön akár bolti uborkából, akár a konyhakertben megtermett büszkeségünkből, egy biztos: nagyon nagy sikere lesz! Az uborkán kívül fokhagymára, egy szelet kenyérre, literenként egy evőkanál sóra, illetve egy csokornyi kaporra lesz szükségünk. No meg persze egy-két szép, nagyobb befőttes üvegre, amit előzőleg alaposan sterilre kell mosni.

5. Fasírt

A fasírt az az étel, amely szinte bármilyen főzelék feltéteként megállja a helyét, de lehet akár fő fogás is, ha valamilyen körettel kínáljuk. A szikkadt kenyeret vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk belőle azt, ha már megszívta magát. A kenyérhez adjuk hozzá a fűszereket, a darált húst és a tojást. Mielőtt kisütnénk az olajban, akár zsemlemorzsába is forgathatjuk, hogy még ropogósabb legyen – így újabb adag „mentett kenyér” kaphat második esélyt.

6. Tedd a „felesleges” kenyeret a fagyasztóba!

Ha előre tudod, hogy nem fog elfogyni az összes kenyér, egy részét érdemes a mélyhűtőbe tenni – sütőben, alacsony hőfokon kiolvasztva ugyanis éppen olyan friss és ízletes lesz, mint „új korában”.

7. Megmikrózva még ismét finom lehet

A mikrohullámú sütőben 20-25 másodperc alatt újra puhává válik a szikkadt kenyér, főleg akkor, ha még enyhén nedves papírtörlőbe is bugyoláljuk a melegítés során. Ekkor azonban érdemes azonnal felhasználni, mert az a tapasztalatom, hogy újabb pár perc múltán talán még keményebb és rágósabb lesz a kenyér, mint a mikrózás előtt volt…

8. Grilled cheese szendvics

Készüljön akár szendvicssütőben, akár hagyományosan, grillserpenyőben vagy grillkészüléken, a grillezett sajtos szendvics nagyszerű csemege még a rohanós mindennapokon is. Lényegében egy szendvicset állítunk össze, amelybe jó adag cheddar sajtot helyezünk, majd a szendvics mindkét oldalát megkenjük némi vajjal, és aranybarnára pirítjuk. Szikkadt kenyérrel is kiváló lehet a sajtos szendvicsünk.

9. Melegszendvics „retro” szendvicssütőben

Szerencsére ismét sok helyen kaphatóak a „retro” melegszendvicssütők, amik nemcsak a gyerekkor emlékeit csalogatják vissza, de – szerintem – sokkal jobb melegszendvicseket is lehet velük készíteni, mint a toast-kenyérhez való társaikkal. Egy szó, mint száz: a szikkadt kenyérből remek melegszendvics lehet, ha megpakoljuk a szeleteket mindenféle földi jóval – különösen sok-sok sajttal!

10. Kenyérpuding

A kenyérpuding ugyan kalácsból, kifliből a legjobb – szerény véleményem szerint –, de azért a kenyérrel készült verziót sem fogja megvetni senki. Igazából édes és sós változatok is készülhetnek, vagyis kedvünkre variálhatunk a különböző ízesítések között. A hozzávalók a legalapvetőbb, édes verzióhoz (a fél kilogramm, nagyobb kockákra vágott kenyér mellett): kettő csésze tej, két evőkanál olvasztott vaj, két felvert tojás, fél csésze cukor, egy csipet só, illetve egy csomag bourbon vaníliás cukor. A kenyérszeleteket jól nyakon kell önteni a többi, előzőleg összekevert alapanyaggal, és már mehet is az egész egy kisebb tepsiben vagy sütőtálban 180 fokon aranybarnára pirulni. A végeredmény igen kellemes lesz, hiszen pudingszerűvé válik a tejes-tojásos öntet, maga a kenyér pedig hol ropogós, hol pedig foszlósan puha lesz, ráadásul a finom, vaníliás ízeket is átveszi. Kedvelt még a fahéjas, mazsolás, de őszi szezonban például a sütőtökpürés változat is.

11. Fokhagymás grillezett kenyér

Grillserpenyőben kevés fokhagymás vaj segítségével különösen ízletes pirítósféle csemegét készíthetünk, amely alkalmas lehet reggelire, de sültek, krémlevesek mellé is.

12. Tejbepapi

Hát, igen… Először is jól tudom, hogy tejbepapinak sokan a tejbegrízt nevezik, de én nem tartozom közéjük. Méghozzá azért nem, mert a dédi mamámnál töltött egykori vakáció során ezt a nevet egy rendkívül egyszerű, de azért eléggé ízletes reggelihez társítottam. Ez pedig a tejbekenyér, ami pontosan ennyiből is áll: tejből és bele aprított kenyérből. Gyerekként persze nagyon ízlett ez a fajta reggeli, és ha valami különlegesebbre vágytam, akkor kakaóba aprítottuk a kenyeret.

13. Töltött húsok tölteléke

A szikkadt kenyér igazán ünnepi fogásokhoz is jól jöhet, ami elsőre talán meglepően hangzik, de nem az. Elég csak egy jó töltött dagadóra gondolnunk, amelynek töltelékéhez bizony nagyon jól tud jönni pár szelet régebbi kenyérke. A sort persze még lehetne folytatni, hiszen tölteni szinte bármit lehet, és a kenyeres töltelékek különben is megunhatatlanok…

14. A nagyszerű, de (számomra) kimondhatatlan nevű Semmelknoedel

Vagy hagyjuk is inkább az alapvetően bajor területről eredeztethető étel német nevét, és hívjuk mindjárt zsemlegombócnak – hiszen róla van most szó. Egy jó vadasmártás és némi főtt marha mellé jobbat el sem tudnék képzelni, ráadásul alapját a szikkadt kenyér képezi, amely mellett csak kevés tej, vaj, hagyma, némi húsosabb szalonna, 1-2 tojás, só, petrezselyem, kevés szerecsendió és persze ízlés szerinti mennyiségű bors kell hozzá. A legfontosabb trükk az elkészítésénél, hogy soha ne „nagyon” forrásban lévő, hanem legfeljebb gyöngyöződő vízben kell főzni, de akár párolni is lehet.

14. Shahi tukda

Aki szereti az egzotikusabb ízeket, mindenképpen próbálja ki egyszer ezt az indiai édességet, ha lehetősége nyílik rá! Akár otthon is elkészíthető, és nem is igényel különösebb tapasztalatot.

Hozzávalók:

  • Hat szelet szikkadt kenyér (ha nincs szikkadt kenyér, akkor meg kell pirítani a friss kenyeret, de semmiképpen nem jó a friss, még nedves kenyér)
  • Három evőkanál vaj vagy ghí
  • Szirup az alábbiakból: harmad csésze cukor, fél csésze víz, kevés rózsavíz és negyed teáskanál őrölt kardamom
  • Öntet az alábbiakból: Három és fél csésze tej, négy evőkanál cukor, 80 gramm, előzőleg pár órán át áztatott mandula
  • Pisztácia, mandulaforgács és tetszés szerinti diófélék a desszert tetejére

Elkészítés:

  1. Az öntet elkészítéséhez alacsony láng felett melegítsük addig a tejet, amíg kb. a felére fő el, majd adjuk hozzá a cukrot, és újabb öt percen át melegítsük. A tej egy részének (kb negyed csészényi elég) hozzáadásával, egy robotgép segítségével dolgozzuk sima masszává a mandulát, majd a megmaradó tejmennyiséghez adva ismét melegítsük addig, amíg sodószerű állagúvá nem sűrűsödik az öntet. A kész öntetet tegyük félre, és hagyjuk lehűlni.
  2. A szirup elkészítéséhez a cukrot és vizet forraljuk addig, amíg sűrű állagúvá nem válik, majd tegyük félre, és adjuk hozzá a rózsavizet és a kardamomot.
  3. A kenyérszeletekről vágjuk le a héjukat, majd vágjuk őket félbe keresztben úgy, hogy minden szeletből kettő-kettő háromszög alakú kisebb szeletet kapjunk. Ezeket vajjal vagy ghível megkenve pirítsuk meg alaposan egy serpenyőben, és hagyjuk sütőrácson szobahőmérsékletűre hűlni.
  4. A kenyérszeleteket először alaposan forgassuk meg a szirupban, de az öntetet csak közvetlenül a tálalás előtt töltsük rájuk. Apróra vágott diófélékkel, mandulaforgáccsal, pisztáciatörekkel, rózsaszirommal, sáfránnyal szórva tehetjük még különlegesebbé a desszertet.

Ami viszont nem jó ötlet

A nyuszik, lovak, tyúkok nem konyhamalacok, nekik nem biztos, hogy jót tesz a kenyér bármilyen formában! Tudom, hogy régebben szokás volt ezeknek az állatoknak (de még akár a kutyáknak is) száraz, olykor akár penészes kenyeret is adni, de mindenkit óva intenék attól, hogy ezzel kísérletezzen, mert ha nem is lesz minden esetben hatalmas baj a dologból, semmiképpen sem egészséges kenyérrel etetni a háziállatokat. Ráadásul legrosszabb esetben az állat pusztulásával is járhat a kenyérrel való etetés.

(A borítókép forrása: pixabay.com / ilegalni)