Menü Bezárás

Műhó készítése otthon olcsón, könnyedén (három különböző módszerrel)

Műhó készítése otthon könnyen, gyorsan, olcsón

A karácsony és az adventi időszak sokak szerint legszebb akkor, ha hull a hó, és mindent beborít a gyönyörű, fehér lepel. Azt ugyan sajnos nem tudjuk befolyásolni, hogy ez így alakul-e, de néhány maréknyi műhavat otthoni körülmények között, akár a gyerekek segítségével is könnyedén elő tudunk állítani.

Három módszer is létezik erre, az állandó alapanyag pedig a szódabikarbóna. Ezt kell összekeverni a további összetevőkkel, méghozzá lehetőleg egy nagy, könnyen tisztítható tálban, vödörben vagy lavórban. Attól függ, ki mit talál otthon legalkalmasabbnak a célra.

Műhó készítése vízzel

Az első módszerhez a szódabikarbónát (legalább egy jó maréknyit javasolnék, kevesebbel nem nagyon lehet mit kezdeni) óvatosan keverjük el vízzel!

Soha ne az egész adag vizet töltsük bele a tálba amolyan szeleburdi módon, hanem óvatosan, mondjuk, evőkanalanként haladjunk. Máskülönben sajnos nem marad egyben a „havunk”, hanem pezsegve oldódik el a szódabikarbóna a vízben.

Nyugodtan gyúrjuk össze a masszát készítés közben is, ettől nem esik baja! Sőt, az a cél, hogy mindenhol egyenletesen nedves legyen a szódabikarbóna.

Ha porlósabbra szeretnénk a havat (mondjuk dekorációhoz), kevesebb víz kell, ha a gyerekek játszani szeretnének vele, akkor egy picit több víz is rendben van.

Jó hír, hogy viszonylag környezetbarát és eléggé tartós is az így elkészült műhó.

Műhó készítése balzsammal

Sokak kedvence, nem véletlenül, a balzsammal készült műhó. Az alapelvet tekintve ez is ugyanúgy készíthető el, mint a vizes változat.

Arra azonban figyelni kell, hogy fehér színű legyen a hajbalzsam, amit használunk, hiszen kellemetlen meglepetés lehet egy adag hupilila vagy zöld hó…

Ennek a műhónak van talán a legjobb, legpuhább állaga, remekül formázható (így akár kis hógolyó, hóember is készülhet belőle a játék során), no és persze illatos is.

Műhó készítése borotvahabbal

Dekorációs célokra megfelelő inkább csak a borotvahabbal készített műhó, arra azonban azért lehet kiválóan alkalmas, mert szép pufi, valóban habos-babos kinézetet érhetünk el vele.

Az elkészítése talán picit trükkösebb, és az illata is „férfiasabb” lehet, mint például a balzsammal készült változatnak.

(A borítókép forrása: pixabay.com / PublicDomainPictures)