Menü Bezárás

Három dolog, amit talán nem tudtál a helyes hajápolásról

Helyes hajmosás

Ki ne szeretne dús, egészséges hajkoronát? A cél ugyan sokak szeme előtt ott lebeg, de éppenséggel előfordulhat olyan eset is, amikor éppen azzal teszünk rosszat a hajunknak, ahogyan szebbé akarjuk tenni.

1. Helytelen hajmosás

A frissen mosott haj igazán pompásan fest, ellenben a túl gyakori hajmosással sajnos sokat árthatunk az összképnek. Ennek oka, hogy a túlzottan gyakori mosás révén megfosztjuk a hajat a szükséges zsiradéktól is, így mattabb, szárazabb, jellegtelenebb lesz.

A túl ritka hajmosás sem előnyös, hiszen ekkor a nem kívánatos zsír mellett különböző szennyező anyagok halmozódnak fel, melyek szintén akadályozzák az ideális hajnövekedést, illetve összességében is negatívan hatnak a fejbőrre.

Nagyon forró vízzel sem tanácsos mosni a hajat, hiszen azzal ugyancsak a szükséges (a hajszálakat védő) zsiradékot távolítjuk el róla, ami hosszabb távon sokat ronthat a hajunk megjelenésén.

A balzsam használatakor pedig arra kell figyelni, hogy ne a hajtöveknél kezdjük a szer a hajba masszírozását, mivel úgy elzáródhatnak a fejbőrön található pórusok. Ez azért jelenthet gondot, mert a pórusok elzáródása gátolhatja a megfelelő hajnövekedést, illetve túl sok zsír termelődhet.

2. Hajkefe használata a vizes hajon

A hajkefe használata gyors és egyszerű, ezért mindenki szereti. Csakhogy a frissen mosott, vizes hajat nem érdemes ezzel kifésülni, ugyanis könnyen károsíthatjuk vele a rugalmasságuktól részben megfosztott hajszálakat. Vagy használjunk ritkább hajfésűt a vizes haj kifésülésére, vagy várjuk meg, amíg a hajunk szinte teljesen megszárad.

3. Túl sok idő a napsugarak alatt

Nemcsak a bőrt és a szemet kell óvni a túl sok, illetve a túl erős napsugárzástól, de bizony a hajat is. Már, ha célunk az, hogy szép és egészségesen fénylő maradjon. Ha mégis huzamosabb ideig kell a szabadban tartózkodni egy-egy nyári napon, tanácsos lehet egy széles karimájú kalapot választani, amely megóvja a hajat (és részben még az arcot is) a káros napsugárzástól.

(A borítókép forrása: pixabay.com / pexels)