Van az úgy, hogy semmilyen húsra sem vágyunk igazán, hanem valami könnyedebb ételre fáj a fogunk. Ilyen esetekre ajánlom például ezt a sörbundás karfiolt is, amely nemcsak körettel, elő- vagy főételként, de akár magában, nasi gyanánt is tökéletesen megállja a helyét.
Nyári nagy melegben nem feltétlenül esnek jól a nehéz, húsos ételek, illetve, ha valaki húsmentes hétfőt tart, szintén más alternatíva után kell néznie. A sörbundás karfiol viszonylag egyszerűen elkészíthető, ízletes eledel, amely tökéletes megoldást nyújt ilyen esetekben is. Az egyedüli plusz munkát talán az jelenti, hogy a karfiolt sütés előtt elő kell főzni.
Hozzávalók a sörbundás karfiol elkészítéséhez:
- Egy közepes fej karfiol félpuhára előfőzve
- Másfél csésze búza finomliszt
- Egy pohár sör
- Kettő közepes (M méretű) tojás
- Egy evőkanál olaj
- Fél teáskanál szódabikarbóna és fél teáskanál sütőpor
- Egy teáskanál só
- Fél teáskanál őrölt pirospaprika
- Fél teáskanál fokhagymapor
- Bors ízlés szerint
- A sütéshez étolaj
A sörbundás karfiol elkészítése:
- A karfiolfejet készítsük elő: főzzük félpuhára, majd némi hűlést követően szedjük rózsáira, és ha kell, vágjuk apróbb darabokra.
- A sörtészta elkészítéséhez keverjük össze csomómentesre a hozzávalókat.
- Melegítsük elő az olajat egy serpenyőben.
- Amikor felmelegedett az olaj, mártsuk a tésztába egy villa segítségével a karfioldarabokat, és süssük ki az olajban. Egyszerre mindig csak annyit mártsunk meg a tésztában, amit azonnal az olajba is tudunk helyezni.
- A megsült karfiolfalatokat egy konyhai papírtörlővel bélelt tálcára vagy tányérra szedjük ki, és kissé törölgessük le róluk az olajat.