Menü Bezárás

Mézes-mustáros csirkemell (könnyű, gyors recept hétköznapokra)

Mézes-mustáros csirkemell recept

Roppant egyszerű, ízletes, szaftos ebéd vagy vacsora lehet a közkedvelt mézes-mustáros csirkemell, amelynek elkészítésével még a teljesen kezdők is megpróbálkozhatnak. Személy szerint mazsolás rizzsel szeretem enni, ami talán furcsa, de természetesen más körettel is kínálható.

Hozzávalók a mézes-mustáros csirkemellhez:

  • Egy egész csirkemellfilé (kb. 450-500 gramm), ízlés szerint keresztben, majd hosszában kettévágva vagy kockázva
  • Egy evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál mustár (dijoni az „ínyenceknek”)
  • Negyed teáskanál fokhagymapor
  • Só, bors ízlés szerint
  • 2 evőkanál finomliszt vagy keményítő
  • 3 evőkanál natúr vaj (ha sózott, akkor az étel sózásánál ezt vegyük figyelembe)
  • 100 ml szárnyas alaplé
  • 1-2 evőkanál méz
  • Egy csésze magasabb zsírtartalmú tejszín

A mézes-mustáros csirkemell elkészítése:

  1. Az egész csirkemellfilét vágjuk először hosszában ketté, majd a két felet keresztben is, úgy, hogy azok vékonyabbak legyenek.
  2. Fűszerezzük a fokhagymaporral, sóval, borssal a csirkét, majd enyhén lisztezzük be a felületét. Liszt helyett keményítő is használható, ha valaki azt jobban szereti.
  3. Melegítsünk egy evőkanál olajat és egy evőkanál vajat egy serpenyőben, majd közepes hőfokon a már forró zsiradékba helyezzük bele a húst. Süssük addig, amíg mindkét oldaluk (vagy a kockák több oldala) aranybarnás színt nyer, majd vegyük ki a húst, és tegyük félre.
  4. Vegyük le a tűzről a serpenyőt, és adjuk a már benne lévő olajhoz és vajhoz a további két kanál vajat, a mustárt, a mézet, illetve az alaplét. Ezeket keverjük össze, majd ismét mehet a hő fölé a serpenyő, ahol addig kell kevergetni annak tartalmát, amíg be nem sűrűsödik kissé a szósz. Sűrű krémes állag a cél, nem pedig az, hogy túl sok nedvességet veszítsen a mustáros szószunk.
  5. Utolsó lépésként a tejszín kerül a szószba, s ekkor ismét bele kell helyezni a húst is. Nagyjából 4-6 percre lesz szükség (a húsok méretétől is függően), mire a hús teljesen átfő, a szósz pedig kellemesen krémes állagot nyer.