Menü Bezárás

Ángyom sütött rétest – de ki is az az ángy?

Ángyom sütött rétest

Nem olyan régen eszembe jutott a közismert mondóka, miszerint „ángyom sütött rétest”. Azért persze nem árt tudni, hogy ki is ez a szorgos „ángy”: valamiféle kedves személy, esetleg mesebeli gonosz. Már csak azért sem, hogy tudjam, van-e értelme egyszerre lépni, vagy eleve kihagynám ángyom rétesét…

Voltaképpen nem is csak ez az egy mondóka jutott eszembe, de egyéb népi mondókák, dalok és egyebek is. Kezdve attól, hogy a szekéren ülő tyúkokat is „ángyom” ablakára hessintjük a Csip-csip csóka egyik változata szerint, egészen addig, hogy „ángyom” úgy véli, nem kell bunda a másvilágra, mivel a pokolban úgyis meleg van. Ideje hát tisztázni, kiféléről-miféléről is van szó, még ha hétköznapi szövegkörnyezetben immár nem is nagyon találkozunk ezzel a szóval.

Ahogyan az sejthető, egy rokoni kapcsolatot kifejező szóról van szó, amilyen például az anyós, az após, vagy a sógor is. Az ángy minden esetben női hozzátartozó, méghozzá – a Magyar Néprajzi Lexikon szerint – a közelebbi rokonságba tartozó vér szerinti férfirokon (praktikusan bátya, öcs, nagybácsi) felesége.

Igaz ugyan, hogy az ángy kifejezést mindenekelőtt az idősebb férfi rokon feleségére használták, de azért nem minden esetben van ez így. Sőt, kifejezetten az ángyika vagy a kisángyi kifejezések a fiatalabb férfitestvér feleségét jelölhetik.

Visszatérve tehát az eredeti kérdésre… Szerencsésebb családokban nyugodtan elfogyaszthatjuk az ángy rétesét, már, ha nem teszi azt ki a fára a legények számára.

A továbbiakban pedig gyorsan még lejegyzem ide a szóba került népdalokat/mondókákat, hátha valakinek felkeltették az érdeklődését.

Csip-csip csóka

Csip-csip csóka,
Vak varjúcska.
Komámasszony kéreti a szekerét.
Nem adhatom oda,
Tyúkok ülnek rajta.
Hess, pipi, fára,
Ángyom ablakára!

Ángyom sütött rétest

Ángyom sütött rétest,
Nem adott belőle.
Kivitte a kertbe
Rózsás keszkenőbe.
Feltette a fára
Legények számára.

Ángyom, ángyom

Ángyom, ángyom, édes ángyom!
Kell-e bunda más világon?
Kell-e bunda más világon,
Ángyom, ángyom, édes ángyom?
Nem kell bunda, sem köpenyeg,
Mert a pokol úgyis meleg.