Menü Bezárás

Túrógombóc kekszmorzsában – erre figyelj, hogy ne essen szét főzés közben!

Könnyű túrógombóc recept kekszmorzsában

Egyik kedvenc desszertem a túrógombóc, aminek minden fellelhető változatát egyaránt szívesen falatozom. Ezúttal egy könnyen elkészíthető, grízes, kekszmorzsába borított gombóc receptjét hoztam, és elárulom azt is, hogy miért esik szét a túrógombóc, ha nem figyelünk oda egyetlen aprócska mozzanatra.

Sokan ugyan tartanak tőle, de nem bonyolult művelet a túrógombóc elkészítése – főleg akkor nem, ha egy grízes változatot szemeltünk ki az elkészítésre. Ráadásul túl sok, vagy nagyon drága alapanyagra sincsen szükség, mégis egy igen ízletes, közkedvelt desszertet varázsolhatunk az asztalra. Néhány dolog azért van, amire figyelni kell… (A receptért görgess lejjebb!)

Miért esik szét a túrógombóc főzés közben?

Talán a legkellemetlenebb fejleményt azt jelenti, ha főzés közben szétesik a túrógombóc.

Ez azonban nagyon könnyen megelőzhető, hiszen a legtöbb esetben az okozza a gondot, hogy nem áll eleget az összekevert tészta, és így a gríznek nincsen ideje még hűvösen megdagadni. A forró vízbe helyezve a búzadara emiatt hirtelen kezd duzzadni, és amint nő a térfogata, úgy – lényegében – löki szét a szépen formázott kis gombócokat. Persze, árulkodó jelnek kellene lennie annak is, hogy amíg meg nem duzzadtak a daraszemecskék, addig nehezen formázható a massza, de aki először készít valamilyen ételt, nem feltétlenül gyanakszik bármi „rosszra”. A lényeg tehát: összekeverés után menjen a hűtőbe lefedve egy délelőttre, vagy akár egy estére (ahogy kijön a desszertkészítés ideje) a massza!

A másik ok az lehet, hogy nagyon forró a víz, amelybe a gombócok kerülnek. Nem kell, hogy teljesen forrásban lévő vízbe tedd a gombócokat, sőt, az a jó, ha csak lágyan gyöngyöződik a víz, és ezt az állapotot nagyjából a gombócok elkészültéig tartani is tudod. Ha ez sikerül, és eleget hagytad „pihenni” is a tésztát, szinte biztos, hogy a túrógombóc nem esik szét főzés közben!

Zsemlemorzsa, darált keksz, vagy valami más?

Klasszikusan a túrógombócot pirított zsemlemorzsába forgatjuk, majd porcukorral és cukrozott tejföllel tálaljuk, azonban – míg a burgonyás tésztájú gombócoknál rajongok érte – személy szerint kevésbé szeretem ezt az ételt zsemlemorzsával, így más opciók után néztem.

Ezek alapján azt kell mondanom, hogy finomra darált kekszbe forgatva is nagyon ízletes lesz a túrógombóc, sőt, a karácsonyi szezonban finomra tört vagy darált száraz mézeskalács morzsájában is nyugodtan megforgathatjuk.

Szóba jöhetnek még a nagyon apróra darált diófélék, de akár a kókuszliszt is – attól függően, hogy ki milyen ízvilágot kedvel leginkább.

Könnyű túrógombóc recept kekszmorzsában
Kekszmorzsába forgatva is finom lesz a desszert

Hozzávalók (10-12 közepes méretű túrógombóc elkészítéséhez)

A gombócokhoz:

  • 450 gramm tehéntúró
  • 1 bögre (kb. 240 gramm) étkezési búzadara
  • 2 evőkanál porcukor
  • Egy csomag bourbon vaníliás cukor
  • 3 db közepes (M méretű) tojás
  • Egy csipet só

A tálaláshoz:

  • Porcukor
  • Egy közepes pohár tejföl
  • Egy citrom reszelt héja

A forgatáshoz:

  • 200 gramm darált keksz

VAGY

  • Zsemlemorzsa
  • Kevés olaj a pirításhoz
  • Fahéj

A kekszmorzsás túrógombóc elkészítése:

  1. A túrót, különösen, ha rögös, először alaposan áttörjük egy villával. Ezt követően hozzáadjuk a többi összetevőt, és alaposan elkeverjük.
  2. Legalább három órára tegyük lefedett tálban a hűtőbe a kapott masszát, hogy a búzadarának legyen ideje megduzzadni.
  3. Ha letelt a szükséges idő, és a massza már jól formázható, készítsünk belőle tenyérbe illő méretű kis gombócokat.
  4. Egy nagyobb lábasban melegítsünk enyhén sózott vizet, és mikor gyöngyözni kezd, óvatosan helyezzük bele a masszából gyúrt gombócokat. Vigyázzunk arra, hogy a víz ne kezdjen lobogni, hanem végig tartsa az egyenletes, gyöngyöződő forrást!
  5. Amikor a gombócok felúsztak a víz tetejére, még ne vegyük ki őket azonnal! Jót tesz nekik kb. három percnyi további főzés, de azért túlfőzni sem kell őket. (Vagyis, ha nem is pontosan három, de olyan kettő-öt perc legyen a további főzési idő.)
  6. Még forrón forgassuk meg a kész gombócokat a kekszmorzsában.
  7. A tálaláshoz cukrozott tejfölre lesz még szükség: ehhez egész egyszerűen keverjük el a közepes doboz tejfölt 2-3 evőkanál (vagy ízlés szerint több) porcukorral, illetve egy bio vagy vegyszermentes citrom reszelt héjával.

Tipp:

Ha a hagyományokhoz híven zsemlemorzsába forgatnánk inkább a gombócokat, akkor azt érdemes kicsivel azok kifőzése előtt elkészíteni. Ehhez egy-két evőkanál olajon pirítsuk aranybarnára a zsemlemorzsát, majd keverjünk hozzá némi fahéjat, és ha lehűlt kissé, akkor akár porcukrot is.